Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Ślub i witraże

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ślub i witraże

Znajomi poprosili mnie o zrobienie zdjęć na ślubie. Po długim namyśle zgodziłem się. Do ceremonii jeszcze 2 miesiące, lecz zacząłem się już przygotowywać (debiut, zarówno ich jak i mój). Niestety pojawił się problem. Jeśli będzie słonecznie, to podczas ceremonii światło słoneczne będzie wpadać do kościoła. Ale będzie przechodzić przez witraże, co w efekcie spowoduje kolorowe plamy. W związku z powyższym pojawia się pytanie jak z tym walczyć (plamami)?
    1. Czy lekarstwem jest tylko obróbka? Z ubrań młodych zdjęcie przebarwień nie powinno być aż takie bardzo trudne. Gorzej z twarzą, włosami, itp. Tu raczej chyba sobie nie poradzę. Konwersja wszystkich zdjęć do czerni i bieli lub sepii też chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    2. Jak się ustawić podczas fotografowania młodych? Witraże są po prawej stronie młodych. Naprzeciw światła czy może jednak pod? Dodam, że zamierzam fotografować z wykorzystaniem światła zastanego (powinno wystarczyć, chyba że będzie bardzo pochmurno) lub ewntualnie lekko dopalać lampą z ujemną korekcją siły błysku (zależy mi, aby światło z lampy nie było mocno widoczne; ma być tylko delikatne doświetlenie pierwszego planu).
    Byłbym zobowiązany za wszelkie porady.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Sprecyzuj "naprzeciw swiatla i pod swiatlo"- to chyba to samo??
    Ale do rzeczy. Jesli zaswieci sloneczko to zapomnij o pracy bez lampy blyskowej. Kontrast pomiedzy oswietlona a nieoswietlona czescia twarzy jest zbyt duzy! Nie wspomne o kolorowych plamach.
    Musisz wprowadzis duza korekcje ujemna na swiatlo zastane, powiedzialbym, zeby pomierzyc oswietlona czesc twarzy, blisko miejsca, gdzie slonce swieci najbardziej. Da to wprawdzie czarna czesc rwarzy ( te nieoswietlona) ale za to dobrze zarejestruje te czesc oswietlona. Co zrobisz z czescia twarzy nieoswietlona ( tą czarna )- dopalisz ja lampa i to raczej nie z ujemna korekcja. Bedzie gites. Teraz, jak dobierzesz wlasciwie proporcje, bedzie naturanie. Stajesz pod swiatlo bo zminimalizuje to ilosc przepalenia ( twarz przepalona jest po tej niewidocznej stronie i tylko wystaja przepalone policzki) a jednoczesnie slonce da Ci pieka aureole w welonie, czy wlosach. Fajnie wyglada.
    Kolorowe plamy z witraza nie beda az tak mocno kolorowe, bo przeciez skorygowales na minus swiatlo zastane i to wytnie duzo z plam, swialo lampu wybieli czesc kolorow. Czesc kolorkow zostanie, ale jakie to urocze! Lubie takie swiatlo!
    czesc.Ch.

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Napisz jakim sprzętem dysponujesz. Jaki to kościół (duży, mały, jasny, ciemny, jakie warunki są do odbicia światła itp)?
    Napisz czy masz zezwolenie z kurii bo może się okazać, że ksiądz może mieć jakieś "ale" do twojej pracy podczas mszy. Bez względu czy masz czy nie masz pozwolenia pójdź do księdza przed mszą i spytaj się czy możesz zrobić trochę zdjęć młodym. Dobrze to będzie świadczyć o tobie i uspokoi księdza i na pewno się zgodzi.
    Skoro masz robić fotki młodym to będziesz blisko ołtarza staraj się zachowywać godnie. Nie kładź się nie biegaj. Przy przechodzeniu przez środek kościoła przyklęknij. Nie wchodź na linię ksiądz - młodzi. Podczas kazania robienie zdjęć jest delikatnie mówiąc niewskazane. W tym czasie możesz wskoczyć na chór zrobić kilka ujęć z "lotu ptaka"
    No a poza tym to spokój i opanowanie staraj się obserwować co się dzieje w kościele. Staraj się przygotować na to co zaraz będzie czyli przysięga, zakładanie obrączek itp. To są "stałe fragmenty gry" wiadomo kiedy będą i co się będzie podczas nich działo.
    Powodzenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W starych kościołach rozety konstruowało się tak, aby padające światło mieszało się i w konsekwencji dawała biel.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Lepszego poradnika chyba nie znajdę PORADNIK
    MZ najważniejsze to:
    1. jasne szkło aby maksymalnie wykorzystać światło zastane
    2. monopod, w tym samym celu
    3. szybka duża karta, koniecznie tryb RAW - jak coś nie wyjdzie, masz większe możliwości późniejszego odratowania zdjęcia
    4. mocna lampa, FL-50, Metz 58 lub lepsza, tym lepsza im ciemniejsze masz szkło. Chociaż trzaskałem już SB-600 z D70s i ciemnym szkłem w baardzo ciemnym kościele - w RAW-ie i udało się sporo wyciągnąć, wszystkie najważniejsze momenty są miodzio
    5. normalny ksiądz - koniecznie idź się przywitać przed mszą, powiedz co będziesz robić, czasami trzeba dać coś "na ofiarę" i zapytaj się czy lampa nie będzie mu przeszkadzać - nie wszystkim pasuje spawać w kościele
    6. staraj się być jak najmniej widoczny, nie przewracaj niczego , nie możesz grać pierwszych skrzypiec i odbierać księdzu publiczność
    7. dogadaj się z kamerzystą jeśli On ma większe doświadczenie, niech Cię poprowadzi za rączkę
    8, ładnie się ubierz
    Możesz też umówić się z proboszczem, niech Ci pozwoli wcześniej obyć się z kościołem i dobrać wstępnie parametry które będą najodpowiedniejsze.
    I najważniejsze - don't stress, młodym w przeważającej większości zdjęcia i tak się spodobają
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pol roku temu robiłem ślub w kościele kumplowi. Nie mam doświadczenia w kościele wiec i nie spodziewałem sie fotek górnych lotów. Robiłem przy zastanym świetle bo lampy nie mam, ale kościół jasny na dodatek sloneczko wiec było tragedii. Generalnie robiłem na ISO800 a niektore na ISO400 z czasami rzędu 1/30. Generalnie wszytskie musiałem odszumić i wyszły plastikowo-fantastyczne z czego dumny nie jestem ale tragiczne nie są. Młodym sie podobało wiec wilk syty i owca cała. Fotki robiłem w przerwie kręcenia filmu kamerą wiec wiedzieli że albo rybki albo akwarium, ale ogólnie nie jest źle.
    Najwżniejsze zapytaj sie księdza w jakim zakresie bedziesz mógł sie poruszać oraz czy nie bedzie wymagał od ciebie zaświadczenia o kursach fotograficznych w kościele.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marx07
    Witam
    Napisz jakim sprzętem dysponujesz. Jaki to kościół (duży, mały, jasny, ciemny, jakie warunki są do odbicia światła itp)?
    Napisz czy masz zezwolenie z kurii bo może się okazać, że ksiądz może mieć jakieś "ale" do twojej pracy podczas mszy. Bez względu czy masz czy nie masz pozwolenia pójdź do księdza przed mszą i spytaj się czy możesz zrobić trochę zdjęć młodym. Dobrze to będzie świadczyć o tobie i uspokoi księdza i na pewno się zgodzi.
    Skoro masz robić fotki młodym to będziesz blisko ołtarza staraj się zachowywać godnie. Nie kładź się nie biegaj. Przy przechodzeniu przez środek kościoła przyklęknij. Nie wchodź na linię ksiądz - młodzi. Podczas kazania robienie zdjęć jest delikatnie mówiąc niewskazane. W tym czasie możesz wskoczyć na chór zrobić kilka ujęć z "lotu ptaka"
    No a poza tym to spokój i opanowanie staraj się obserwować co się dzieje w kościele. Staraj się przygotować na to co zaraz będzie czyli przysięga, zakładanie obrączek itp. To są "stałe fragmenty gry" wiadomo kiedy będą i co się będzie podczas nich działo.
    Powodzenia
    O czym Ty piszesz, czytales pytanie?
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Lepszego poradnika chyba nie znajdę PORADNIK
    MZ najważniejsze to:
    1. jasne szkło aby maksymalnie wykorzystać światło zastane
    2. monopod, w tym samym celu
    3. szybka duża karta, koniecznie tryb RAW - jak coś nie wyjdzie, masz większe możliwości późniejszego odratowania zdjęcia
    4. mocna lampa, FL-50, Metz 58 lub lepsza, tym lepsza im ciemniejsze masz szkło. Chociaż trzaskałem już SB-600 z D70s i ciemnym szkłem w baardzo ciemnym kościele - w RAW-ie i udało się sporo wyciągnąć, wszystkie najważniejsze momenty są miodzio
    5. normalny ksiądz - koniecznie idź się przywitać przed mszą, powiedz co będziesz robić, czasami trzeba dać coś "na ofiarę" i zapytaj się czy lampa nie będzie mu przeszkadzać - nie wszystkim pasuje spawać w kościele
    6. staraj się być jak najmniej widoczny, nie przewracaj niczego , nie możesz grać pierwszych skrzypiec i odbierać księdzu publiczność
    7. dogadaj się z kamerzystą jeśli On ma większe doświadczenie, niech Cię poprowadzi za rączkę
    8, ładnie się ubierz
    Możesz też umówić się z proboszczem, niech Ci pozwoli wcześniej obyć się z kościołem i dobrać wstępnie parametry które będą najodpowiedniejsze.
    I najważniejsze - don't stress, młodym w przeważającej większości zdjęcia i tak się spodobają
    Pozdrawiam !

O czym Ty piszesz, czytales pytanie?
    czesc.Ch.

p.s. Czasem sie zastanawiam czym czytacie innych, czy tez tylko bijecie piane.
    Problemem jest silne swiatlo punktowe sloneczne w formie plam na twarzy, i to jeszcze czasami kolorowych, bo sa witraze. Roznica w pomiarze czesci oswietlonej i nieoswietlonej jest tak duza, ze nie zarejestuje jej nic. Wiec piszcie na temat, prosze.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do Chomskego: Zasugerowałem się debiutem autora, chciałem mu dać wskazówki które mi kiedyś bardzo pomogły (może nie do końca w odpowiedzi na pytanie, ale w podjętym temacie). Myslę jednak że przytoczony poradnik dotyczący używania lampy, oraz wkazówka co do używania RAW powinna podnieść jakość wyniku sesji. Niemniej sorki za OT.
    PS. ubić pianę mogłem jedną linijką, a tutaj to się już nieźle rozkręciłem :P

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    sorry chomsky nie każdy czyta z takim zrozumieniem jak ty. Uważam, że każda uwaga jest cenna dla kogoś kto nie robił fotek w kościele a szczególnie na ślubie. Jak się pan fotograf np. nie wylegitymuje przed księdzem to i mu żadne cudowne (twoje są naprawdę bardzo dobre, piszę szczerze) rady nie pomogą. Czasem się ktoś uprze np. ksiądz i po sprawie, można graty schować w torebkę i usiąść grzecznie w ławeczce.

chomsky twoje rady są świetne sam je czytałem nie raz i mi pomagały, ale bez przesady dla kogoś kto w tym nie siedzi każdy niuans jest ważny i pomocny.
    Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam