Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 132

Wątek: System Cokin P / Hitech dla żółtodziobów

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale nie przetestowali mojego noname'a, który farbi tak ładnie na różowo.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    TEST szarych połówek z uwzględnieniem słynnych zafarbów.
    A nie mówiłem... szkoda że jeszcze chińczyków nie wzięli na warsztat, sam jestem ciekawy wyników

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Trochę się rozczarowałem niekompatybilnością pomiędzy filtrami Hitech i holderem Cokin. Filtry Hitech są za szerokie i ciężko je wsadzić i suwać a do tego zatrzep z oryginalnego holdera lekko się wygina i łatwo zrzucić cały zestaw z pierścienia co oczywiście mi się przydarzyło . Z filtrami Cokin niema tego problemu.
    Wspomniane problemy z wyciąganiem filtrów z koperty kwalifikują te filtry dla bardzo cierpliwych i mających naprawdę dużo czasu na zabawę z montażem i ustawianiem - dla mnie na wycieczki ten system odpada

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Trochę się rozczarowałem niekompatybilnością pomiędzy filtrami Hitech i holderem Cokin. Filtry Hitech są za szerokie i ciężko je wsadzić i suwać a do tego zatrzep z oryginalnego holdera lekko się wygina i łatwo zrzucić cały zestaw z pierścienia co oczywiście mi się przydarzyło . Z filtrami Cokin niema tego problemu.
    Wspomniane problemy z wyciąganiem filtrów z koperty kwalifikują te filtry dla bardzo cierpliwych i mających naprawdę dużo czasu na zabawę z montażem i ustawianiem - dla mnie na wycieczki ten system odpada
    ?
    Jaką niekompatybilnością?
    Filtry Hitech maja tę samą szerokość co Cokin przecież Nie wiem jak z innymi użytkownikami, ale ja nie miałem nigdy tego typu problemu. Ty, bardzij ze "zrzuceniem" zestawu (holder nakłada się "od góry", więc nie wyobrażam sobie siły, która musiałby zrzucić go z adaptera).
    Rozumiem, że potrzebna jest ci ekspresowa metoda wyciągania filtrów z opakowania (bo pejzaż, który fotografujesz, ucieka w ciągu ułamków sekund)? W taki przypadku zdecydowanie lepiej wybrać Cokiny, będziesz szybszy o 2 sekudny, a sinego zafarbu pewnie i tak nikt nie zauwazy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tą szerokością to jest coś dziwnego,mam jeden jedyny filtr Hitecha,który jest szerszy od pozostałych pięciu...
    pzdr

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    Z tą szerokością to jest coś dziwnego,mam jeden jedyny filtr Hitecha,który jest szerszy od pozostałych pięciu...
    pzdr
    Tak właśnie rodzą się plotki
    Wcześniej droplet napisał o szerokości, teraz ty o tym, że jeden na 5 jest szerszy... "lud" żywi się sensacją, więc za miesiąc po internecie będzie chodziła "opinia" o tym, że Hitech jest be, bo jest za szeroki. Do czasu, kiedy ktoś stwierdzi, że jeden z jego Cokinów jest za wąski...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a że w każdej plotce...
    Po prostu piszę jak jest,może droplet trafił akurat na taki filtr,różnica w szerokości wynosi między nim a cokinem nieco ponad milimetr,a to już może sprawiać trudności.
    pzdr

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    a że w każdej plotce...
    Po prostu piszę jak jest,może droplet trafił akurat na taki filtr,różnica w szerokości wynosi między nim a cokinem nieco ponad milimetr,a to już może sprawiać trudności.
    pzdr
    Ja to rozumiem, tylko robienie z tego reguły jest błędem logicznym. Tak samo jak w dowcipie o naukowcu, który wyrywa nogi muchy.
    Cokin i Hitech to zwykłe filtry, nie sadzę, aby produkowane były w technologii kosmicznej, z dokładnością do mikrometrów. Jakaś tolerancja szerokości wystepuje w obydwu typach i niewielkie wahania będą zawsze. Ja kpie po prostu z tego, że dla niektórych urasta to do rangi gigantycznego problemu (który, z sugestią iż u innych producentów tego nie ma) generuje nieprawdziwą informację.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Racja
    pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Firma Formatt nie produkuje filtrów do specjalnie holderów Cokin to jest ich własny system, to przypadek, że da się je do nich wepchnąć.
    Zamiast pisać bzdury proponuję zmierzyć sobie szerokość filtrów, Hitech ma 85mm co zresztą jest zgodne z tym co podaje na swojej stronie i opakowaniu przeczytać specyfikację wymiarów filtrów, w przypadku Cokin nie dokopałem się informacji na stronie ale wszystkie filtry tej firmy mają szerokość 84mm i o ten 1mm chodzi! W holderze Cokin filtr Hitech chodzi ciężko a zaczep jest wygięty i nie trzyma - na specjalne życzenie mogę zrobić pod koniec tygodnia zdjęcie. W sieci zresztą możecie sobie znaleźć opisy tej rozbieżności.
    Jak się o tym wie to można z tym żyć bo większość testów daje niestety pierwszeństwo filtrom Hitech nad Cokin, bo dają lepszy zafarb ale i tak dają .

Mnie to osobiście wkurza i badam teraz zakup holdera Hitech-a, zresztą na ich stronie są wygodne saszetki na filtry i pewnie byłbym wstanie obsłużyć wtedy filtr jedną ręką tak jak Cokin.
    Np MK2 Aluminium Holder Wide Angle 2 Slot - £46.81 w Polsce w/g cennika cena 446,00 zł , nie wiem co to jest bo niema zdjęcia ale Plastic Holder 3Slot - £5.96

Jakby ktoś miał informację o przyzwoitej cenie holdera Hitech w Polsce to będę wdzięczny