Witam wszystkich, szczególnie tych, którzy tu zajrzą i zechcą się wypowiedzieć na temat moich zdjęć. Celowo nie używam słowa "prac". Przyznam że mam spore obawy, bo jak zdążyłem się zorientować, większość uczestników forum, "foci" lustrzankami i obrabia zdjęcia w Photo Shop'ie. Dla mnie to wyższa półka. Przyjmę "z godnością" każdą krytykę na temat kompozycji, celowości ujęcia. Oczekuję jednak uwag i rad co do strony technicznej. Aparat mam od paru tygodni i na razie są to bardziej próby jego możliwości. Oto kilka z nich: 1) krokusy źródło2) listki źródło3) wiosna źródło4) platany1 źródło5) platany2 źródło6) aleja źródło Czekam na opinie
Zamieszczone przez helmuth i obrabia zdjęcia w Photo Shop'ie. To kategorycznie nie jest żaden wyznacznik jakości zdjęcia. Podstawową obróbkę na potrzeby sieci wykonasz dowolnym programem graficznym (Gimp lub jakieś przeglądarki graficzne), który umożliwia pomniejszenie i podostrzenie po zmniejszeniu zdjęcia. Na forum jest wątek o obróbce zdjęć na potrzeby umieszczania w sieci - poczytaj. Co do zdjęć - seria z poobcinanymi gałęziami to niestety chaos, nie ma na czym oka skupić. Pierwsze dwie - mam wrażenie, że ostrość jest wszędzie, tylko nie na obiektach na których chciałeś, żeby była. Kwestia obróbki po zmniejszeniu? (choć pszczółka na kwiatu wydaje się być ok). A kompozycja - jak to na pierwszych zdjęciach - niemal wszystko w centrum kadru. Ale nad tym można popracować
zadne ze zdjec nie porywa, ale najlepsze z nich jest 1 te trzy ostatnie sa bardz slabe, szare, pure i nijakie
Jeśli początki, to myślę, że za jakiś czas będzie całkiem sympatycznie. Innymi słowy - początki są dobre.
http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-7729-0-0-0-0.php
Zamieszczone przez salvadhor To kategorycznie nie jest żaden wyznacznik jakości zdjęcia. Podstawową obróbkę na potrzeby sieci wykonasz dowolnym programem graficznym Miałem na myśli możliwości "podrasowania" zdjęcia. Zamieszczone przez salvadhor ...ostrość jest wszędzie, tylko nie na obiektach na których chciałeś, żeby była. Na razie, ostrość ustawia za mnie aparat (AF), może źle ustawiam celownik? Ustawianie ręczne (przy pomocy przycisków) wydaje mi się mało precyzyjne. Próbowałem i nie byłem zadowolony z efektów.
Helmuth, mam starszy model Twojego aparatu i przy fotografowaniu makro bardzo dobrze mi się sprawdza ostrzenie manualne. Na początku wydaje się bardzo upierdliwe, ale jak już wyczujesz - nie ma porównania. Przy makro AF często wariuje. Fajne te drzewa na ostatnich zdjęciach ale faktycznie sfotografowane bez pomysłu.
Instagram - agapietrusa | Nieuczes Z deszczu wyżęte moje miasto
Oto zdjęcie zrobione na AF. wydaje mi się nieostre 7) wyspa1 źródłoPo lekkim wyostrzeniu wydaje się lepsze wyspa2 źródłoCzy to że pierwsze zdjęcie jest nieostre to moja wina czy aparatu. Jeżeli to moja wina, to co robię źle i jak tego uniknąć? Jeżeli już uzywam AF, to jakie go trybu używać najlepiej? Będę wdzięczny za rady.
Helmucie, po pomniejszeniu zdjecia w programie graficznym ZAWSZE następuje utrata ostrości, jest to naturalny efekt przemieszczania się pikseli (najprościej rzecz ujmując). Nawet żyletowate zdjęcie po pomniejszeniu trzeba wyostrzyć. Znajdziesz na to w sieci (również na tym forum) sporo sposobów. Oczywiście jeśli zdjęcie jest nieostre samo w sobie - nic mu nie pomoże
Wczesniej pisano o AF przy zdjęciach makro. przy krótkiej ogniskowej wg mnie nie bedzie takiego problemu...
http://forum.olympusclub.pl/topics19...ia-vt12983.htm E-330, E-1, 40-150, 14-54, FL-50
Nie bardzo "złapałem" o co chodzi z tą krótką ogniskową w polączeniu z makro Na razie następna fotka na AF. Oceńcie czy ostrość jest ok. Próbowałem krajobraz na manualu ale niestety nie jestem w stanie złapać prawidłowej ostrości. 8 źródłoPostanowiłem "przerobić" pierwsze zdjęcie. 1a źródłoCzy teraz jest lepiej?
Zobacz tagi
Zasady na forum