Strona 105 z 729 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205605 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.041 do 1.050 z 7284

Wątek: Zdjęcia helmutha

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Jakie masz szkła ?
    jesli kity - to nie przymykaj ich do f11, bo mydło robisz sobie naturalne.
    f8 max na 14 -54 mm
    a na 40-150 mozesz i wiecej, ale im wiecej tym obraz bardziej mydlany.
    Szkła kitowe- 14-42 i 40-150.
    Takich właśnie uwag się spodziewałem, na takie liczyłem. Na razie próbuję oswoić to urządzenie. Trochę tego więcej i gałkologia ina, niż w moim kompakcie
    Exif widze jesli sobie na dyska fote sciągne by obejrzeć
    Dlatego ja używam Opery, tu mam EXIF przy oglądaniu zdjęcia- klikam Właściwości i już!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Szkła kitowe- 14-42 i 40-150.
    Takich właśnie uwag się spodziewałem, na takie liczyłem. Na razie próbuję oswoić to urządzenie. Trochę tego więcej i gałkologia ina, niż w moim kompakcie
    Dlatego ja używam Opery, tu mam EXIF przy oglądaniu zdjęcia- klikam Właściwości i już!
    Oswoisz sie. Menu jest intuicyjne. Pukaj w RAW + JPG. Jpg do podglądu, a z RAW wołaj fote. Polecam fotoszopa. Opanujesz CameraRaw z szopa i bedziesz sadził fotki aż miło.
    Polecam pomiar matrycowy - naprawdę rzadko sie myli i tryb A. Iso do 400 max. Jeśli chcesz spróbować hardcore - ustaw sobie pomiar punktowy i rób pomiar punktem na najjaśniejszą partię, zablokuj wówczas ekspozyjce klawiszem AEL trzymając go kciukiem, przekadruj do własciwego ujęcia trzymając ciągle AEL, wcisnij spust do połowy ustawiając ostrość i zrób zdjęcie Jesli opanujesz klawiszologię to zobaczysz w fotkach jaka jest róznica miedzy kompaktem a lustrem
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    ...z RAW wołaj fote. Polecam fotoszopa. Opanujesz CameraRaw z szopa i bedziesz sadził fotki aż miło.
    Polecam pomiar matrycowy
    Na razie ćwiczę Olympus Studio, wygląda sympatycznie
    Pomiar matrycowy czyli ESP?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 26.05.09 o 22:14
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Obiekty jaki przedstawiasz na zdjęciach są bardzo ciekawe i aż się prosi o focenie ich z różnych stron ale wiem, że to nie zawsze jest możliwe. W 350 szklany front budynku z fantastyczną architekturą powinien grać pierwsze slkrzypce a w tym przypadku trochę za dużo dołu. Na 351 koegzystencja stylów architektonicznych i można powiedzieć epok ładnie się z soba prezentują. Tutaj za jasne niebo wypacza trochę ten klimat. Gratuluje nowego nabytku ale żeby postep był zauważalny potrzeba sie z nim oswoić. Już widać, że na zdjęciu baszty w cieniach przy baszcie i drzewie widoczne są szczegóły. Jasne partie też mają zachowaną widocznoć detali. Z porad to kontrast ustawiłbym na -1 i w normalnych warunkach oświetleniowych z przysłoną do wartości 8. Jeśli chodzi o obróbke ORF to wybór OS jest trafny, też lubię ten program i jego efekty.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Z porad to kontrast ustawiłbym na -1 i w normalnych warunkach oświetleniowych z przysłoną do wartości 8. Jeśli chodzi o obróbke ORF to wybór OS jest trafny, też lubię ten program i jego efekty.
    Dzięki za ocenę zdjęć, ale szczególnie dziekuję za rady odnośnie ustawień samego aparatu
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    OT BEGIN

Exif widze jesli sobie na dyska fote sciągne by obejrzeć
    Jak używasz Firefoxa, to do niego można pobrać dodatek Exif Viewer

OT END.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Teraz, z duszą na ramieniu, przedstawiam kilka pierwszych zdjęć wykonanych nowym nabytkiem. Zdjęcia z wypadu do miejsca Burg Frankenstein, gdzie urodził się i przeprowadzał swoje eksperymenty Johann Konrad Dippel – Wikipedia, wolna encyklopedia, uważany za pierwowzór postaci doktora Frankensteina z powieści Mary Shelley pt. "Frankenstein"
    Ponieważ to nowy aparat, będę wdzięczny za uwagi i sugestie co do ustawień (kontrast, ostrość itp) aparatu, może coś powinienem zmienić Oceną "ogólną" też nie pogardzę
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	353.jpg
Wyświetleń:	128
Rozmiar:	173,8 KB
ID:	17666   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	354.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	112,8 KB
ID:	17667   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	355.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	171,0 KB
ID:	17668   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	356.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	176,0 KB
ID:	17669  

Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Teraz, z duszą na ramieniu, przedstawiam kilka pierwszych zdjęć wykonanych nowym nabytkiem.
    Ponieważ to nowy aparat, będę wdzięczny za uwagi i sugestie co do ustawień (kontrast, ostrość itp) aparatu, może coś powinienem zmienić Oceną "ogólną" też nie pogardzę
    Gratuluje nabytku Helmuth Widze, ze ty podobnie jak i ja... byles grzeczny i zasluzyles na nowa zabawke
    Wiem doskonale co czujesz pokazujac foty zrobione nowym nabytkiem.......ja jeszcze walcze z moim...podobnie jak i ty mam problem z ustawieniami itp....tyle tego jest, ze mozna dostac krecka.
    Zdjecia z Burg Frankenstein Mz ciekawe, poza tym ksiazka Mary Shelley to jedna z moich ulubionych.Niestety nie moge sie wypowiedziec ani pomoc w temacie ustawien bo sama jestem zielona

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Helmuth - fajne fotki robisz. Uważam jednak że przesadzasz z wyostrzaniem ich w PS. Widać białe krawędzie, np. na liściach i drobnych elementach. Wypróbuj sposób - najpierw delikatne wyostrzanie, a potem zmniejszenie rozmiaru.
    C765

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez masakrer Zobacz posta
    Gratuluje nabytku Helmuth Widze, ze ty podobnie jak i ja... byles grzeczny i zasluzyles na nowa zabawke
    Wiem doskonale co czujesz pokazujac foty zrobione nowym nabytkiem.......ja jeszcze walcze z moim...podobnie jak i ty mam problem z ustawieniami itp....tyle tego jest, ze mozna dostac krecka.
    Dziękuję! Miło wiedzieć, że ktoś mnie rozumie
    Cytat Zamieszczone przez krzylo Zobacz posta
    Helmuth - fajne fotki robisz. Uważam jednak że przesadzasz z wyostrzaniem ich w PS.
    Dzięki, napisz konkretnie o które zdjęcia chodzi, czy o nowe czy z poprzedniego aparatu, a może faktycznie wszystkie przeostrzam?
    Teraz trochę kwiatków
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	357.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	135,0 KB
ID:	17749   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	358.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	139,5 KB
ID:	17750  
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 28.05.09 o 21:43
    Główny Prostownik TWA