Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 132

Wątek: System Cokin P / Hitech dla żółtodziobów

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    a można u Ciebie też "dostać" adapter (5 i holder ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    A czy byłbyś moze tak wspaniałomyślny i żółtodziobom pokazał czarno na białym (albo na kolorowo też ) jakie efekty można uzyskiwać poszczególnymi filtrami? Ja tam nie myślę, żeby co jeden numerek, ale np. te skrajne i jakieś pośrednie filtry szare... I tak, żeby zestawić zdjęcie bez i zdjęcia z filtrem i opisać parametry. Teoretycznie wiem, bo czytałam, co one potrafią. Ale jak człek ujrzy na własne oczy pożądany efekt to mu łatwiej zrozumieć A na eksperymenty kasy szkoda... a myślę, że muszę co najmniej jeden szary i jedną połóweczkę zakupić... Tylko nie wiem właśnie z jakim współczynnikiem...

To taka moja malutka prośba Da radę?
    Pewnie że da radę - tylko musicie dac mi kilka dni na to Pokaże jak wyglądają te same kadry bez połówek i z dwiema podstawowymi połówkami - 0,6 i 0,9 ND (te dwa typy filtrów wykorzystuje się w 90% zdjęć - inne są rzadko używalne).
    Z szarym (pełnym) ciężko będzie... jak pokazać efekt jego działania? Przedłuża migawkę, pozwala wodę rozmyć... pomyślę, może coś wykombinuję.

W ogóle, to jakies 80% zdjęć pejzażowych które publikuję w galerii na forum (i na mojej stronie) było wykonywane z użyciem szarych połówke Hitech-a.

Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Tylko filtry, reszty szpejów trzeba szukać na allegro, np. w sklepie kubisek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    A czy byłbyś moze tak wspaniałomyślny i żółtodziobom pokazał czarno na białym (albo na kolorowo też ) jakie efekty można uzyskiwać poszczególnymi filtrami? Ja tam nie myślę, żeby co jeden numerek, ale np. te skrajne i jakieś pośrednie filtry szare... I tak, żeby zestawić zdjęcie bez i zdjęcia z filtrem i opisać parametry. Teoretycznie wiem, bo czytałam, co one potrafią. Ale jak człek ujrzy na własne oczy pożądany efekt to mu łatwiej zrozumieć A na eksperymenty kasy szkoda... a myślę, że muszę co najmniej jeden szary i jedną połóweczkę zakupić... Tylko nie wiem właśnie z jakim współczynnikiem...

To taka moja malutka prośba Da radę?
    Pewnie że da radę - tylko musicie dac mi kilka dni na to Pokaże jak wyglądają te same kadry bez połówek i z dwiema podstawowymi połówkami - 0,6 i 0,9 ND (te dwa typy filtrów wykorzystuje się w 90% zdjęć - inne są rzadko używalne).
    Z szarym (pełnym) ciężko będzie... jak pokazać efekt jego działania? Przedłuża migawkę, pozwala wodę rozmyć... pomyślę, może coś wykombinuję.

W ogóle, to jakies 80% zdjęć pejzażowych które publikuję w galerii na forum (i na mojej stronie) było wykonywane z użyciem szarych połówke Hitech-a.

Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Tylko filtry, reszty szpejów trzeba szukać na allegro, np. w sklepie kubisek.
    Damy, damy Byle nie kilka tygodni Jeśli można prosić

A potem zakupy zrobimy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Może zdjęcie jakiejś fontanny? (nie wiem tylko, czy o tej porze roku już działają). Jedno bez filtra, kiedy woda jest zamrożona, a drugie z filtrem, na którym ruch wody jest rozmazany.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A jak mierzysz światło? Punktowo w 18% szarości, ustawiasz ekspozycję i zakładasz filtr, pstryk, gotowe zdjęcie? Moje próby z połówkami i Velvią 50 wyszły dość, hm, koszmarnie.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    A jak mierzysz światło? Punktowo w 18% szarości, ustawiasz ekspozycję i zakładasz filtr, pstryk, gotowe zdjęcie? Moje próby z połówkami i Velvią 50 wyszły dość, hm, koszmarnie.
    Różnie, nie ma zasady. Wszystko zależy od tego, czy światło mierzę tam, gdzie ściemniam filtrem, czy tam gdzie nie ściemniam - oraz od tego, na jakiej wysokości jest przejście.
    Najprościej jest to zrozumieć stosując pomiar matrycowy (robię tak b. często w pejzażach), z modelowym widoczkiem pół-na-pół.
    Filtr zakładam po to, aby obniżyć jasność nieba, aby była zbliżona do ziemi (lub niższa).
    Jeśli mierzymy bez filtra - niebo wyjdzie prawdopodobnie zbyt jasne, ziemia zbyt ciemna. Jeśli więc wykonamy zdjęcie wg tego pomiaru, zakładając później filtr - ziemia będzie nadal zbyt ciemna (tam nic się nie zmieni), a niebo prawdopodobnie zbyt ciemne.
    Dlatego przy pomiarze matrycowym mierzę światło zawsze razem z filtrem, odpowiednio korygując oczywiście. Pomiar jest z reguły prawidłowy.

Przy punktowym - staram się ustawić filtr tak, aby na środku wizjera (tam, gdzie znajduje się "punkt mierzący") znalazło się to miejsce filtra, które potem znajduje się na zdjęciu. Mierzę, zapamiętuję migawkę, ustawiam filtr, kadr, itd. tak, jak ma być docelowo - i cyk
    Nie wiem czy wytłumaczyłem to wystarczająco jasno... jeśli nie - daj znać, spróbuję jakoś to wyrysować czy coś...

Cytat Zamieszczone przez epicure
    Może zdjęcie jakiejś fontanny? (nie wiem tylko, czy o tej porze roku już działają). Jedno bez filtra, kiedy woda jest zamrożona, a drugie z filtrem, na którym ruch wody jest rozmazany.
    Z fontanną będzie ciężko... ale postaram sie znaleźć jakąś inną wodę w okolicach

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Tam widziałem, ale myślałem, że kupię u znajomego

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja zapytam z innej beczki...

1. Czy filtr w holder-ze siedzi na tyle sztywno, ze podczas obracania aparatu nie wysunie się z niego?
    2. Co z obiektywami "kręcącymi mordką" - rozumiem ze wtedy odpada COCKIN.
    3. Czy filtry polaryzacyjne i IR również istnieją?

Widzę że zakup systemu COCKINa załatwia sprawę wykorzystania filtrów z różnymi obiektywami , a jak wygląda szybka zmiana systemu z obiektywy na obiektyw!?
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189
    A ja zapytam z innej beczki...

1. Czy filtr w holder-ze siedzi na tyle sztywno, ze podczas obracania aparatu nie wysunie się z niego?
    2. Co z obiektywami "kręcącymi mordką" - rozumiem ze wtedy odpada COCKIN.
    3. Czy filtry polaryzacyjne i IR również istnieją?

Widzę że zakup systemu COCKINa załatwia sprawę wykorzystania filtrów z różnymi obiektywami , a jak wygląda szybka zmiana systemu z obiektywy na obiektyw!?
    1. Tak, siedzi sztywno.
    2. Niekoniecznie odpada, bo można sobie drugą ręką przytrzymać, lub po naostrzeniu - obrócić. Wyjąć, przesunąć filtr w holterze wymaga więcej siły niż obrót. .... ("siła" - wielkie słowo )
    3. Tak, ale polar jest gorszej jakości niż te nakręcane, poza tym pomiędzy filtrem a soczewką przednią jest przerwa - gdy słońce jest z boku - mogą powstać dodatkowe bliki.
    Z powodu tej przerwy - nie polecam stosowania filtrów IR (tam układ optyczny musi być "szczelny")
    Zmiana na inny obiektyw - to podobnie jak nakręcany filtr - trzeba odkręcić z jednego i nakręcić na drugi.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zanim na przykładzie pokażę jak stosować szare połówki, dwa słowa dot. polarów. Przedstawia się to następująco:
    1. Polary Cokina są rewelacyjne jeśli chodzi o wygodę.. są dużo wygodniejsze niż polary tradycyjne, niezależnie do tego czy używasz ich razem z połówkami czy bez (w holderze jest specjalne miejsce na ten filtr). Zrobiłem wiele zdjęć z tym szkiełkiem, na wywołanych odbitkach nie widać dużej utraty jakości. Ale... nie są filtrami zbyt wysokiej jakości niestety. Szkło jest grubsze, na moje oko traci sie więcej ostrości niż w przypadku np. polara marumi.
    2. Polary Hitech - nie wiem nic o ich jakości, ale cena zabija... ponad 6 stówek. Ja wolałbym chyba jednak marumi albo B+W.
    3. No i tradycyjne, nakręcane, markowe polary... diabelnie niewygodne w równoczesnym stosowaniu z połówkami (szczególnie polary Slim), ale lepsze jakościowo od polarów Cokina.