Strona 5 z 729 PierwszyPierwszy ... 345671555105505 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 7284

Wątek: Zdjęcia helmutha

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth
    Powoli tracę wiarę w chęć pomagania przez członków tego forum!
    Witam

Odpowiem na Twoje błagalne wołanie.

Pierwsza sprawa - wrzucasz dużo zdjęć, może trochę za dużo.
    Po jakimś roku, dwóch aktywnego przebywania tutaj zaczniesz rozumieć Nasze postępowanie.
    Brak oceniania, komentowania nie jest winą Twoją czy też naszą, ogrom zamieszczanych fotek powoduje pewną "znieczulicę" co do zdjęć słabych, przeciętnych lub nie wyróżniających się - oczywiście tutaj nie przekreślam Twoich prac. Jeżeli sam zaczniesz "pomagać" wszystkim - czyli analizować i wytykać wszystkie błędy, przy każdej pracy, każdej zamieszczonej fotce dużego grona użytkowników, sił i czasu starczy tobie na miesiąc, dwa może parę więcej... ?
    Wiele osób - np. ja, traktuję tą stronę jako rozrywkę, relaks, oderwanie od życia codziennego, dlatego często pozostanę dłużej przy ładnym zdjęciu akurat mnie interesującym aniżeli kilku innych, które nie wymierają na mnie emocji.

Wiem, lenistwo moje nic nie tłumaczy ale chciałem być szczery i pozwolić Tobie zrozumieć akurat tą kwestię.

Pozdrawiam, cierpliwości udanych kadrów i Wesołych Świąt!

Marek

aha - najbardziej podoba mi się 13-stka
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Rozumiem, że od niezbyt dawna zajmujesz się fotografią. I że musisz swoje "wypstrykać". Inaczej sie nie nauczysz, choć wydaje mi się, że terapia wstrząsowa na analogu (zmarnowanie jednej kliszy - 40 zł) lepiej uczy pewnego fotograficznego "wyrachowania". Co do oceny zdjęć, o tym czy zdjęcie jest dobre czy nie, najłatwiej się przekonać zadając pytanie "czy gdybym nie był autorem tego zdjęcia, to czy bym zwrócił uwagę na nie?".
    MK

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h
    ...brakuje mi tu ładnego światła...
    Zdaję sobie sprawę że światło było nienajlepsze ale było tuż po deszczu, słońce nie mogło się przebić przez chmury, a chciałem koniecznie złapać krople na liściach.
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk
    ...wrzucasz dużo zdjęć, może trochę za dużo...
    To mój pierwszy aparat cyfrowy i na początku jestem przede wszystkim zafascynowany tym że zdjęcia nic nie kosztują (inaczej niż w analogu). Chęć zrobienia "darmowego" zdjęcia jest tak silna, ze nie pozwala spokonie zastanowić się nad ujęciem

...musisz swoje "wypstrykać"...
    I to jest to
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Helmuth,

Oglądając Twoje fotki czuję, że jesteś na dobrej drodze.
    Podobają mi się te, na których element główny jest wyodrębniony - nr 15 i 16 przedstawiające pączki i znośna kompozycja na nich, a także czapla, która nie walczy z tłem.
    Fotka 21 - zbyt dużo łodyżek w tle i listków na pierwszym planie. Widok takich pączków w naturze jest zajmujący, krzepiący duszę budzącym się życiem, iskrzącymi kropelkami , lecz aparat nie ma takich uczuć, rąbie na płaszczyznę wszystko, co widzi, a więc nie tylko wszystkie kropelki, ale też wszytkie listki i łodyżki - powstaje niedostatek - brak dostatecznego wyodrębnienia głównego motywu i krzykliwość tła głusząca wymowę fotki.

To samo z pierwszymi fotkami przedstawiającym chyba platany. Zamysł dobry - pokazać rytm drzew, konarów i rozmaitości gałązek. Wydaje mi się, ze aby zrealizować taki pomysł należało by się skupić na nie więcej jak 2 drzewach i próbować ograniczyćrolę pobocznych elementów, ale tu się mądrzę, w praktyce, to bym, się musiałnieźle napocić. Trzeba powiedzieć, że troszeczkę to Ci się jednak udało.

Ogólnie jest dobrze, tylko wydaje mi się, że potrzebne by były dwie sprawy, jesli chodzi o rośliny - wycięcie z rzeczywistości takiego okienka, które podaje oku na tacy główny motyw, wyciszenie tła lub jego zneutralizowanie przez wprowadzenie nieostrości lub jednolitego ciemnego koloru, itd. oraz zadbanie o to, aby na fotce było światło. Teoretycznie to jest proste, ale w praktyce? -Wszysce wiemy, ze to nie jest bułeczka z masłem.

Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth
    Chęć zrobienia "darmowego" zdjęcia jest tak silna, ze nie pozwala spokonie zastanowić się nad ujęciem

I to jest to
    Pozwole sobie zaproponowac Ci takie podejscie jak ja zrobilem swojemu wnukowi.
    Zalozyc sobie mozesz,ze jedno nacisniecie migawki to zlotowka.Zawsze jak siadziesz przed kompem i policzysz fotki tyle wrzuc do sloika zlotowek.Po jakims czasie jak Ci fascynacja nie minie kupisz E3 i obiektywy od 7 do 300 w waskich zakresach i uszczelnione.Zaczniesz rowniez krecic sie kolo obiektu i szukac swiatla najbardziej odpowiedniego.Pomyslisz nad kompozycja.
    To,ze podchodzisz do focenia w ten sposob,ze jest za darmo to bardzo duzy blad.Mam nadzieje,ze szybko sie go pozbedziesz,albo kupsz nowy sprzet i wtedy zaczniesz.I to i tamto ma swoje dobre i zle strony.

Ps.Wnuczek teraz jak naciska migawke to sie kreci dosc dlugo przed zrobieniem zdjecia.

Jak na poczatki focenia jest niezle,ale fotki nie porywaja.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    repetitio est mater studiorum - mawiali starożytni Rzymianie (a jak oni mawiali to pewnie dobrze mawiali) - powtarzanie jest matką wiedzy. Stąd też zalecam robić zdjęcia, focić i pstrykać. Dużo!! Ale z głową.
    MK

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Postaram się wziąć do serca Wasze uwagi. Mam nadzieję że po pierwszym okresie fascynacji, ilośc przejdzie w jakość
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    19...Może lepiej obraz tez wyglądał by w czerni i bieli po dorzuceniu paru bajerów w PS?
    Może tak?
    19a
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    A teraz pytanie: który kadr bardziej Wam się podoba?
    20
    20a
    Pierwszy wydaje mi się lepszy kompozycyjnie, bo wykorzystane są mocne punkty. Pokazuje więcej krajobrazu. Drugie z kolei, ogranicza się wyraźnie do tematu- domek nad rzeką, mniej jest szczegółów rozpraszających widza. Sam nie wiem
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Zdecydowanie drugi.