Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Ogniskowa, kąt widzenia a skala odwzorowania...

rocco
    Gość
    Rozumieją.
    Przydałoby sie jeszcze tylko, żeby ktoś dorzucił tu fotki z średniego formatu, np. 6x6, wtedy już chyba każdy zrozumiałby o co chodzi.
    Pamiętam, że w czasach gdy wszyscy poważni używali średniego obrazka to właśnie mały obrazek (dzisiejsze Full Frame) wspaniale nadawał się do makrofotografii.
    Dziś jeszcze lepiej wychodzi na tym polu system 4/3

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    rocco: W aparatach analogowych można sobie włożyć matówkę na miejsce błony i zmierzyć nawet linijką wielkość obrazu . Trudno to zrobić w aparacie cyfrowym, ale czy to takie ważne co aparat ma w środku? --ważne jakie daje zdjęcia na wyjściu

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jestem załamany.

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    ... Skala odwzorowania jest wielkością stałą danego obiektywu i możemy ją zmienić jedynie przez oddalenie matrycy od obiektywu (pierścienie, mieszki) lub skrócenie - wydłużenie ogniskowej przez soczewki makro, konwertery tele, itp.
    ...
    Myślałem, że w pierwszym poście napisałem wszystko co trzeba, ale skoncentrowanie informacji okazało się zbyt duże. Trzeba to trochę rozcieńczyć.

Dla obiektywu o stałej ogniskowej skala odwzorowania jest niezmienna przy określonej stałej odległości, ale w przypadku zoom’a ogniskową możemy zmieniać bez dokładania soczewek lub konwerterów tele.
    Przy zmianie ogniskowej następuje zmiana skali odwzorowania.
    Dlatego właśnie na większej matrycy, przy tym samym kącie widzenia i odległości, uzyskujemy inną skalę odwzorowania (ekwiwalent skali odwzorowania), że obiektywy mają inną rzeczywistą ogniskową. Równy jest wówczas tylko „ekwiwalent ogniskowej”, a różnice w rzeczywistej długości ogniskowej wynikają z przelicznika (cropa).

Przypominam jak wygląda ta zależność.

S=D/G

S - skala odwzorowania
    D - odległość obiektywu od matrycy
    G - ogniskowa obiektywu

Poniższe fotki pokazują rozmiary elementów światłoczułych w powiększeniu 15:1 i dokładnie to co zostanie na nich zarejestrowane przy jednakowej ogniskowej (np. 50mm) z tej samej odległości.
    Skala odwzorowania nie ulega zmianie, a jedynie kąt widzenia obiektywu zmniejsza się coraz bardziej ze względu na mniejsze rozmiary matryc i następuje zmiana pola przdmiotowego i obrazowego.

Średni format 6x6 (56x56mm). Obrazek pewnie nie zmieści się bezpośrednio na stronie, bo jego rozmiar to 840x840 pikseli.

Matryca FF 24x36mm

Matryca APS-C 15,6x23,7mm

Matryca 4/3 13x17,3mm

Spełniłem przy okazji życzenie Wojtka.

Dlaczego następuje zmiana kąta widzenia obiektywu w zależności od wielkości matrycy?

To proste.

Kąt widzenia obiektywu określany jest przez najbardziej zewnętrzne promienie światła wpadające do aparatu i biorące jeszcze udział w naświetlaniu skrajnych krawędzi matrycy.

Jest to dokładnie kąt obejmujący przekątną kadru. Zmniejszanie rozmiaru elementu światłoczułego powoduje zmniejszanie tego kąta. Pomimo, że konstrukcyjnie obiektywy SF mają duży kąt widzenia, to zostaje on ograniczony wielkością użytej matrycy. Reszta światła błądzi we wnętrzu korpusu. Z tą resztą doskonale radzi sobie Irek50.

Proszę zobaczyć jakie kąty są wymagane w obiektywie 50mm, aby bez winietowania zarejestrować powyższy kadr.

SF – 56x56mm, przekątna 76mm – wymagany kąt 75 stopni.
    FF – 24x36mm, przekątna 43,3mm – wymagany kąt 47 stopni.
    APS-C 15,6x23,7mm, przekątna 28,4mm – wymagany kąt 32 stopnie.
    4/3 13x17,3mm, przekątna 22,5mm – wymagany kąt 25 stopni.

Tak więc ten sam obiektyw ma inne właściwości w zależności z jaką matrycą przyjdzie mu pracować. Dla formatu 6x6 obiektyw 50mm jest szerokokatny, ale już przy 4/3 to krótkie tele.

Czy teraz jest choć trochę czytelniej?

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Jestem załamany.
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia
    Czy skala odwzorowania będzie taka sama na olku przy ogniskowej 150mm (kąt widzenia 8,2) i na nikonie ogniskowa 300mm (kat widzenia 8,2). Niby kąty takie same ale ogniskowa inna, szukam już 3 godziny odpowiedzi na to pytanie i już sam nie wiem co i jak, pogubiłem się strasznie
    Fr3dzia już nie udziela się w tym wątku, ale czytając jego pytanie uważam, że nie chodzi mu o skale odwzorowania, ale o to co otrzymamy finalnie. Nie pyta o skalę 1:1 itd ale o ogniskową i przelicznik. Podaje wyraźnie obiektyw 150mm dla 4/3 i 300mm dla Nikona (zakładam że FF bo przelicznik zazwyczaj x2 jest poruszany, a nie x1,5 dla APS), obiektywy mają taki sam kąt widzenia i faktycznie kadr będzie identyczny (pomijając proporcje 3:2 - 4:3) jeżeli zdjęcie zrobimy z tej samej odległości. I pada pytanie o skalę odwzorowania, ale nie ma nic o skali dla tych dwóch obiektywów więc mamy się domyślać jaką skalę mają dla 150mm i 300mm? Dla większości skala odwzorowania to jest to że jak zrobimy robala od lewej strony kadru do prawej to taki on będzie na zdjęciu i o to chyba wszystko chodzi, że jak zrobię zdjęcie robalowi aparatem 4/3 z obiektywem 150mm i będzie on zajmował kadr od lewej do prawej to jak zrobię to nikonem z 300mm to czy będzie tak samo.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Fr3dzia już nie udziela się w tym wątku....
    Nie udzielam się bo się pogubiłem, po za tym sam sobie sprawdzę o co mi chodzi jak tylko spotkam się ze znajomym. Całkiem możliwe, że źle zadałem pytanie i chodzi mi o dokładnie coś innego niż wy myślicie. Spróbuje je teraz zobrazować.

Mam zdjęcie księżyca robione Nikon D40X + nikkor 70-300 VR , ogniskowa 300 mm które wygląda tak:

To nie jest pełny kadr tylko crop, ale załóżmy, że to cały kadr z tego właśnie nikona. Pytanie brzmi, jakiej ja muszę użyć ogniskowej żeby księżyc miał taką samą wielkość u mnie na pełnym kadrze?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Skoro to crop, to nie ma z czym porównać
    W oly (i nie tylko) taka wielkość księżyca na pełnym zdjęciu (bez cropa) to ogniskowa między 800 a 1200mm.
    Za kilka dni mogę to napisać dokładniej, bo słonko już jest (a wielkość jest taka sama jak księżyc - pisałem o tym w innym wątku), sprzęt M42 też (300mm Tair i 2 telekonwertery), ale ostatnio wracam późno i ani słonka, ani księżyca i nawet nie wiem czy wymieniony sprzęt działa, czy go oddać.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Skoro to crop, to nie ma z czym porównać
    W oly (i nie tylko) taka wielkość księżyca na pełnym zdjęciu (bez cropa) to ogniskowa między 800 a 1200mm.
    Za kilka dni mogę to napisać dokładniej, bo słonko już jest (a wielkość jest taka sama jak księżyc - pisałem o tym w innym wątku), sprzęt M42 też (300mm Tair i 2 telekonwertery), ale ostatnio wracam późno i ani słonka, ani księżyca i nawet nie wiem czy wymieniony sprzęt działa, czy go oddać.

Nie zrozumiałeś mojego pytania, chodzi mi o to żeby to zdjęcie uznać jako cały kadr nie crop i nie brać pod uwagę tego że tutaj akurat jest taki duży księżyc tylko, założyć że ta fotka to cały kadr i że niby przy robieniu tego zdjęcia przy ogniskowej 300mm taki księżyc wychodzi wiec powiedzcie mi jakiej ja muszę użyć ogniskowej żeby księżyc miał taką samą wielkość jak księżyc fotografowany nikonem D40x przy ogniskowej 300mm

Mam nadzieje że zrozumiale teraz przedstawiłem swoje pytanie, jak pisałem wcześniej sam sobie to sprawdzę stawiając ten aparat koło swojego i będę już wiedział o co mi chodzi ale to nastąpi dopiero w maju jak dobrze pójdzie, a że mnie ta kwestia męczy postanowiłem zapytać o to was, ale widzę ze to nie takie łatwe jak mi się wydawało i że nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem tego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie chodzi Ci więc o skalę odwzorowania, ale o jej ekwiwalent. W sumie z dotychczasowej dyskusji powinieneś już znać odpowiedź.

Jeżeli kąty widzenia w obydwu obiektywach będą takie same to uzyskasz identyczny efekt na różnej wielkości matrycach. W tym przypadku możesz posłużyć się prostym przelicznikiem cropa lub wyliczyć kąt widzenia obiektywu dla mniejszej matrycy.

Obiektyw 300mm zastosowany w Nikonie D40x da w ekwiwalencie do FF (crop 1,5) pole obrazowe jak z obiektywu 450mm i jego wykorzystywany kąt widzenia wynosi 5,5 stopnia.

Uzyskanie tego samego pola obrazowego w Olympusie wymaga zastosowania obiektywu 225mm, gdyż przelicznik wynosi 2 i uzyskujemy w ekwiwalencie do FF również 450mm, a kąt widzenia obiektywu także wyniesie dokładnie 5,5 stopnia.

Takie dane są troszeczkę przybliżone ze względu na zaokrąglenia w przelicznikach i różnice w proporcji kadrów, jednak odchylenia są niewielkie i posługując się wartością tangensa lub przekątną kadru otrzymamy wynik: 300mm Nikon, a 237mm Olympus.

Chcąc uzyskać idealnie takie samo pole obrazowe w poziomie lub pionie przyjmujemy do obliczeń dłuższy, a następnie krótszy bok kadrów i otrzymamy odpowiednio: Nikon 300mm - Olympus 220mm i Nikon 300mm - Olympus 246mm.

Teraz już wiesz wszystko bez podpinania drugiego obiektywu.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No i mamy szczęśliwe zakończenie. Dzięki Dorjanie za wytłumaczenie, po kilku postach też miałem taką wizję ale potem coś mnie zbiło z tropu.