Nie rozumiemZamieszczone przez kasprzyk
![]()
![]()
Niestety nie chciała ustac nieruchomo i miałem priorytet migawki żeby nie była poruszona. Jak na chwilę znieruchomiała nie pomyślałem o przestawieniu na priorytet przysłony![]()
Nie rozumiemZamieszczone przez kasprzyk
![]()
![]()
Niestety nie chciała ustac nieruchomo i miałem priorytet migawki żeby nie była poruszona. Jak na chwilę znieruchomiała nie pomyślałem o przestawieniu na priorytet przysłony![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
ja też nie, nie ma co brać wszystkich rzeczy na poważnieZamieszczone przez helmuth
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
fajnie ją ustrzeliłeśale mi chyba mimo wszystko przeszkadza to ziarno na zdjęciu
poza tym wiewiór uroczy![]()
Pierwsze lepsze ale trzeba by troche odszumić.
Teraz lepiej? Nie potrafię więcej wyciągnąć z tego kadru (to jest mniej niż 1/3 pełnej klatki)
28a
Jak poprawiać to poprawiać![]()
Jednym z moich pierwszych zdjęć w galerii było
30
Wiosenne listki
Zarzucono mi brak ostrości ( nie wiedziałem o wyostrzeniu po zmniejszeniu obrazka) więc teraz nowa, wyostrzona wersja w zmienionym kadrze. Czy teraz lepiej?
30a
Mam pytanie techniczne. Jak sfotografować taki temat: krajobraz z ciężkimi chmurami przez które przebija słońce. Z jednej strony przepały w chmurach a z drugiej niedoświetlone wszystko co poza niebem. Jaki jest na to sposób?
Kadr nr 32 ma potencjał.
Można by to wykadrowac ciaśniej, jakąś dramatyczną obróbkę i tytuł a całość wyglądałaby jak wiewiórek polujący na szpaka
PS
Wcale nie trzeba mądrzejszych
Poczytaj, poszukaj, w internecie jest wiele poradnikow.
A sposoby to:
1. Naświetlanie "na światła", chmuru OK reszta to tylko kontur.
Takie fotki można robic dla pokazania nieba, ziemi zostawić najwyżej cienki pasek.
2. Filtr polówkowy, połowa bezbarwna, polowa ciemniejsza i określona ilośc EV, może być też polówkowy z ciemną częścią w jakimś kolorze.
jest o tym sporo na forum.
3. Naświetlanie kilku kadrów ze statywu przy różnych ustawieniach i montaż HDR, o tym też jest dużo na forum.
4. Na swietlenie dwóch kadrów na światła i na cienie i sklejenie w programie fraficznym, to nie hdr ale coś pośredniego.
5. Robienie zdjęć w RAWie i montaz pseudo HDRa czyli DRI wyciągając z RAWu kilka kadrów o roznych poiomach ekspozycji.
Podałem Ci terminy i sposoby, jak to robić mozesz już wyszukac samodzielnie
PS
Coś pominąlem? Jesli tak, proszę o uzupełnienie![]()
Ostatnio edytowane przez rocco ; 8.04.08 o 12:18