Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Ogniskowa, kąt widzenia a skala odwzorowania...

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ogniskowa, kąt widzenia a skala odwzorowania...

Czy skala odwzorowania będzie taka sama na olku przy ogniskowej 150mm (kąt widzenia 8,2) i na nikonie ogniskowa 300mm (kat widzenia 8,2). Niby kąty takie same ale ogniskowa inna, szukam już 3 godziny odpowiedzi na to pytanie i już sam nie wiem co i jak, pogubiłem się strasznie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Re: Ogniskowa, kąt widzenia a skala odwzorowania...

Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia
    Czy skala odwzorowania będzie taka sama na olku przy ogniskowej 150mm (kąt widzenia 8,2) i na nikonie ogniskowa 300mm (kat widzenia 8,2). Niby kąty takie same ale ogniskowa inna, szukam już 3 godziny odpowiedzi na to pytanie i już sam nie wiem co i jak, pogubiłem się strasznie
    Jeżeli będą z tej samej odległości robić zdjęcie, a Nikon będzie nie FF to będzie różna.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zdjęcia oczywiście robione z tej samej odległości. Co oznacza to FF i czy np nikon D40x to coś ma ??

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    FF - pełna klatka

W naszym systemie jest crop 2x czyli 150mm daje ekwiwalent 300mm.
    W Nikonach jest zdaje się 1.5x

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Zdjęcia oczywiście robione z tej samej odległości. Co oznacza to FF i czy np nikon D40x to coś ma ??
    Pełna klatka i D40X tego nie ma

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    czyli zeby uzyskać taką samą skale odwzorowania na obu aparatach jeżeli na olku mam 150mm to na nikonie musiał bym mieć 200mm, czy sie mylę ?

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    czyli zeby uzyskać taką samą skale odwzorowania na obu aparatach jeżeli na olku mam 150mm to na nikonie musiał bym mieć 200mm, czy sie mylę ?
    Jeżeli skala odwzorowania dla obiektywów i odległość od fotografowanego przedmiotu będzie taka sama, a ogniskowa odpowiednio dla 4/3 150mm i APS 200mm to skala odwzorowania na zdjęciu będzie taka sama.

Rozumiesz

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Jeżeli skala odwzorowania dla obiektywów i odległość od fotografowanego przedmiotu będzie taka sama, a ogniskowa odpowiednio dla 4/3 150mm i APS 200mm to skala odwzorowania na zdjęciu będzie taka sama.

Rozumiesz

mniej więcej rozumie, chyba . Co wydaje mi sie że zajażyłem to coś rozwiewa moją wiedze i wracam do punktu wyjścia :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przeczytałem i też nie rozumiem. Odpowiedzi są błędne.

Domyślam się, że chodzi o zarejestrowanie tego samego pola widzenia dwoma obiektywami o różnej ogniskowej, na matrycach o różnej wielkości i o zależnościach pomiędzy tymi parametrami. Wprowadzenie w tym przypadku pojęcia „skala odwzorowania” utrudnia zrozumienie.

Do obliczenia kąta widzenia obiektywu potrzebne są tylko dwie wielkości.
    1. Ogniskowa obiektywu
    2. Średnica koła obrazowego (przekątna kadru)
    To prawie wszystko, bo przyda się jeszcze dobry kalkulator lub tablica z wartościami tangensów.

Producenci obiektywów podają kąty widzenia w zależności od wielkości pokrywanego pola obrazowego (wielkości matrycy). Przy tych samych ogniskowych będą to różne wartości dla SF (6x6cm), FF (24x36), APS-DX (15,6x23,7), 4/3 (13x17,3).

Wspomniany obiektyw 150mm o kącie widzenia 8,2 stopnia jest przeznaczony dla 4/3 i zapewnia krycie bez winietowania dla pola 17,3x13 o średnicy 22,5mm.

Drugi obiektyw 300mm o takim samym kącie widzenia 8,2 stopnia kryje pole FF o średnicy 43,3mm.

Obydwa obiektywy mają ten sam kąt widzenia jedynie w przypadku używania ich z korpusami o takim polu obrazowym. Każda zmiana pola obrazowego (wielkości matrycy) pociąga za sobą zmianę kąta widzenia.

Stosunek połowy przekątnej pola obrazowego do ogniskowej jest tangensem połowy kąta widzenia obiektywu.

Wystarczy podzielić przekątną klatki przez 2, a następnie wynik podzielić przez ogniskową i uzyskaną wartość tangensa odczytać z tabeli wartości tangensów. Tak otrzymany wynik mnożymy x2 i kąt widzenia obiektywu mamy z głowy.

Skala odwzorowania to odrębne zagadnienie i jej wielkość zależy od cech konstrukcyjnych obiektywu. Związana jest z kątem widzenia, a więc i ogniskową, ale maksymalną wartość osiąga przy najmniejszych odległościach. Jeżeli odległość jest jednakowa i kąt widzenia obiektywu też jest jednakowy, to osiągniemy w ekwiwalencie podobną skalę odwzorowania. Rzeczywista skala odwzorowania będzie inna, gdyż wielkość rejestrowanego na większej matrycy obiektu też będzie inna, ale w obydwu przypadkach to samo pole przedmiotowe zajmie powierzchnię całej matrycy.

Zastosowanie obiektywów o jednakowej rzeczywistej ogniskowej zarówno w przypadku FF jak i 4/3 da tę samą rzeczywistą skalę odwzorowania. Tak więc pomimo zarejestrowania 4x większego pola przedmiotowego na matrycy FF, z tej samej odległości i przy tej samej ogniskowej osiągniemy jednakową skalę odwzorowania również w systemie 4/3. Skala odwzorowania jest wielkością stałą danego obiektywu i możemy ją zmienić jedynie przez oddalenie matrycy od obiektywu (pierścienie, mieszki) lub skrócenie - wydłużenie ogniskowej przez soczewki makro, konwertery tele, itp. Skala odwzorowania dla obiektywu 150mm będzie jednakowa po podpięciu go do formatu 6x6, 24x36, APS, czy 4/3. Zmieni się jedynie wielkość rejestrowanego obrazu przedmiotowego.

Przepraszam, ale prościej już nie umiem.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Powyższego posta nie mogę już edytować, a konkretnie nie odpowiedziałem na zadawane pytania. Dla łatwiejszego zrozumienia nadrabiam zaległości.

Dobrze kombinujesz. Skala odwzorowania nie będzie taka sama ze względu na różne ogniskowe obiektywów i nie ważne jaki to jest aparat.

Zostałeś wprowadzony w błąd i dlatego mylisz się. Żeby uzyskać taką samą skalę odwzorowania z tej samej odległości musisz zastosować w obydwu przypadkach obiektyw o tej samej ogniskowej. Ogniskowa 150mm da Ci jednakową skalę odwzorowania zarówno na matrycy 4/3 Olympusa, APS-DX Nikona, czy FF Canona lub Nikona. Jednak wspomiany obiektyw 150mm o kącie widzenia 8,2 stopnia kryje pole obrazowe 22,5mm dla 4/3 i podpięcie go do korpusu z większą matrycą spowoduje winietowanie brzegów kadru.

Natomiast spokojnie możesz podłączyć obiektyw 300mm o kącie widzenia 8,2 stopnia. To szkiełko ma pokrycie pola obrazowego dla FF o średnicy 43,3mm i nie będzie winietowania na żadnym z w/w korpusów, a skala odwzorowania będzie jednakowa, jak dla obiektywu 300mm.

Pozdrawiam.