Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Peleng - ustawienia pierścieni?

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja posiadam przejśćiówkę M42->4/3 zakupioną na giełdzie. Wychodzi na to, że zrobiona jest ona ciut grubiej co daje nieskończoność trochę przed znaczkiem nieskończoności na obiektywie. To chyba taka natura przejściówek jest. Dobrze, że nie jest za cienka bo by nie dało się ostrzyć na nieskończoność
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    to trochę się uspokoiłem...chociaż wolałbym mieć komfort psychiczny przy ostrzeniu na 2000mm i zdać się na sprzęt. Albo kiedyś wyostrzę na statywie i skleję kropelką w tej pozycji...do niczego innego nie uzywam...

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Gdzies czytalem,ze przy przelotce na m42 ten wymiar X musi miec 7 lub 8,42.Nie pamietam tego czy 7 czy 8 ale tego ,42 jestem pewien.Jak ten wymiar nie jest dokladny to sa problemy z ostrzeniem.Moze ktos by sie wypowiedzial?
    Zmierzyłem swój adapter. Odległość x=67.5mm a x do czerwonej kropki 72mm.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Gdzies czytalem,ze przy przelotce na m42 ten wymiar X musi miec 7 lub 8,42.Nie pamietam tego czy 7 czy 8 ale tego ,42 jestem pewien.Jak ten wymiar nie jest dokladny to sa problemy z ostrzeniem.Moze ktos by sie wypowiedzial?
    Tu chodzi o grubosc pierscienia,a nie o srednice.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tu chodzi o grubosc pierscienia,a nie o srednice.
    Sorry - miało być oczywiście 6.75mm || 7.2mm.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sprawdzilam na swoim obiektywie i... nieskonczonosc mam na jakiejs 1.5-1.7m... ;/ A przejsciowki nie mam jak zmierzyc.

Czy ktos z Was ma jakas inna przejsciowke niz ta z Lublina i mu normalnie dziala?

One more Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, jak po kolei uzyc tego pierscienia lock/unlock? Kombinuje, ale mi nie wychodzi...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Marcin510
    Gość
    4. no u mnie przy przejściu z M42->4/3 nieskończoność idzie troszkę bliżej. Tak mam ze wszystkimi M42. Troszkę kłopotliwe, bo nie można ostrzyć w ciemno (bez patrzenia w wizjer).
    mam dokladnie to samo, ostra nieskonczonosc jest tuz przed koncem skali
    w wiekszosci przypadkow

ale nie we wszystkich, w niektorych obiektywach jest prawidlowo, czyli ostro na samym koncu

przejsciowke mam z lublina

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master

One more Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, jak po kolei uzyc tego pierscienia lock/unlock? Kombinuje, ale mi nie wychodzi...
    Masz obiektyw z tzw. "preselekcją przysłony". To prosty i wygodny sposób na przymykanie obiektywu bez automatyki przysłony.

Pierwszy pierścień z wartościami przysłon wcale nie musi zmieniać otworu, gdyż jego zadaniem jest ustalenie jedynie wartości przysłony, którą będziemy stosować. Dopiero przekręcenie do oporu pierścienia (nr 2) w kierunku lock (zamknięte) spowoduje przysłonięcie do ustalonej wcześniej wartości. Przekręcenie w kierunku unlock (otwarte) pozwala na ostrzenie i obserwację fotografowanego obiektu na pełnym otworze.

Jeżeli ustawisz wartość przysłony na 11 to przekręcenie pierścienia (unlock<->lock) do oporu w kierunku "lock" spowoduje przysłonięcie jedynie do wartości 11, a w kierunku "unlock", całkowite otwarcie obiektywu. Zawsze wartością graniczną dla pierścienia nr 2 będzie ustalona wcześniej wartość na pierścieniu nr 1. W ten sposób bez odrywania wzroku od celownika możemy błyskawicznie przysłonić obiektyw do tej ustalonej wcześniej wartości, a obserwować i ostrzyć na pełnym otworze obiektywu. Samo ustawienie wartości przysłony na pierścieniu nr 1 nic nie da, ponieważ dopiero pierścień nr 2 przekręcony w kierunku "lock" do oporu faktycznie zmniejsza otwór obiektywu.

Zawsze stosuj krańcowe wartości tego pierścienia (nr 2), gdyż w innym przypadku nigdy nie będziesz wiedziała jaka przysłona została użyta.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    też mam problem z grubością przejściówki na m42 i efekty są jak wyżej; znalazłem też kiedyś to w sieci:

http://www.myfourthirds.com/document.php?id=11937

a to cytat:

[NOTE added on July29 2005] I have used this lens a bit more now and I discovered a serious problem with using the OM-adapter with such short focal lengths. The OM-adapter is 0.1 mm thinner than the ideal thickness required to produce the infinity focus setting of an OM-lens at the actual infinity mark. With lenses of 'ordinary' focal lengths where the lens package moves several millimeters, that is not critically important. However with an 8 mm lens, the lens package moves only about 0.1 mm when focussing from 0.3 meters to infinity, hence making it impossible to trust the focus scale. I think this is the reason why the lens rendered unsharp images at f/3.5 in my initial tests since I did not focus with the viewfinder but rather by setting the hyperfocal distance on the distance scale of the lens. I will make some more tests soon to 100% confirm this.

nie jest wykluczone że rozwiązniem jest kupienie bezpośredniej przejściówki T2 => E-system