Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 168

Wątek: Życie w plastiku i nie tylko

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To chyba nawet to samo oglądaliśmy, autko w takiej fajnej zimowej scenerii. A przypomniałem sobie tę robotę ze zmniejszaniem szczelin wczoraj fotografując X-winga. Właśnie zbyt szerokie linie podziału między panelami "karoserii" najbardziej zdradzały, że to tylko mały model.

Ale tam to była faktycznie zabawka, mam nadzieję że w modelu w nieco większej skali i po prostu lepszej jakości uda się to osiągnąć technikami modelarskimi, a nie w PS. No, ale to akurat pytania nie na to forum, choć na linie między panelami już teraz uważam, żeby ich nie przesadnie nie wycieniować.

O, ten będzie następny (bez numerka, bo to tylko fotka komórką z warsztatu).
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_7850.JPG
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	1,25 MB
ID:	181353

O porady pytałem natomiast trochę w nadziei, że są jakieś szczególne rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę przy samym wykonaniu zdjęcia, żeby zachować iluzję większego modelu. W końcu filmowcy robią to od lat, muszą być na to jakieś sposoby, ale nie udało mi się wygooglać żadnego tekstu na ten temat. Może dlatego że "shooting models" w googlu niezmiennie zwraca baby, a nie statki kosmiczne

Tak przykładowo - efekt "miniatury", ograniczający selektywnie głębię ostrości, ze zdjęcia prawdziwego samochodu zrobi z kolei iluzję, że to zabawka. Rozumiem więc, że aby osiągnąć efekt przeciwny, trzeba tę głębię z kolei umiejętnie rozszerzyć, ale jak dokładnie to zrobić to już nie mam pojęcia (focus stacking?). No cóż, będę eksperymentował, dopóki się Y-Wing nie pomaluje to jeszcze dużo czasu.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    To warsztatowe zdjęcie bardzo dobre. Model wygląda tam jakby spędził w kosmosie kilkadziesiąt lat.... I niejedną bitwę stoczył na "wilgotnych" planetach bo zardzewiał nieco...

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post był o 13:23 ----------

Kto wie czy to nie jedna z dróg właściwa... Taka inscenizacja złomowiska a nie wypicowanych i odmalowanych "prosto z fabryki" modeli.
    Oddaję za darmo pomysła.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    1. Czym bardziej chcesz coś odwzorować w rzeczywistości tym gorzej to wychodzi
    2. Czym wiekszy model, tym trudniej go odwzorować - jak tego Twojego X-Winga, gdyż przypuszczam, że to Hasbro o wymiarach kilkadziesiąt centymetów na kilkadziesiąt.
    3. Najlepiej zabawę zacząć na zewnątrz a nie w domu.
    4. Aby ukryć jak najwięcej niedoskonałości modelu (typu szczeliny) i aby jak najbardziej naturalnie wychodził w otoczeniu oraz aby jak najmniej korzystać z PS'a używaj długich ogniskowych, a najlepiej jakiś stałek z przyzwoitym światłem. Ja często używam analogowego Jupitera 37A i jest zarąbisty do tego. Bardzo dobrze sprawdzają się również wszelkiego rodzaju analogowe 50mm z przysłoną 2 lub 1,8, ponieważ możesz wtedy fajnie pobawić się głebią ostrości a odległoś i wielkość modeli powoduje, że większość modelu znajduje się w przedziale ostrości.
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    I mimo wszystko nie zdawał bym się na przypadkowość choćby GO... Zrobić zdjęcie ostro w planach a GO na warstwach (np) sobie w PS-ie świadomie modyfikować..
    Ale to tylko moje zdanie.... .
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Taki jest plan, żeby tak właśnie wyglądał <wstawka nerdowska>, bo to Y-wing, najstarszy i najbardziej sfatygowany z myśliwców Sojuszu <koniec wstawki nerdowskiej> . Ale doprowadzenie go do takiego stanu to długie godziny zupełnie niezwiązanej z fotografią pracy.

CzaRmaX, wręcz przeciwnie. To jest malutki Revell, ma jakieś 10cm. Tu go lepiej widać:

Nazwa:	IMG_7835.JPG
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	1,40 MB
ID:	181356

Dzięki za rady. Mam i przyzwoitą stałkę (oklepane 45/1.8, jak się zdaje dobra absolutnie do wszystkiego), i analogową pięćdziesiątkę odkręconą od starej Praktiki, wypróbuję jedno i drugie). Plan na Y-winga jest na zewnątrz właśnie, dokładnie to na parkingu przed blokiem

A oczywistą inspiracją są zdjęcia tego mistrza:
    https://flic.kr/p/weUsM8

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    To spraw sobie jakąś analogową 75 czy 125 (to są tanie koszta) i zdjęcia będą wychodziły bardziej realistyczne niż przy oklepanej systemowej 45 . Nie mam takiej systemowej 45 ale sądzę, że ona bardzo dobrze by się sprawdziła przy makiecie stanowiącej plan kadru.
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Właściwie to czemu nie. Przejściówkę już mam, poszukam jakiejś 135 od Zenita czy coś

A tak w międzyczasie googlam co inni napisali na ten temat. Strasznie ciężko coś znaleźć dla, powiedzmy, bardziej zaawansowanych, wszystkie poradniki fotografowania modeli wyjaśniają zupełne podstawy, zapewne modelarzom którzy w ogóle nie liznęli fotografii i robią swoim czołgom zdjęcia ziemniakiem.

Z tego, co się powtarza gdzieniegdzie, to zakonotowałem sobie:
    - ujęcia "z poziomu oczu" dla skali modelu
    - długą ogniskową
    - długą głębię ostrości, chyba faktycznie spróbuję stackingu. Akurat wymieniłem swojego E-M10 na wersję MKII, niech się do czegoś przyda
    - detale i otoczenie modelu często ważniejsze niż sam model

No cóż, będę kombinował

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hastour Zobacz posta
    Właściwie to czemu nie. Przejściówkę już mam, poszukam jakiejś 135 od Zenita czy coś
    Taki?:

Nazwa:	KW291747.JPG
Wyświetleń:	240
Rozmiar:	1.014,2 KB
ID:	181357

Awatar hastour
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A nie wiem, nie mam wielkiego pojęcia stałkach pod M42, ale niewykluczone

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hastour Zobacz posta
    A nie wiem, nie mam wielkiego pojęcia stałkach pod M42, ale niewykluczone
    To jest właśnie 135 od Zenita....

---------- Post dodany o 15:29 ---------- Poprzedni post był o 15:27 ----------

Sprzedam...