Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Ogniskowa, kąt widzenia a skala odwzorowania...

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki Dorjan za tak szczegółowe wyjaśnienie, w pewnym momencie już totalnie sie pogubiłem ale ostatni post dużo wyjaśnił. Stwierdzam, że muszę sobie na razie odpuścić tak obszerną wiedzę o technice, może z czasem to przyswoję a na razie aparat w dłoń i focić

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma za co. Zrobiłem to z przyjemnością.
    Wszystkie błędy i niejasności wynikają najczęściej z mylnego rozumienia pojęć "skala odwzorowania", "pole obrazowe", "pole przedmiotowe", "kąt widzenia", "ogniskowa", "ekwiwalent ogniskowej", ...

Ponad 30 lat amatorskiej praktyki robi swoje i chociaż teoretecznie rozumiem podstawy fotografii, to wspaniałych i oryginalnych fotek nie robię. Nie przejmuj się więc zawiłościami optyki i fotografuj. Na teorię przyjdzie czas.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Zostałeś wprowadzony w błąd i dlatego mylisz się. Żeby uzyskać taką samą skalę odwzorowania z tej samej odległości musisz zastosować w obydwu przypadkach obiektyw o tej samej ogniskowej. Ogniskowa 150mm da Ci jednakową skalę odwzorowania zarówno na matrycy 4/3 Olympusa, APS-DX Nikona, czy FF Canona lub Nikona. Jednak wspomiany obiektyw 150mm o kącie widzenia 8,2 stopnia kryje pole obrazowe 22,5mm dla 4/3 i podpięcie go do korpusu z większą matrycą spowoduje winietowanie brzegów kadru.
    Nie zgodzę się z tym.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia
    Dzięki Dorjan za tak szczegółowe wyjaśnienie, w pewnym momencie już totalnie sie pogubiłem ale ostatni post dużo wyjaśnił. Stwierdzam, że muszę sobie na razie odpuścić tak obszerną wiedzę o technice, może z czasem to przyswoję a na razie aparat w dłoń i focić
    Ja też

Siedzę tu już dwa lata, a to o co pytasz ni w ząb nie zrozumiałem
    No nic, ale mam kilka średnich ocen zdjęć i tym się cieszę, za techniką nie nadążysz, ale zdjęcia i bez tego można robić dobre.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Nie zgodzę się z tym.
    A z czym się nie zgadzasz?
    Czy z tym, że Fr3dzia został wprowadzony w błąd?
    Czy z tym, że 150mm obiektyw z kątem widzenia 8,2 stopnia będzie winietował na matrycach większych od 4/3?
    Czy też z tym, że skala odwzorowania dla danego obiektywu jest wartością stałą?

Dla mnie jest to oczywiście sama prawda i chętnie podejmę dyskusję. Nie sądziłem, że będę polemizował z tak zasłużonym userem, ale specjalnie dla Ciebie podejmę jeszcze jedną próbę wyjaśnienia pojęcia „skala odwzorowania”.

Skala odwzorowania to stosunek wielkości fotografowanego obiektu do wielkości obrazu zarejestrowanego na materiale światłoczułym.

Proponuję proste doświadczenie. Ustawmy obiektyw tyłem do białej ściany 300x200cm (to nasza światłoczuła matryca) i rzutujmy ostry obraz przykładowego rysunku na kartce 15x10cm. Cały rysunek z drugiej strony obiektywu może być odwzorowany w skali 1:10 więc jego rozmiary na ścianie będą wynosiły 15mm x 10mm.
    Zmieniajmy teraz naszą przykładową matrycę 3x2m na kartkę A4, następnie na innej wielkości elementy, które umownie nazwaliśmy materiałem światłoczułym, aż do matrycy FF, APS, czy 4/3. Pewnie liczysz na to, że po każdym takim zabiegu zmieni się wielkość rejestrowanego obrazu?
    Nic z tego. Odwzorowany obraz będzie zawsze tej samej wielkości i skala odwzorowania 1:10 zostanie zachowana bez względu na wielkość matrycy.

Powtarzam jeszcze raz. Skala odwzorowania to stała cecha danego obiektywu i jest niezmienna, bez względu na wielkość używanej matrycy światłoczułej.

Teraz to już naprawdę prościej nie mogę wytłumaczyć.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zgubiłem się trochę w tej dyskusji, ale wydaje mi się, że autorowi wątku nie chodziło o skalę odwzorowania (bo ta oznacza wielkość kadru w stosunku do wielkości matrycy), tylko po prostu o bezwzględną wielkość kadru. Jeśli oba obiektywy dają taki sam kąt widzenia, to z tej samej odległości będą dawały taki sam obraz (pomijając różnice w proporcjach boków matrycy) - bez względu na to, jaka będzie ich ogniskowa. Jeśli nie o to chodzi, to sorry .

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Nie zgodzę się z tym.
    A z czym się nie zgadzasz?
    Nie zgodzę się z tym, że w efekcie ostatecznym dostaniemy to samo używając tego samego obiektywu. Optyka 4/3 która daje powiększenie 1:1, odpowiada współczynnikowi powiększenia 2:1 w aparatach na filmy małoobrazkowe. Skala będzie taka sama ale efekt nie i dlatego trzeba użyć innego obiektywu. Wiem w jaki sposób autor wątku zadał pytanie, ale wydaje się mi, że jemu właśnie chodzi o efekt końcowy, a nie teoretyczny. Zresztą w praktyce jest ograniczony do kilku obiektywów z różną skalą odwzorowania pasujących do odpowiednich bagnetów.

Posłużyłem się tym zdjęciem dla przykładu

https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=18&pos=86

4/3

FF

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czy skala odwzorowania będzie taka sama na olku przy ogniskowej 150mm (kąt widzenia 8,2) i na nikonie ogniskowa 300mm (kat widzenia 8,2).

czyli zeby uzyskać taką samą skale odwzorowania na obu aparatach jeżeli na olku mam 150mm to na nikonie musiał bym mieć 200mm, czy sie mylę ?
    Jeżeli skala odwzorowania dla obiektywów i odległość od fotografowanego przedmiotu będzie taka sama, a ogniskowa odpowiednio dla 4/3 150mm i APS 200mm to skala odwzorowania na zdjęciu będzie taka sama.

Rozumiesz

Nikt nigdzie nie pisał, że w ostatecznym efekcie mamy otrzymać to samo, a wypowiadanie się o tym „co autor miał na myśli”, bez wyartykułowania tych myśli, jest bezsensowne.

Pytanie dotyczyło skali odwzorowania i pomimo moich wątpliwości co do prawidłowości postawionego pytania wytłumaczyłem zarówno to co otrzymamy w ekwiwalencie jak i w rzeczywistości.

... Jeżeli odległość jest jednakowa i kąt widzenia obiektywu też jest jednakowy, to osiągniemy w ekwiwalencie podobną skalę odwzorowania. Rzeczywista skala odwzorowania będzie inna, gdyż wielkość rejestrowanego na większej matrycy obiektu też będzie inna, ale w obydwu przypadkach to samo pole przedmiotowe zajmie powierzchnię całej matrycy.

Zastosowanie obiektywów o jednakowej rzeczywistej ogniskowej zarówno w przypadku FF jak i 4/3 da tę samą rzeczywistą skalę odwzorowania. Tak więc pomimo zarejestrowania 4x większego pola przedmiotowego na matrycy FF, z tej samej odległości i przy tej samej ogniskowej osiągniemy jednakową skalę odwzorowania również w systemie 4/3.
    ...

Zdecydowana większość informacji na forach internetowych to zupełne głupoty i jak ma niedoświadczony user odróżnić ziarno od plew. Gdybyś napisał o ekwiwalencie skali odwzorowania, byłoby wszystko w porządku. Jednak „skala odwzorowania”, a „ekwiwalent skali odwzorowania” to zupełnie inne pojęcia.

Obydwa powyższe przykładowe fotki też niczego do tematu nie wnoszą. Takie przedstawianie problemu jeszcze bardziej gmatwa zagadnienie. Z tych zdjęć można wysnuć wniosek, że skala odwzorowania zależy od wielkości matrycy, bo na jednym owad jest większy, a na drugim mniejszy. Brak tu proporcji wielkości matryc, więc znowu muszę wytknąć błąd. Niech będzie - niedociągnięcie. Pomimo bałaganiarskiego charakteru przynajmniej na OC staram się precyzyjnie przekazywać informacje.

Matryca FF

Matryca 4/3

Porównanie skali odwzorowania po nałożeniu obydwu kadrów na siebie.

Teraz widać chyba wyraźnie o co chodzi z tą skalą odwzorowania.

Pozdrawiam.

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Przynajmniej zrobiłeś to lepiej niż ja

To należy podsumować, że skala obrazowania zależy tylko od właściwości danego obiektywu tak samo jak odległość od fotografowanego przedmiotu.Skala nie zależy od długości ogniskowej czy wielkości materiału światłoczułego. Jednak efekt jaki otrzymamy jest zależny od długości ogniskowej czy wielkości materiału światłoczułego.

Ale Twoje zdjęcia nie pokazują rzeczywistości ponieważ należy je przeskalować do jednej wielkości. Wtedy skala odwzorowania będzie pozornie "większa" w przypadku 4/3

FF

4/3

Tak sobie myślę, że właśnie jest opinia że w 4/3 mamy większą skalę w porównaniu do FF i stąd ciężko to pojąć. Tym bardziej że wszędzie piszą że Zuiko coś tam ma skalę 1:1 co odpowiada 2:1 dla FF

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    C+: Hehe, nie ma czegoś takiego jak "skala odwzorowanie pozornie większa" --pozdrawiam
    ps: Całe zamieszanie jest stąd, że różne systemy obejmują inny obszar (powierzchnię) pola obrazowego i tak jak pisze dorjan to nie ma nic wspólnego ze skalą odwzorowania.
    --ale faktycznie autor postu chyba miał na myśli kwestie, które opisuje C+ Mimo jednakowej skali odwzorowania obiektywów o tej samej ogniskowej obiektywy nie są identyczne pod względem rozdzielczości... Teoretycznie Zuiko Digital pozwala na powiększenie obrazu (przeskalowanie) ze względu na większą rozdzielczość. Przypomnę jeszcze, że przykładowo ZD50 ma konstrukcyjnie ograniczone pole obrazowe, które jest mniejsze niż w pełnoklatkowych pięćdziesiątkach... (teraz chyba już mało kto zrozumie to wszystko )