Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Studniówka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dorjan,
    Twoje fotki sa lepsze od tych od canoniarzy. Piszesz, ze E-1 zwyciężył. Podzielam ten pogląd. Jest pytanie - co zdecydowało - technologia, czy umiejętności fotografów. Tak wygląda, ze Olka sprzęt jest inteligentniejszy pod względem reprodukcji kolorów w takich wyjątkowo trudnych warunkach, jak studniówka. Poza tym, czy nie miało wpływu to, że E1 ma matrycę Kodaka (?), która moim zdaniem lepiej radzi sobie z żółciami i brązami, umiarkowanie zbiera niebieski, nie przefioletowia zdjęć. To sa moje dywagacje!
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Dorjan,
    Twoje fotki sa lepsze od tych od canoniarzy. Piszesz, ze E-1 zwyciężył. Podzielam ten pogląd. Jest pytanie - co zdecydowało - technologia, czy umiejętności fotografów. Tak wygląda, ze Olka sprzęt jest inteligentniejszy pod względem reprodukcji kolorów w takich wyjątkowo trudnych warunkach, jak studniówka. Poza tym, czy nie miało wpływu to, że E1 ma matrycę Kodaka (?), która moim zdaniem lepiej radzi sobie z żółciami i brązami, umiarkowanie zbiera niebieski, nie przefioletowia zdjęć. To sa moje dywagacje!
    Pzdr, TJ
    Tadeuszu, z całym szacunkiem, ale to już moim zdaniem zakrawa o maniactwo sprzętowe. Nigdy nie zrozumiem tego, że niektórzy ludzie wyszukują, która matryca ma czarniejszą czerń i jeszcze potem pamiętają, która jaką ma czerń (czy też inny kolor)... Zdjęcie dorjana nie powalają, są po prostu w porządku. Ot, pamiątkowe zdjęcia ze Studniówki, z których pewnie masa licealistów byłaby zadowolona. Zdjęcia z Canona są skopane totalnie, bo fotograf był kiepski, a nie dlatego, że to Canon. Na litość boską! Żadna matryca nie ma tu nic do rzeczy... TO FOTOGRAF JE SKOPAŁ! Trochę rozsądku w tych wojnach systemowych. Przepraszam, ale już nie mogę czytać takich rzeczy. Ostatnio coraz częściej czytam takie rzeczy na forum i coraz częściej mam ochotę je wyłączyć.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Normalnie, będą dawane ostrzeżenia za takie mącenia o wyższości olka :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zawsze pisalem, ze Canon jest przereklamowany. Ciezko oddac kolory twarzy ( ciala ludzkiego), trzeba dobrze poracowac w dobrze wybranych programach by uzyskac fajne efekty. Widzialem sporo pieknych zdjec wykonanych Canonami. Te rzeczywiscie sa skopane.
    czesto czytam kpiace uwagi na temat tego czy owego starego modelu cyfrowega aparatu. Chyba nieslusznie tak sie staruszkami "gardzi". W dobrych rekach pracuja znakomicie.
    czesc.ch.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Oj oj.wszystko zalezy od tego co my z danej puszki potrafimy wyciagnac.Obojetnie czy to C czy N czy O czy jeszcze jakies cos tam.To my ustawiamy i dodajemy swiatlo,jesli tego nie potrafimy,nie umiemy ocenic planu to zadna puszka nie pomoze.Widzialem i bylem przy foceniu C i N i moge wam powiedziec ,ze olkiem tak dobrych fotek bym nie zrobil.Ale tylko dlatego,ze moje umiejetnosci sa za male.Do tego dochodzi jeszcze znajomosc programu jakiego uzywamy do obrobki,ocena barw i przygotowanie do druku.
    To,ze mam pedzle i farby Rembranta to nie znaczy,ze potrafie malowac jak on.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Podzielam zdanie poprzedników. Nie można zwalać winy na Canona.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Normalnie, będą dawane ostrzeżenia za takie mącenia o wyższości olka :/
    Grizz, to jest normalna dyskusja, dlaczego zaraz straszysz ostrzeżeniami. Podaj mi wg jakiego punktu regulaminu zaraz będa te ostrzeżenia. Ja nie widzę, abyś miał do tego prawo, jesli chodzi o regulamin. Ja przestrzegam regulaminu, Ty też tak postępuj. To jest forum publiczne, a nie Twoje własne. Pisząc w ten sposób próbujesz zakładać knebelek.

Suchar, napisałeś,
    Tadeuszu, z całym szacunkiem, ale to już moim zdaniem zakrawa o maniactwo sprzętowe
    Ostatnio coraz częściej czytam takie rzeczy na forum i coraz częściej mam ochotę je wyłączyć.
    Jesli nie chcesz lub nie potrafisz zabrać głosu na temat meritum, to nie zabraniaj tego innym. Tych trzech zdań, które napisałem, w żadnym przypadku nie można podciągnąc pod maniactwo. Traktuję to jako epitet wysuniety z pozycji siły.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Nie no.. nie przesadzajmy, że Olek bije na głowę te wszystkie Canony razem wzięte. Może raczej napisz, że okazałeś się lepszy niż tamci fotografowie.. Bo co jak co, ale wolałbym mieć na takiej imprezie którychś z tych canonów z fajnym szkłem i dobrą, canonowską lampą, niż e1 - bo iso, można więcej światła zastanego, robiąc klimat i doświetlając lampą. wb można ustawić manualnie, albo w domu, rawy korygować. Ostrość? To raczej e1 jest trochę 'miękki' - a ci panowie po prostu.. no nie wiem

Oly jest dobry, ale nie przesadzajmy
    Wątpię w swoją lepszość fotograficzną. Znam właściciela zakładu i wiem, że potrafi zrobić wspaniałe zdjęcia. Tym razem specyficzne warunki i wiara w użyteczne wysokie ISO Canona spowodowały takie komplikacje. Wypadek przy pracy. Pewnie gdybym miał 5D popełnił bym ten sam błąd. To właśnie chęć uzyskania odpowiedniego klimatu i wykorzystania światła zastanego w połączeniu z błyskowym dała takie efekty. Korekty już tu nic nie pomogą i żaden fotograf nie będzie obrabiał każdej fotki oddzielnie. Po prostu nie ma na to czasu. Lab i tak uśredni wszystko i na papierze będzie dobrze. Natomiast do tej pory myślałem, że „czerwone oczy” to wyłącznie specyfika niskiej, wbudowanej lampy. No cóż, uczymy się całe życie.

Nigdzie nie napisałem, że stary E-1 bije nowe modele Canona i to jeszcze na głowę. Jednak są sytuacje, w których potrafi zwyciężyć. Fotki z E-1 nie są przerabiane. Wywołane są jedynie w OM bez dodawania kontrastu, czy nasycenia i dostępny jest pełen exif. To ISO-100 powoduje ładne nasycenie i odpowiedni kontrast przy neutralnych ustawieniach. Podwyższenie tego parametru daje w wyniku ogólny spadek kontrastu, zadymienie, a barwy stają się pastelowe (brudne, z odcieniami brązu), dlatego lubię ISO-100 i więcej od mojego Olka nie wymagam. Przyzwyczaiłem się do jego wad, ale z zalet jeszcze długo nie zrezygnuję.

Na swojej studniówce miałeś komfortowe warunki. Jasne ściany, niski sufit. Tutaj można było poszaleć nawet bez Lumiquest’a. Wystarczy silna lampa i odbicie. W tej sytuacji na pewno Canony pokazały by swój pazur i możliwości.

Tym razem wstawię dwie fotki w rozmiarze nieakceptowanym w galerii i tak bez wybierania. Pierwszą i ostatnią jakie wykonałem na studniówce. Ostatnią trochę oziębiłem, bo te „złotości” są wnerwiające.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski

Suchar, napisałeś,
    Tadeuszu, z całym szacunkiem, ale to już moim zdaniem zakrawa o maniactwo sprzętowe
    Ostatnio coraz częściej czytam takie rzeczy na forum i coraz częściej mam ochotę je wyłączyć.
    Jesli nie chcesz lub nie potrafisz zabrać głosu na temat meritum, to nie zabraniaj tego innym. Tych trzech zdań, które napisałem, w żadnym przypadku nie można podciągnąc pod maniactwo. Traktuję to jako epitet wysuniety z pozycji siły.
    Pzdr, TJ
    Oczywiście, że można. Pisanie takich rzeczy o oddaniu kolorów matrycy, kiedy problemem są po prostu skopane zdjęcia i matryca nie ma tu nic do rzeczy jest maniactwem sprzętowym i udowadnianiem na siłę, że Olympus jest lepszy.

Nikomu nic nie zabraniam. Napisałem tylko to, co myślę o tego typu postach. No tak, rzeczywiście nie zabrałem głosu na temat meritum, ani trochę. Jakiej pozycji siły? Ach, chyba już rozumiem. Źle mnie zrozumiałeś. Nie, ja nie mogę wyłączyć forum dla użytkowników i nie zrobiłbym tego, gdybym mógł (prędzej odszedłbym z forum). Chodziło mi o wyłączenie okna z otwartym forum.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Ale się suchar podniecasz! i po co. Popieram Tadeusz i już. Bo w rzeczy samej popatrz jeszcze raz na fotki i nie bądź buńczuczny!
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R