Bardzo fajne te dymki z kominów. Nie myślałem, że zdjęcie robione nocą da taki efekt.
Bardzo fajne te dymki z kominów. Nie myślałem, że zdjęcie robione nocą da taki efekt.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
Szczerze mówiąc- zapomniałem o tym
Przyglądałem się długo i tylko na 557 dostrzegłem wyraźnie to o czym mówicie. Nie mówię, że na pozostałych zdjęciach jest wszystko OK. Jednak tylko na tym, kiepska jakość nieba rzuca się w oczy. Długo kombinowałem z różnymi obróbkami i mam swoją teorię
Na wszystkich zdjęciach jest b. ciemne niebo, lekko zamglone i podświetlone od spodu różnymi światłami. Różne światła powodują powstanie różnokolorowych plam na lekko zamglonym niebie, pojawiają się oświetlone i zacienione obszary tej mgiełki. Jakakolwiek zabawa balansem kolorów, powoduje wyolbrzymienie tych plam. Próba rozjaśnienia powoduje wzmocnienie "kaszy" (mgiełka).
Może moja teoria jest mocno naciągana ale po wielu próbach z obróbką 557 wydaje mi się słuszna. Może się mylę
Na 557, faktycznie przegiąłem z zabawą kolorami. Na 558 myślę, że jest do przyjęcia- gdyby nie poprzednie zdjęcie, nikt nie zwróciłby uwagi
Poprawiłem 557, co teraz myślicie?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No jakaś poprawa jest ale ideału nie maJak Ty sobie z tym nie poradziłeś to to chyba nie do odratowania
![]()
jest lepiej ale szczerze mówiąc wygląda mi to na banding prosto z puszki (chociaż musiałbym zobaczyć czy na oryginale to też występuje). Nie wiem czy używasz opcji odszumiania ale pamiętam że gdy miałem 510'tkę tą funkcję miałem włączoną.
Robiłeś te zdjęcia w rawach czy jpg?
Ciekaw jestem Twojej opinii, link do orf-a masz na PW
Mam ustawione:
red. szumu- auto
filtr szumu- standard (może należałoby ustawić "mocno", przynajmniej do nocnych?)
Zdjęcia robię w RAW-ach (bez jpg-ów)
edit
PS
Przeceniasz mnie![]()
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 16.11.09 o 16:47
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ostatnie zdjęcie taka szara, smutna rzeczywistość, depresyjne![]()
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Może nie powinienem ruszać twego zdjęcia ale jakoś tak nie mogłem sie powstrzymaćna szybciocha takie cóś mi wyszło.
Z nocnych 557 wpada w oko za sprawą ładnie rozmytego dymu z kominów. Pozostałe dają poczucie głębokiej nocy przyjemnie i delikatnie rozświetlone. Odnosnie nieba zafarby są widoczne, ale Twoja teoria może być słuszna.
pozdrawiam Wiejo
Nadal są palmy
----------------
Nie przeceniam![]()