Strona 650 z 729 PierwszyPierwszy ... 150550600640648649650651652660700 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6.491 do 6.500 z 7284

Wątek: Zdjęcia helmutha

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    No właśnie, ale
    Zwykle wyciągając na siłę można "przeciągnąć" co jest gorsze niż pozostawienie cieni.
    I tu jest właśnie ten moment, na dyskusje . Czy istnieje lepsza metoda na wyciągnięcie?

Zwykle, przy zdjęciach "nocnych", udaje mi się zrobić kilka klatek jednego ujęcia. Mam na myśli zdjęcia w mieście, kiedy stosunek światła naturalnego do sztucznego szybko się zmienia. Zmiana następuje tak szybko, że nie ma mowy o kilkudziesięciu
    Dlatego właśnie pełna noc. Można bardziej kontrolować światło. Choć też nie do końca. Zobacz u mnie na serie 2/365 i zdjęcie 142. Relaks. Ten piasek jest wyciągnięty (ekspozycja ogólna +1,52 EV). Za mną był Bałtyk i światło które przypełzło z jednym stateczkiem na horyzoncie. Tylko w ten sposób ten piasek dało radę jeszcze zrobić.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    OK Zmniejszyłem ISO, aparat postawiłem na statywie
    Trzecia fota swietna.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Dlatego właśnie pełna noc. Można bardziej kontrolować światło. Choć też nie do końca. Zobacz u mnie na serie 2/365 i zdjęcie 142. Relaks.
    Właśnie to jest świetny przykład na to, że mówimy o dwóch różnych sytuacjach.
    Moje "nocne" zdjęcie jest robione w mieście, gdzie pełno jest punktowych źródeł światła, powodujących przepały. Moment (pora) zrobienia zdjęcia jest bardzo ważny. Musi być jeszcze na tyle jasno aby te punktowe światła nie były jedynym źródłem światła. Za wcześnie- nie będzie miało charakteru nocnego zdjęcia. Za późno- kupa przepałów i czarne cienie, z których nic się nie da wyciągnąć.
    Twoje jest natomiast robione w miejscu, gdzie jedynymi punktowymi źródłami są gwiazdy. Można naświetlać długo. Komu będą przeszkadzały przepalenia na niebie wielkości pojedynczych pikseli. Wręcz podkreślą gwiaździste, nocne niebo.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Dlaczego ma być ciemno? /.../
    Bo jasne wyglądają badziewnie i tracą swój urok?
    Już od dłuższego czasu mam wrażenie, że popadamy w swego rodzaju: postprocessingową histerię, że tak to nazwę,
    staramy się(czasem do bólu) poprawić detal kadru, zabijając jego urok. Z tych fotek można przy odrobinie wysiłku zrobić
    quasi dzienne kadry, tylko po co? Ich "potęga" to nocna pora i mikro kontrasty między cieniami a światłami, dobrze ważone.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Już od dłuższego czasu mam wrażenie, że popadamy w swego rodzaju: postprocessingową histerię, że tak to nazwę,
    staramy się(czasem do bólu) poprawić detal kadru, zabijając jego urok. Z tych fotek można przy odrobinie wysiłku zrobić
    quasi dzienne kadry, tylko po co? Ich "potęga" to nocna pora i mikro kontrasty między cieniami a światłami, dobrze ważone.
    No właśnie! To chciałem powiedzieć.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Szkoda że tu nie ma yamady - zawsze mnie opierdzielał za ciągnięcie cieni
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    staramy się(czasem do bólu) poprawić detal kadru, zabijając jego urok.
    Właśnie odwrotnie. Technika poszła bardzo do przodu. Sporo można wyciągnąć z możliwości sprzętu. Więc dlaczego z tego nie korzystać? Wiadomo wszystko rzecz gustu, ale bez przesady z takimi stwierdzeniami. Czy wszystko musi być naturalne aby miało swój urok? Czasem zachowujecie się jak byście nie odwiedzali innych for fotograficznych. Naprawdę nie widzicie jakie ludziska robią zdjęcia?. Podobają Wam się zdjęcia prosto z aparatu bardzo proszę niech będzie tak dalej, ale programy do obróbki też do czegoś powstały czyż nie? Może warto wyjść nieraz po za swoje podwórko i zobaczyć co na zewnątrz się dzieje.

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Najważniejszą rzeczą i nie tylko w fotografowaniu, jest prawo każdego do własnego punktu widzenia i pozwolenia mu robienia tego co robi, tak jak ON uważa za słuszne.
    Nigdy wszyscy nie będą blondynami i nigdy wszyscy nie będą mieć takich samych gustów.
    Różnimy się jeden od drugiego nie tylko fizjonomią, ale też postrzeganiem i odbiorem emocjonalnym świata, dlatego jedna i ta sama rzecz, przez wielu różnych ludzi może być sfotografowana na tysiąc sposobów i tysiącu się będzie podobać wersja pierwsza, a tysiącu druga.
    To nasze prawo i powinniśmy się cieszyć z tego, że takie mamy.

Co do techniki:
    mamy obecnie w fotografii cyfrowej bardzo duże możliwości, ale okazuje się że za dużo możliwości nie dodaje skrzydeł, ale często je podcina bo człowiek w swej naturze, zawsze szuka więcej i często wielu nie potrafi zatrzymać się w odpowiednim momencie, przedobrzając to, co już w samej naturze było dobre.
    Jeśli ktoś zna umiar, to mogą z tego wyjść ciekawe rzeczy, ale w pewnym momencie najlepszym zacierają się granice.

Ludzie chyba zapomnieli, że fotografia to nie mechaniczny obrazek, nie skaner, nie drukarka.
    W fotografii najważniejsze jest "UMIEĆ PATRZEĆ", mieć świadomość tego co się chce i jak można czy należy to sfotografować, żeby najpełniej oddać ten stan, jaki chcemy na zdjęciu pokazać, a jeśli jeszcze ktoś potrafi w tej fotografii/obrazku przekazać emocje, wtedy można mówić, że osiągnął wystarczająco dużo.

W obecnych czasach, kiedy prawie każdy może i fotografuje, a wielu za główny cel daje sobie perfekcyjne opanowanie programów graficznych, fotografia stała się nudna, nieciekawa, mało oryginalna.
    Większość patrzy tylko na to, żeby ktoś inny się nie doczepił do szumów, do cieni, do jakości technicznej, a mało kto patrzy na fotografię jak na całość złożoną z wielu rożnych elementów.
    Wydają się przodować w takim podejściu młodsi fotografujący, którzy nie mieli styczności z analogami, z filmem 24 czy 36 klatkowym i ograniczeniami finansowymi.
    Wtedy ludzie potrafili myśleć przed ujęciem, czy warto coś sfotografować i jak to zrobić choćby po to, żeby nie marnować filmu i pieniędzy.
    Teraz każdy pstryka prawie wszystko jak leci, zakładając że jedno wyrzuci, a z drugiego wyciągnie w programie niestworzone rzeczy.
    Tak jak dobry portret nie polega na wygładzonej skórze, a głównie na ukazaniu charakteru/cech dominujących etc portretowanego, tak dobra fotografia nie polega na samej obróbce technicznej.

ładne obrazki zrobione przy pomocy programu zwykle tracą oryginalność i specyficzny klimat. Takie obrazki się ogląda i idzie dalej i za jakiś czas w tym natłoku wyprodukowanych obrazków (celowo pisze obrazków a nie fotografii) za kilka miesięcy, dni, a czasami i minut, już nikt ich nie pamięta....

Wszystko co istnieje jest dla ludzi, ale mądrze jest wiedzieć jak i co wykorzystać.
    Tak samo, jak przydałoby się wielu osobom trochę zrozumienia i tolerancji dla odmiennego podejścia, a nie dyktowanie i presja na autora, że powinien zrobić więcej i więcej...
    Jeśli autor robi pod dzisiejszą publiczkę (skupioną na powierzchownych, mało znaczących walorach), to będzie pewnie ulegał presji tych "mądrzejszych" technicznie, ale jeśli autor jest już dojrzałym fotografującym, mającym świadomość co chce osiągnąć i co przekazać, to wtedy należy uszanować jego wybór, nawet jeśli się to nikomu nie będzie podobać bo PODOBAĆ SIĘ NIE MUSI, ALE NAWET W TEJ SYTUACJI NIE MOŻNA NARZUCAĆ AUTOROWI ZMIAN, A CO NAJWYŻEJ SUGEROWAĆ...

RÓŻNICE WBREW POZOROM NIE UMNIEJSZAJĄ WARTOŚCI ZDJĘCIA, UBOGACAJĄ ZBIORY BO WTEDY KAŻDY MOŻE ZNALEŹĆ TO CO BLIŻSZE JEGO SERCU, ALBO TYLKO JEGO OCZOM!
    Ostatnio edytowane przez jarmana ; 30.12.15 o 19:16
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    staramy się(czasem do bólu) poprawić detal kadru, zabijając jego urok. ...
    Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Po coś są te coraz lepsze matryce, dlaczego z tego nie korzystać jak wspomniał fazi75. Oczywiście wszystko z umiarem i tu może jest ten "kłopot", "problem", trafienia w gusta odbiorcy. I to raczej niemożliwe aby wszystkim się podobało
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Właśnie odwrotnie. Technika poszła bardzo do przodu. Sporo można wyciągnąć z możliwości sprzętu. Więc dlaczego z tego nie korzystać? Wiadomo wszystko rzecz gustu, ale bez przesady z takimi stwierdzeniami. Czy wszystko musi być naturalne aby miało swój urok? Czasem zachowujecie się jak byście nie odwiedzali innych for fotograficznych. Naprawdę nie widzicie jakie ludziska robią zdjęcia?. Podobają Wam się zdjęcia prosto z aparatu bardzo proszę niech będzie tak dalej, ale programy do obróbki też do czegoś powstały czyż nie? Może warto wyjść nieraz po za swoje podwórko i zobaczyć co na zewnątrz się dzieje.
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Po coś są te coraz lepsze matryce, dlaczego z tego nie korzystać jak wspomniał fazi75. Oczywiście wszystko z umiarem i tu może jest ten "kłopot", "problem", trafienia w gusta odbiorcy. I to raczej niemożliwe aby wszystkim się podobało
    Właśnie o ten umiar mi chodzi, jak napisałem:
    staramy się(czasem do bólu) poprawić detal kadru, zabijając jego urok
    Tylko tyle i aż tyle.
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Czasem zachowujecie się jak byście nie odwiedzali innych for fotograficznych. Naprawdę nie widzicie jakie ludziska robią zdjęcia?.
    Nie odwiedzamy, to nam wystarczy. Fotografia to dla nas hobby i nie mamy zamiaru, ani się doktoryzować, ani porównywać jakie zdjęcia ludzie robią,
    nie czujemy takiej potrzeby a podążać za jakimś ogólnym tryndem też nie zamierzamy.
    To pisaliśmy my:
    Saboor
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 30.12.15 o 19:53
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL