Oglądając stare, przedwojenne zdjęcia ze Szczecna, wielokrotnie jestem pod wrażeniem. Miasto wskutek nalotów alianckich zostało poważnie zniszczone i wiele ciekawych architektonicznie obiektów bezpowrotnie zniknęło.
Oglądając stare, przedwojenne zdjęcia ze Szczecna, wielokrotnie jestem pod wrażeniem. Miasto wskutek nalotów alianckich zostało poważnie zniszczone i wiele ciekawych architektonicznie obiektów bezpowrotnie zniknęło.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Wskutek nalotów alianckich i później podczas zdobywania przez Sowietów w 1945 roku. Mieszkałem przez rok w Szczecinie (w 1967 roku) i do dziś pamiętam zarastające chwastami ruiny potężnego budynku przy zbiegu ulic Matejki, Mazowieckiej i Roosevelta (w miejscu gdzie obecnie stoi budynek Izby Skarbowej i PZU) Pamiętam też na A. Marszałka Józefa Piłsudskiego (wtedy nazywała się Al. Mariana Buczka) tynki budynków z dziurami po odłamkach i seriach pocisków z broni maszynowej.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
To to samo. Nie byłeś na tej lekcji historii?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zniszczenia sowieckie były znacznie mniejsze od zniszczeń po nalotach.
W sumie ok. 140tys ludzi bez dachu nad głową.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jaka zima? Toż w mediach cały czas słyszę "bestia ze wschodu". Porąbało tych dziennikarzy.
To jest chore - zwykła kolej rzeczy o tej porze roku (przynajmniej tak powinna ona wyglądać) a tu takie tytuły jakby wojna jaka była, a Zima miała jakąś osobowość;
już ktoś kiedyś zauważył że wiele rzeczy jest "sprzedawanych" w mediach w języku wojennym jako walka z czymś zamiast normalnie opisywać normalne zjawiska.
Sorry poniosło mnie, a zima w słońcu z mrozem i bez chlapy jest po prostu piękna i warto to pokazywać![]()
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Masz rację zima jest piękna i tak diametralnie zmienia wszystko to co wokół widzimy. Czasem szkoda że tak krótko, czasem już dość zimna a czasem jej nie ma. Ale jak już przyjdzie to trzeba koniecznie ją sfocić bo nie wiadomo jak będzie za rok. Same zdjęcia ładne, pogodne.
pozdrawiam Wiejo