Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To nie szum,ale "zaleta" przyslony 22.Gdybys zjechal na 11 bylo by calkiem inne zdjecie.I GO z tej odleglosci takie same.
Ale pewnie zaraz ktos napisze ze nie mam racji.
Wez zrob jeszcze raz z moja przyslona,a nawet zjedz o dzialke nizej do 8-sam zobaczysz roznice.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Też pomyślałam o tej wysokiej wartości przysłony, ale potem spojrzałam na exif poprzedniego zdjęcia, w którym już takich szumów nie widać (przynajmniej moje oko nie widzi). Też f/22. To jak to jest?
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Moze inaczej-Rozdzialka,ostrosc szkla przy bardzo malym otworze wzglednym drastycznie maleje.Mydlo sie robi po calosci a w ciemnych obszarach wychodzi to bardzo mocno widoczne.
Nie wiem czy rozdzielczosc to prawidlowe slowo-nie moge se przypomnie za cholere-starosc nie radosc
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wystepuje,tylko caly kadr to jasne pola-w cieniu tam gdzie drzewa juz jest.
Tamto na przyslonie 5,6-8 bylo by duzo ostrzejsze.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 16.09.09 o 00:41 Powód: Automatyczne scalenie postów
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Mirek to się nazywa dyfrakcjaprzy F22 "przeszkoda" czyli w tym wypadku załóżmy liście (jaśniejsze elementy na tle cieni) czy cokolwiek to było spowodowało to tzw."mydło". Przy F11 "przeszkody" stają się łatwiejsze do pokonania - większy otwór. Dlatego tyż Ci Znani i Sławni polecją robić krajobrazy na F8- F14
Dzięki za dyskusję a najbardziej Mirkowi, za wyjaśnienie problemu szumów i jakości zdjęcia.
F22 ustawiłem świadomie, chcąc uzyskać wygładzenie wody (dłuższy czas). Nie mam filtra szarego, więc był to jedyny sposób. Teraz wiem, że nienajlepszy. Inna sprawa, że ja nie dostrzegam jakiejś koszmarnej jakości(pewnie wzrok już nie ten
), po prostu traktuję to zdjęcie jako zrobione przy niekorzystnym świetle i choćby dlatego nie przyglądam mu się tak krytycznie.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
A masz polar? Bo jak potrzebuję wydłużyć troszkę czas to go nakręcam.
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Akurat miałem - w pudełku
W ogóle mi to nie przyszło do głowy, mam go od niedawna i jeszcze nie poznałem wszystkich jego zastosowań![]()