|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Twój wybór, a czy dobry... Jakby panorama była w orientacji poziomej złożona z 15 zdjęć tez max 800pix dłuższy bok będzie?
Moim zdaniem większy obrazek przyjemniej się ogląda (szczególnie panoramy)
Pamiętasz jak się "pożarliśmy"o prążki na Twoim zdjęciu, które dodał właśnie Lanczos
Stąd taka moja sugestia (nie koniecznie trafna).
Zawsze po przeskalowaniu i wyostrzeniu oceniam to "na oko". Przecież od razu widać co zostanie zapisane i jak będzie wyglądać. Z tym, że zawsze używam metody dwusześciennej (Bicubic) w PSE.
Przyznam nie widzę żadnej różnicy.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.01.14 o 19:22
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
To nie jest najlepszy przykład. Moje zdjęcie, nazywam panoramą (bo sklejane jest z wielu zdjęć), chociaż, zgodnie z definicją, nie jest panoramą. Powinienem je raczej nazwać sklejką. Wynikowe zdjęcie jest zbliżone do proporcji 3:4, więc nie widzę powodu Nadmiernie powiększać zdjęcia.
Dla mnie, do oglądania, najlepszy jest obraz mieszczący się w całości na ekranie (chyba, że jest to typowa panorama)
Cytujesz Bodzipa, który wykazał wyższość skalowania stopniowego/krokowego nad skalowaniem w jednym kroku. Podejrzewam, że Step resize, którym posłużył się Bodzip, opiera się również na interpolacji Lanczosa.
Od długiego czasu stosuję Lnczosa, bo gdzieś wyczytałem, że daje najlepsze efekty. Ile w tym prawdy- nie wiem.
---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post był o 18:36 ----------
To mózg kłamie![]()
Dla mnie też. Nie mów, ze 900pix w pionie Ci się nie mieści. Po wejściu w przeglądarce w tryb pełnoekranowy (F11) pewnie i 1000pix w pionie się zmieści ale ok. zostawmy to. Taka Twoja decyzja.
Być może. Jednak w jednym kroku to te skalowanie w Lanczos trochę jednak pozostawia do życzenia. Być może tylko w Gimpie i na określonego typu zdjęciach (dodane prążki)
Też nie wiem. Tak się tylko zastanawiam jak daje najlepsze efekty dlaczego go nie ma w płatnym programie PSE (nie wiem jak w pełnym Photoshopie), a jest w darmowym Gimpie.
Zaczynam być upierdliwy to już może nie będę kontynuował polemiki.
pozdr.
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------
Coś tam może i widać. Jakby nieco drzewa się przyciemniały. Zwracałem główną uwagę na budynek i tu się nic nie zmienia mz. (powiększyłem sobie obydwie wersje)
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg