Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Olympus SP-350 i zasilanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus SP-350 i zasilanie.

Witam. Mam model aparatu OLYMPUS SP-350. Tylko mam z nim taki o to problem. Chodzi mi o zasilanie tego aparatu. Używam teraz akumulatorów AA, ale zawsze jak są naładowane to mogę jedynie zrobić maksymalnie 30 zdjęć i padają. Słyszałem, że są akumulatory CRV3, więc mam prośbę do was. Czy ktoś mi może polecić dobry zestaw akumulator CRV3+ ładowarka, aby pasował do tego modelu, bo już nie mam siły z tymi bateriami walczyć.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moja żona miała podobny problem, ale w innym kompakcie marki Samsung A7 Akumulatorki NiMH które jej kupiłem w MM/sic!/ firmy DURACEL padały po pełnym naładowaniu po 20-30 zdjęciach. Później przełożyłem moje stare z C725UZ 2 z 4 Trusty/ taka bodaj holenderska marka/ o poj. 2100 i pozwalały/ją/ na 100-150 zdjęć w zależności od pory roku itd. Za 50zł w AGD przed 4 laty kupiłem zestaw 4NiMH 2100 i ładowarkę 1,5-2godz. TRUST i to jest sprawne do dziś. Może spróbować z innymi akumulatorkami. Na http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP350/SP35A.HTM sprawdziłem pod review Twojego aparatu żywotność baterii jaką przewidział producent i wychodzi całkiem znosnie. Pozdrawiam.

Awatar bigpapa666
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja mam akumulatorki gp 2500 i też słabo, nie wiem co mam robic, nie będę nosił ze sobą 10 sztuk.. kupiłem teraz 4xAA 3800mah, zobacze jak przyjdą , jak będzie tak samo to trzeba będzie się zastanowic nad zmianą softu, nie wiem albo aktualizacją.

| OlyJedi Awatar Szogo
    Mieszka w
    Wisznia Mała
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie wieżę w napisy 3800 3200 3000 o ile napisać można wszystko to już wyprodukować nie koniecznie. Znajomy pracował w firmie która zajmowała się importem części i akcesoriów GSM w zależności od potrzeb klienta na jedne i te same baterie do telefonu przyklejali różne naklejki z różnymi pojemnościami. Nie wiem ale dosyć dobrze ludzie mówią o bateriach HFR https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12771 oraz sanyo eneloop http://eneloop.pl/ te drugie zamierzam niedługo nabyć.
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Awatar bigpapa666
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki, znając życie wyrzuciłem kasę w błoto.. szkoda ze wczesniej nie zobaczyłem tego forum ehh. Znalazłem jeszcze propozycje baterii crv3 wszyscy chwalą-może to było by dobre rozwiązanie
    Czas leci, wszystko się zmienia, ale fotografia zostaje OLYMPUS SP-350

| OlyJedi Awatar mariucha
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W moim SP-320 też miałem problem z zasilaniem. Zakupiłem akumulatorki AA Energizer 2500 mAh i z nimi działał już znacznie lepiej. Później szukając jeszcze lepszego rozwiązania spróbowałem AA Sanyo 2700 mAh model HR-3U, w porównaniu do Energizer okazały się znacznie lepsze - czas pracy aparatu jak i ilość robionych zdjęć w pełni mnie satysfakcjonował. Polecam Sanyo

Awatar bigpapa666
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zobaczę jak będą się sprawowały te baterie które zamówiłem AA -R6 Ni-MH 38000mah firmy maxcell, licze że starczy na parę fotek pozdrawiam
    Czas leci, wszystko się zmienia, ale fotografia zostaje OLYMPUS SP-350

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Może Li-pol

W moim aparacie X-710 też są stosowane 2 baterie. Zasilanie wynosi 3V. Na akumulatorach w pełni naładowanych mogłem zrobić 5 zdjęć. Na Allegro kupiłem akumulator Li-pol wielkości CRV3 3V. Aby włożyć go do aparatu musiałem odkleić owijkę aby usunąć plastikowe wkładki po bokach. Wtedy okazało się, że to są 3,7 V Niby trochę za dużo ale zaryzykowałem i jestem zadowolony. Ten akumulator bardzo długo wytrzymuje i jest jeszcze jeden plus zniknęło ziarno. W komplecie kupiłem także ładowarkę, bo musi być specjalna do tego typu aku.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    To ja się dorzucę.
    Mam niestety tylko Olympus SP-310 i problem z zasilaniem jest podobny. Na akumulatorkach 2000 mAh (jedna sztuka Energizer druga PowerBase) aparat cyka do kilkunastu zdjęć z zielonym wskaźnikiem baterii i CO NAJMNIEJ drugie tyle z czerwonym wskaźnikiem baterii. NIECO lepiej jest na akumulatorkach Vigor "2900" mAh. Teraz spóbuję na Duracell'ach 2650 mAh albo jeszcze mocniejszych i "firmowych". Jeśli aparat na zielonej i czerwonej baterii zrobi ponad 60 zdjęć to już przeboleję a jeśli nie to zastanowię się na CR-V3...
    To jest właśnie głupota konstruktorów (a może cwaniactwo) żeby robić aparat cyfrowy zasilany 2 paluszkami. Przecież chwalą sie procesorem TruePic Turbo. Jeśli do tego doliczmy prąd na lampę błyskową (rzadko bo rzadko) i elementy ruchome w aparacie to robi się z tego taki mikrolaptopik. Dwa paluszki to zdecydowanie za mało. Powinny być co najmniej 3.
    Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nominalne napięcie akumulatorków to ~1,2V (świeżo po naładowaniu ~1,45V) a nie 1,5V jak w przypadku zwykłych baterii ale dla mnie znaczy to tylko tyle, że problem ten powinien zostać rozwiązany, żeby klientowi życie ułatwiać a nie ździerać kasę ponad miarę.
    Ostatnio edytowane przez supmylo84 ; 30.12.08 o 03:55

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dla orientacji podaję link do 1 poz. akumulatora
    http://www.allegro.pl/search.php?str...8876&country=1