Ostatnio edytowane przez helmuth ; 20.02.09 o 11:50
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
219,220 fajne ale za bardzo zabrałeś im przestrzeni z przodu.
218 - za mało światła na zdjęciu.
Moja skromna rada jest taka : podczas podejścia do lądowania,staraj się aby nos miał zwrócony do prawej (strony zdjęcia ),natomiast podczas startu odwrotnie - do lewej.Na pewno wiesz o tym ale to tak dla przypomnienia.Aha i koniecznie zostawiaj więcej miejsca z przodu,idealnie - więcej niż za ogonem.
Wiem,wiem - łatwo powiedziec...![]()
219 i 220 niekadrowane, więc nie mam z czego dodać, to całe klatki. Na 218 akurat jedna z chmurek dała cień na samolot, ale zdecydowałem się go pokazać bo chiński
Dla mnie to egzotyka.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Fajne te Twoje samoloty, faktycznie wyrosłeś z kompaktu
Miałem uwagi do jakości niektórych fotek (np. 210 i 211) bo widać na nich spory szum.
Albo to kompresja
Nieważne, fotki ładne, dawaj więcej![]()
Aleś sie Waść rozsamolotował. Przyjemnie i ciekawie można podpatrzyć te latające olbrzymy.
pozdrawiam Wiejo
Z tego miejsca gdzie stałem, z reguły, schodzące do lądowania jak i startujące, są zwrócone w lewo. Mógłbym próbować schodzące na drugi pas, fotografować nosem w prawo, ale wtedy mam je pod słońce. Musiałbym tam być po południu ale wtedy już światło marne. Może latem, gdy słońce zachodzi później i bardziej na zachodzie
Raczej szum![]()
210 mocno rozjaśniałem http://<div style="text-align: cente...></font></div>natomiast w 211 chciałem zachować niebieskie niebo i rozjaśnić samolot. Zrobiłem HDR z jednego RAW-a (odszumiony, ale jednak) http://<div style="text-align: cente...></font></div>Widać obróbka nie całkiem mi się udała
Jeszcze coś z ziemi (czasem chmury dwały cień na samoloty, podczas gdy drugi plan był jasno oświetlony)
Ciekawa seria. Szumi trochę. Brak ostrości
Jak wciągnie Ciebie ten temat samolotów na całego, to nic tylko dokupić telekonwerter do tej cyfrówki lub lustro i tele
Tak z ciekawości, jak ustawiasz pomiar (matrycowy, c.waż, czy punktowy)
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Dzięki. Na razie nic nie będę dokupował. Prawdę mówiąc, rozbudowa tego kompaktu jest (MZ) bez sensu. To trochę tak jak z "maluchem"- nawet jak mu na dachu zamontujesz śmigło, to i tak nie będzie to helikopter tylko maluch ze śmigłem na dachuNie wiem ile kosztuje telekonwerter ale chyba taniej będzie i efekt pewniejszy, kupić lustro (510 lub 520 dual kit).
Pomiar przeważnie (tym razem tak właśnie) ustawiam punktowy. Co do ostrości, to już pisałem, że AF w tym aparacie czasem płata figle a widać to dopiero na ekranie komputera.
helmuth - widziałeś tą stronę ?
http://www.airliners.net/
To chyba najlepsza strona na necie poświęcona temu tematowi,lubię tam zaglądac.Można znaleźc fajną inspirację.
Ja już obiecuję sobie od dawna wybrac się na Gattwick - mam rzut beretem ale w dzisiejszych czasach polowania na 'czarownice' jakoś się nie mogę zdecydowac.
Z ciekawostek,powiem,że raz jedyny,kiedy fotografowałem na Okęciu, kilka lat temu ( nie w pobliżu terminala ),zostałem zatrzymany do wyjaśnienia - co ja tutaj robię przez funkcjonariuszy bezpieczeństwa lotniska w osobach polskich i izraelskich oficerów,jako że wziąłem sobie na 'cel' samolot linii EL-AL.
Na szczęście,po wyjaśnieniach i prośbie o nie fotografowanie w tym miejscu,historia ta skończyła się happy -end'em.
Od tego czasu,dałem sobie jednak spokój z kręceniem się koło miejsc z aparatem,gdzie każdy jest potencjalnym terrorystą.Wystarczy mi,że czuję się tak kilka razy w roku jak muszę się gdzieś szybko przemieścic.![]()