|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To tak na dość szybko robiłem i z kontrastem można by się pobawić jeszcze. Bardziej zwracałem uwagę na nieboWB wybrałem w LR na auto i ręcznie jeszcze skorygowałem na "oko" (obniżyłem temp.). Mogłem może tu suwak tinta ustawić na 0. W auto wybrało wartość +5 (tak zostawiłem) stąd może nieco wlazło czerwone jak piszesz. Właściwie to jak teraz patrze to balansu bieli mogłem w ogóle nie ruszać i efekt (kolorystyka nieba) będzie w zasadzie prawie taka sama jak uzyskałem w tym przykładzie. Co zrobiłem. Głównie to ekspozycje podniosłem o 0,5 EV, przygasiłem światła, rozjaśniłem cienie, podniosłem nieco contrast, clarity, saturacje i vibrance. Odnośnie nieba. W LR jest taka sekcja HSL gdzie poszczególnym kolorom można zmieniać Hue, Saturacje i Luminancje. Tu w Hue dla koloru niebieskiego zmieniłem odcień barwy bardziej w stronę niebieskiego na wartość +10 zwiększając bardziej tę wartość wchodzi się już w fiolet. Idac w wartości ujemne niebieski przechodzi w zielenie. Na inne kolory to nie ma wpływu.
Sądzę można w LR zrobić całą obróbkę bez użycia warstw. Będzie to bardziej czasochłonne i trzeba używać pędzla korygującego zamalowując odpowiednie obszary do korekty. Można przy jego użyciu wpływać praktycznie na wszystkie parametry łącznie z miejscową zmianą balansu bieli.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 2.02.14 o 12:21
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dzięki za dość szczegółowy opis ale niewiele mi on pomoże, ponieważ nie mam LR.
Niemniej, nakierował mnie na metodę, którą mogę (i powinienem sam na to wpaść) zastosować, obrabiając zdjęcie w Gimp-ie
Znasz bajkę o osiołku, co mu dano w dwa żłoby?
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 2.02.14 o 12:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg