Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Studniówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Studniówka

Często zastanawiamy się, jak nasze stare Olki z matrycą CCD poradzą sobie na imprezach typu ślub, wesele, studniówka. Już kilkukrotnie czytałem narzekania na powolność AF, brak użytecznego wysokiego ISO i zachwyty nad bardziej zaawansowaną kontrolą błysku w innych systemach.

Czy konkurencja jest lepsza, a fotograf zawsze potrafi wykorzystać walory niskoszumiącej matrycy? Czy ten parametr to zaleta w każdych warunkach? Czy widać przewagę matrycy FF? Może jednak niedoceniamy możliwości naszego sprzętu i w bezpośredniej konfrontacji wcale nie jest źle?

Zabrałem E-1 z ZD 14-54mm i lampą Metz 70MZ-5 na tegoroczną studniówkę syna, gdzie byłem zaproszonym gościem, a raczej osobą „funkcyjną” z Rady Rodziców. Nie potrafiłem odmówić sobie przyjemności zrobienia samodzielnie kilku zdjęć z tej uroczystości. Co zrobić – tak już mam.
    Fotograficzną obsługę studniówki powierzono właścicielowi najlepszego (nie tylko moim zdaniem) i uznanego zakładu. Załoga stawiła się w komplecie. Czterech fotografów i tylko sprzęt … Canona. Co prawda nie była to seria 1D z kolejnym numerkiem, ale przyzwoicie: dwa egzemplarze 5D, oraz 40D i 30D. Wszystko z dedykowanymi lampami. Nie było więc obawy o jakość i ilość pamiątkowych fotek z najważniejszego balu szkoły średniej. Rzeczywistość lubi jednak płatać figle.

Widok udekorowanej sali wyglądał wspaniale. Tylko … nie dla fotografa. Tysiące wiszących baloników częściowo ograniczało ilość spływającego z pod sufitu jarzeniowego światła, a ściany sali gimnastycznej przykryto czarną folią z przyklejonymi srebrnymi gwiazdkami, oraz ozdobami studniówkowymi. W takich warunkach AF w E-1 ledwie dawał radę , a pełny błysk, najmocniejszego przecież Metz’a, ginął w przestrzeni bez potwierdzenia poprawności naświetlenia. Jednak histogram wyglądał przyzwoicie, co odebrałem dość optymistycznie. Dobrze natomiast prezentował się korytarz i przestronny holl szkolny z jasnymi dekoracjami w tonacji biało – złoto – srebrnej. Fotograf zadbał także o portretowe stanowisko studyjne.

W sumie zamiast planowanych kilkunastu zdjęć zrobiłem ponad 250 i żałuję jedynie, że nie zdążyłem na zdjęcia grupowe. Zawodowa kadra wykonała 2600 ujęć (tyle jest na płycie DVD) i samo pobieżne przejrzenie tego dorobku zajmuje 2 godziny. Mam możliwość porównania efektów pracy z Canona i mojego E-1. Rozczarowania z tego powodu nie mam, a wręcz przeciwnie. Nie wykonałem praktycznie żadnej zwalonej technicznie fotki i wszystkie można pokazać, z wyjątkiem kilku z nietrafioną ostrością. Automatyczny balans bieli w Olku radził sobie doskonale. Automatyka lampy Metz to rewelacja w stosunku do Canonów. Ta lampa nie pozwalała przepalić nawet bliskiego planu, a o „czerwonych oczach” można zapomnieć. Najważniejszy jest jednak brak lub niewielki udział światła zastanego w naświetlaniu kadru. To dzięki ISO-100. W tym przypadku „wada” stała się zaletą.

Cierpliwie dodawałem do galerii codziennie po jednej fotce. Niesamowite utrudnienie, ale efekty można obejrzeć w linku poniżej. Nie jest to żadna rewelacja, ale nikt nie pochwalił się fotkami z tegorocznej, ani innej studniówki.

https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1639

O wrażeniach po obejrzeniu pracy zawodowców opowiem następnym razem, ale ciekawscy mogą zobaczyć i skomentować to „dzieło” w albumie "Studniówka inaczej". Niczego nie zmieniałem. Jedynie zmniejszyłem i lekko wyostrzyłem. Takie fotki otrzymali uczestnicy studniówki na płycie DVD i mam mieszne uczucia, czy warto było za taką pracę zapłacić.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Studniówka

Cytat Zamieszczone przez dorjan

Cierpliwie dodawałem do galerii codziennie po jednej fotce. Niesamowite utrudnienie, ale efekty można obejrzeć w linku poniżej.
    Aj! A wystarczyło jedna prywatna wiadomość i wrzuciłbyś na raz :/ Nie bać się pisać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Mi sie Twoje zdjecia podobaja Jak na opisane przez Ciebie warunki - bardzo dobrze to wyszło.

A ja w tym temacie jestem na bieżąco, gdyż moja studniówka niestety już minęła...

Powiem tak: mieliśmy "fotografa" - Nikon D-costam-X, jakieś jasne szło, lampa i... Cóż. Nauczyciel-hobbysta zrobił nam Canonkiem 350d + 50mm i wbudowaną lampeczką o wiele lepsze zdjęcia niż PanProfi. To samo kumpel z D70s + jakaś stałka. Ja lustra nie wzięłam, wzięłam zabaweczkę Ricoh R6 - zdjęcia wyszły nawet nie najgorsze. A pan pseudoprofi nawet nie umiał zrobić nam ładnego zdjęcia grupowego - ludzie poucinani, na części fotek widać, że błyskał lampą, na 90% z nich brak klimatu i czarna plama zamiast tła.

Dobry sprzęt pomaga, ale nie wyręczy... Tym bardziej widać, że E-1 to nie taki dziadek

Swoją drogą, ciekawa lampa...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Właśnie modzi nie gryzą, można z nimi tez pogadać, świetne robota !!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Porzadne fotki. Dorian, a ktore zdjecia sa tych fachowcow? Nie moge znalesc. to te niepodpisane E1+ 14-54?
    Takze bylem na studniowce ( corka sie bawila) z E1 +14-54 i mocniejsza lampa, jakies daszki i rozpraszacze. Nie wyszlo gorzej niz zdjecia "zawodowcow", a czasem lepiej.
    Nie lubie focic studniowek, a raczej calej tej otoczki handlowej ( kontakty handlowe z mlodzieza napawaja mnie przerazeniem).
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    dorjan, znakomita robota. Olek znakomicie się spisał. Uznanie dla fotografa. Te z Canonów, to kicha jakaś nie warta złotówki.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Zaimponował mi ten METZ - w najszersym kadrze!
    Fotki bardzo dobre. Szkoda, że nie można porównać z tymi CANONOWSKIMI.
    Pozdrówka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wszystkie dokładnie przejrzałem i są na prawdę świetne, pokaż jeśli możesz coś z Canona...tak z ciekawości.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez asfoto_p
    Wszystkie dokładnie przejrzałem i są na prawdę świetne, pokaż jeśli możesz coś z Canona...tak z ciekawości.
    No sa TUTAJ sam mozesz zobaczyc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Cytat Zamieszczone przez asfoto_p
    No sa TUTAJ sam mozesz zobaczyc.
    Dzięki już wszystko jasne
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr