Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 168

Wątek: Życie w plastiku i nie tylko

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Jak już to Jupitera 37A bo ma powłoki. Co do Jupietrów to można trafić model od Sasa do Lasa ale ma jako obiektyw sam w sobie ma dobrą opinię.

Co do tych porad które znalazłeś to:
    1. Jest to prawda i poziom oczu jest najlepszy ale najbardziej akceptowalny poziom to od połowy klatki piersiowej do trochę ponad oczy. Drugi fajny zakres to od żaby do poniżej poziomu morza jak to nazywam - do tego najlepiej nadaje się telefon lub kiedy model stoi na jakimś wzniesieniu a Ty robisz zdjęcie z obniżenia. Tutaj bardzo dobrze też sprawdzają się takie obiektywy o dużej ogniskowej kiedy model ustawisz na wzniesieniu a sam odsuniesz się bardzo spory kawałek na jakieś nieduże obniżenie, ponieważ powstaje efekt jakbyś robił zdjęcie z tego samego poziomu.
    2. O tym już pisałem
    Co do 3 i 4 to chyba pisał to ktoś kto foci obiekty jedynie w otoczeniu makiet lub klocki Lego w otoczeniu domków z Lego bo jest to absolutna bzdura w przypadku większości zdjęć. Te zdjęcia akurat rządzą się podobnymi prawami jak zdjęcia dużych obiektów, gdzie w zależności od tego co chcesz osiągnąć to takiej używasz głębi. A to że detale i otoczenie jest ważniejsze niż sam obiekt to już generalnie jakaś totalna bzdura (chyba, że focisz je w makietach i chcesz się nią pochwalić albo Lego w otoczeniu domków z Lego i chcesz pokazać ile się nabudowałeś kolorowego puzzle) - tutaj wszystko jest ważne i wszystko się uzupełnia i jedno musi współgrać z drugim. Prawda jest taka, że modele da się sfocić praktycznie w każdym otoczeniu, tak że będzie wyglądał w miarę dobrze a szkopuł polega jedynie na tym aby znaleźć dobre miejsce do ustawienia modelu i posiadać w tym czasie odpowiednie akcesoria do focenia .
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Jak już to Jupitera 37A bo ma powłoki. Co do Jupietrów to można trafić model od Sasa do Lasa ale ma jako obiektyw sam w sobie ma dobrą opinię.
    A widzisz nie wiedziałem. Ten co mam to właśnie 37A i model eksportowy bo kupiony jeszcze w ówczesnej Foto-Optyce.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Jak już to Jupitera 37A bo ma powłoki.
    Ten na zdjęciu Krakmana to właśnie Jupiter37A z powłokami (oznaczenie MC), też mam takowego.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ale jednak cały wic polega na tym, żeby osiągnąć złudzenie optyczne, że fotografowany obiekt jest większy niż w rzeczywistości. I do tego głębia ostrości powinna "udawać" taką z większego obiektu. A wiadomo że na zbliżeniach i prawie-makrach jest bardzo płytka i po tym od razu widać skalę.

Tak poglądowo (zdjęcie od czapy, zrobione przy okazji eksperymentów). Przy takiej ostrości i z takiej perspektywy trudno by było ocenić rozmiar instrumentu, gdyby nie klepki na podłodze.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uku.jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	1,83 MB
ID:	181358

I podobnie z tymi detalami. Myślę np. że zdjęcie myśliwca na parkingu, zrobione z wymuszonej perspektywy, odpowiednio ostre itp. byłoby znacznie bardziej przekonujące, gdyby obok niego umieścić inny, mniej rzucający się obiekt w odpowiedniej skali (skrzynkę, figurkę pilota, cokolwiek). Ot, też złudzenie optyczne - w końcu wnioskujemy o rozmiarze porównując z otoczeniem.

@Krakonman, a niewykluczone że bym się odezwał, ale najpierw chcę spokojnie poczytać o tych 135 i którą warto wybrać.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Jest jedna podstawowa prawda, czyli co chcesz osiągnąć na zdjęciach - złudzenie realności czy abstrakcji. Zabawki mają to do siebie, że można z nimi i bardzo dużo w każdym z zakresów. A co do skali to pic nie polega na głębi ostrości, tylko na dobrym doborze ustawienia modelu i planu a potem bawisz się głębią ostrości. Baaaaa......, można niezbyt dobrze ustawić model a małą głębią ostrości sprawić, że otoczenie staje się bardziej realne niż przy dużej głębi ostrości. To wszystko zależy od wielu czynników, które akurat występują dookoła nas oraz czy zdjęcia robisz w domu z udziałem makiet czy na zewnątrz z udziałem zastanego terenu
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    No właśnie przy Lego bawiłem się umownością, to teraz z modelami chciałem spróbować zrobić iluzję realności. Pomyślę, pokombinuję, zobaczymy co z tego wyjdzie

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Czekamy. Zawsze to fajnie jest się do czegoś przyczepić....

No żart.!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dzięki Thomasso. Choć te już widziałem, a zdjęcia Avanauta to wręcz znam na pamięć. Jak się czymś zainteresuję to nie zaniedbuję researchu

To kilka dzisiejszych. Żadne to nie to, o co mi chodzi, tak przy wieczorze na balkonie się bawiłem na nieskończonym modelu nawet (nerdy zauważą, czego brakuje). Oświetlane latarnią uliczną i ekranem tabletu, obróbka w mobilnym pseudo-PS

31.

Nazwa:	image.jpeg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	2,24 MB
ID:	181421

32.

Wyświetleń:	251
Rozmiar:	471,8 KB
ID:	181422

33.

Wyświetleń:	257
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	181423

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Nie chcę Ci się wcinać w wątek... Ale myślę, że drobna kosmetyka w PS jest korzystna... Ale mogę się mylić.
    Może trzeba dłużej popracować nad efektem...

Nazwa:	aimage.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	1,72 MB
ID:	181424 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Wyświetleń:	563
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	181425
    Ale działaj, będę zaglądał.