W którym zdjęciu, bo już się gubię
Jeśli chodzi o 557b, to napisałem pod zdjęciem: "zdecydowałem się na taką wersję i tej wersji będę się trzymał"
A poważnie, to ja nie widzę nic, do czego można się przyczepić. Albo mam coś z okularami (pewnie już za słabe) albo kiepski monitor
. A może mam po prostu selektywny wzrok i widzę krzywo a nie widzę kolorowych pasów?
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Na 559 ponownie plamy wyszły. Fajnie opanowane światła i przyjemny motyw ale z tym niebem dzieje się nie dobrze. Po przeczytaniu całoci dotyczącej tych plam myślę, że to zachowanie matrycy w takich warunkach. Jak światło opanowane i przyjemne to ciemne partie obrazu pozostają w głębokim niedoswietleniu co skutkuje plamami.
pozdrawiam Wiejo
Macie rację
Pewnie masz rację co do zachowania matrycy. Zauważyłem, że próba rozjaśnienia tego ciemnego nieba, skutkuje ziarnem, plamami itp efektami.
Zauważyłem też, że obraz w wątku, wygląda gorzej niż u mnie w Gimpie. Zacząłem kombinować i stwierdziłem, że przyczyną jest jasny (domyślny) "kolor wyściółki płótna" (tła na którym pokazywany jest obraz w Gimpie). Zmieniłem kolor (Preferencje > Okna z obrazami > Wygląd > Wybrany kolor wyściółki płótna), na kolor zbliżony do koloru tła w OC. Teraz obraz w Gimpie i w wątku, wygląda tak samo
Może inni do tego doszli wcześniej. W każdym razie polecam zmianę tła w Gimpie
Poniżej poprawiona wersja:
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
to niekoniecznie musi byc matryca. czesto gesto jakiekolwiek tego typu manipulacje owocuja wlasnie szumem/plamami/innymi cudami. zdarza sie to gimpie, zdarza w szopie. po prostu obrabiaj mniej inwazyjnie, albo znajdz inne sposoby. moze by nie zaszkodzilo tez odszumianie pewnych partii obrazu- niekoniecznie calosci.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Próbowałem i efekt czasem jest jeszcze gorszy. "Kaszka" na niebie potrafi się "zbić" w większe plamy.
Znalazłem jeszcze jedną możliwą przyczynę problemów z niebem. Miałem ustawioną Gradację w aparacie, na AUTO. Może aparat "wyciągnął" już szczegóły z cieni (niebo) i moja ingerencja w cienie tylko pogorszyła sprawę?
Hi, hi, jeszcze do niedawna byles perelka a teraz naprawde mily z ciebie gosc ......zgadzam sie z tym
Pierwsza fota z ostatniej wrzutki oceniona w galerii.
Chyba tez bym ja widziala troche bardziej z bliska, tak jak kaczy, ale to juz kwestia gustu
Natomiast przy drugiej mam wrazenie, ze troche krzywo wyprostowales![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Dobre te 2 ostatnie zdjęcia nocne ze wskazaniem na pierwsze. Ciekawy motyw.
Natomiast na tym drugim znów to niebo jest brzydkie. Tak myślę i myśle i wróciłam do swoich zdjęć nocnych z E-510, ale u mnie to wygląda normalnie. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tych plamek / pasów. Ale przyszło mi do głowy, żebyś może spróbował dla odmiany wyłączyć filtr i redukcję szumu. Ja mam zawsze wyłączone, do zdjęć nocnych również. Właściwie chyba nigdy nie korzystałam z tych funkcji.![]()
Pozdrawiam, Jola