Strona 60 z 729 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160560 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 7284

Wątek: Zdjęcia helmutha

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Twój poziom fotografowania znacznie przekracza możliwości kompaktu.
    Dzięki!
    Teraz coś z ziemi
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	218.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	173,3 KB
ID:	12758   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	219.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	151,3 KB
ID:	12759   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	220.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	162,2 KB
ID:	12760  
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 20.02.09 o 11:50
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    219,220 fajne ale za bardzo zabrałeś im przestrzeni z przodu.
    218 - za mało światła na zdjęciu.

Moja skromna rada jest taka : podczas podejścia do lądowania,staraj się aby nos miał zwrócony do prawej (strony zdjęcia ),natomiast podczas startu odwrotnie - do lewej.Na pewno wiesz o tym ale to tak dla przypomnienia.Aha i koniecznie zostawiaj więcej miejsca z przodu,idealnie - więcej niż za ogonem.
    Wiem,wiem - łatwo powiedziec...

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    219 i 220 niekadrowane, więc nie mam z czego dodać, to całe klatki . Na 218 akurat jedna z chmurek dała cień na samolot, ale zdecydowałem się go pokazać bo chiński Dla mnie to egzotyka.
    Główny Prostownik TWA

rocco
    Gość
    Fajne te Twoje samoloty, faktycznie wyrosłeś z kompaktu
    Miałem uwagi do jakości niektórych fotek (np. 210 i 211) bo widać na nich spory szum.
    Albo to kompresja
    Nieważne, fotki ładne, dawaj więcej

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Aleś sie Waść rozsamolotował. Przyjemnie i ciekawie można podpatrzyć te latające olbrzymy.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Moja skromna rada jest taka : podczas podejścia do lądowania,staraj się aby nos miał zwrócony do prawej (strony zdjęcia ),natomiast podczas startu odwrotnie - do lewej.
    Z tego miejsca gdzie stałem, z reguły, schodzące do lądowania jak i startujące, są zwrócone w lewo. Mógłbym próbować schodzące na drugi pas, fotografować nosem w prawo, ale wtedy mam je pod słońce. Musiałbym tam być po południu ale wtedy już światło marne. Może latem, gdy słońce zachodzi później i bardziej na zachodzie
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Miałem uwagi do jakości niektórych fotek (np. 210 i 211) bo widać na nich spory szum.
    Albo to kompresja
    Raczej szum
    210 mocno rozjaśniałem http://<div style="text-align: cente...></font></div>natomiast w 211 chciałem zachować niebieskie niebo i rozjaśnić samolot. Zrobiłem HDR z jednego RAW-a (odszumiony, ale jednak) http://<div style="text-align: cente...></font></div>Widać obróbka nie całkiem mi się udała
    Jeszcze coś z ziemi (czasem chmury dwały cień na samoloty, podczas gdy drugi plan był jasno oświetlony)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	221.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	106,4 KB
ID:	12776   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	222.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	108,0 KB
ID:	12777   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	223.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	147,3 KB
ID:	12778  
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ciekawa seria. Szumi trochę. Brak ostrości
    Jak wciągnie Ciebie ten temat samolotów na całego, to nic tylko dokupić telekonwerter do tej cyfrówki lub lustro i tele
    Tak z ciekawości, jak ustawiasz pomiar (matrycowy, c.waż, czy punktowy)
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Ciekawa seria. Szumi trochę. Brak ostrości
    Jak wciągnie Ciebie ten temat samolotów na całego, to nic tylko dokupić telekonwerter do tej cyfrówki lub lustro i tele
    Tak z ciekawości, jak ustawiasz pomiar (matrycowy, c.waż, czy punktowy)
    Dzięki. Na razie nic nie będę dokupował. Prawdę mówiąc, rozbudowa tego kompaktu jest (MZ) bez sensu. To trochę tak jak z "maluchem"- nawet jak mu na dachu zamontujesz śmigło, to i tak nie będzie to helikopter tylko maluch ze śmigłem na dachu Nie wiem ile kosztuje telekonwerter ale chyba taniej będzie i efekt pewniejszy, kupić lustro (510 lub 520 dual kit).
    Pomiar przeważnie (tym razem tak właśnie) ustawiam punktowy. Co do ostrości, to już pisałem, że AF w tym aparacie czasem płata figle a widać to dopiero na ekranie komputera.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    helmuth - widziałeś tą stronę ?

http://www.airliners.net/

To chyba najlepsza strona na necie poświęcona temu tematowi,lubię tam zaglądac.Można znaleźc fajną inspirację.
    Ja już obiecuję sobie od dawna wybrac się na Gattwick - mam rzut beretem ale w dzisiejszych czasach polowania na 'czarownice' jakoś się nie mogę zdecydowac.

Z ciekawostek,powiem,że raz jedyny,kiedy fotografowałem na Okęciu, kilka lat temu ( nie w pobliżu terminala ),zostałem zatrzymany do wyjaśnienia - co ja tutaj robię przez funkcjonariuszy bezpieczeństwa lotniska w osobach polskich i izraelskich oficerów,jako że wziąłem sobie na 'cel' samolot linii EL-AL.
    Na szczęście,po wyjaśnieniach i prośbie o nie fotografowanie w tym miejscu,historia ta skończyła się happy -end'em.

Od tego czasu,dałem sobie jednak spokój z kręceniem się koło miejsc z aparatem,gdzie każdy jest potencjalnym terrorystą.Wystarczy mi,że czuję się tak kilka razy w roku jak muszę się gdzieś szybko przemieścic.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    helmuth - widziałeś tą stronę ?

http://www.airliners.net/

To chyba najlepsza strona na necie poświęcona temu tematowi,lubię tam zaglądac.Można znaleźc fajną inspirację...
    Z ciekawostek,powiem,że raz jedyny,kiedy fotografowałem na Okęciu, kilka lat temu ( nie w pobliżu terminala ),zostałem zatrzymany do wyjaśnienia - co ja tutaj robię przez funkcjonariuszy bezpieczeństwa lotniska w osobach polskich i izraelskich oficerów,jako że wziąłem sobie na 'cel' samolot linii EL-AL.
    Na szczęście,po wyjaśnieniach i prośbie o nie fotografowanie w tym miejscu,historia ta skończyła się happy -end'em.
    Znam, widziałem. Wiele zdjęć jest tam zrobionych przez ludzi, którzy chyba mają wstę na płytę lotniska. Świetne!
    Tu naszczęście, jesteśmy poza terenem lotniska i mimo, że kilka razy przejeżdżał (b. powoli ) patrol ochrony, nikt nie przeszkadzał.
    Główny Prostownik TWA