Odszumianie w aparacie (jego poziom) wpływa oczywiście tylko na pliki JPG. Z tym, że w OV3 mamy plik RAW (to co pokazał helmuth) i zmieniając stopień jego odszumiania powinno to być widoczne na ekranie monitora. Na ekranie widzimy jak będzie wyglądał plik JPG wywołany z tego RAW-a przy danym ustawieniu suwaków (czy raczej w OV3 danego ustawienia bo suwaków w tym programie raczej mało jest)
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
... podoba mi się ten drugi kadr. Świetny.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w programie OV3 po zmianie stopnia odszumiania (czy zresztą obojętnie jakiego parametru) na właściwy podgląd czekam od 10 do 15 sekund. Może tu jest problem, że nie odczekałeś na odświeżenie wyglądu obrazka. Przyznam dla mnie ta "prędkość" dyskwalifikuje całkowicie ten program w celach obróbki zdjęcia. Zresztą nie tylko "prędkość" mocno kuleje, podobnie możliwości edycyjne pliku RAW (wyciąganie cieni, likwidacja przepaleń, i inne..). Mam go tylko dlatego aby czasem porównać kolorystykę pliku .ORF z programu firmowego Olympusa (czyli ten OV) do tego jaki daje LR. (np. w popRAWce).
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.03.16 o 17:21
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ptasiory zamrożone fajne som!![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
... te z Damami oczywizna
Pozdrawiam.
Jak dla mnie dwojka i piatka.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Spacerowo ...wdech i jod.