"Drugie podejście" moim zdaniem znacznie lepsze od pierwszego portretu. Moim zdaniem bardzo udane zdjęcie. Nie wiem jak na innych monitorach ale na tym, przy którym właśnie pracuję twarz nie wydaje mi się specjalnie niedoświetlona.
"Drugie podejście" moim zdaniem znacznie lepsze od pierwszego portretu. Moim zdaniem bardzo udane zdjęcie. Nie wiem jak na innych monitorach ale na tym, przy którym właśnie pracuję twarz nie wydaje mi się specjalnie niedoświetlona.
co do portretów - na dwrugim korzystniejszy kadr, ale tak jak pisałe Rafał czarnobiel taka nijaka. Polecam lekturę artykułu o konwersji kolorów do czarnobieli
pobaw się z drugim zdjęciem po lekturze a napewno efekt będzie lepszy
Na 06 para z nosa bucha![]()
OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,
Okiem dyletanta:
05 - Podoba mi się. Fajny kadr.
Reszta to trochę jak w moich studenckich czsach - za mało dziewczyny za dużo trawy. Taka pewnie była koncepcja, ale zupełnie mi ona nie pasuje. Nie lubię na portretach "rozpraszaczy".
Oczywiście wszystko to wyłącznie MHO.
Nr 5 to jest to, jeśli chodzi o portret. Nr 8 by się załapał. 6 i 7 przypomina trochę podglądanie a nie portretowanie i moim zdaniem są średnio udane, raczej do domowej szuflady/albumu. Jeśli już coś ma przysłaniać portretowaną osobę to, po pierwsze, najlepiej gdyby ta osoba nie patrzyła w obiektyw. Dwa, obiekty przesłaniające portretowaną osobę powinny być maksymalnie blisko obiektywu by stać się jedynie bardzo mocno rozmytymi konturami (jeśli można to jeszcze nazwać konturem) tworzącymi bardziej "mgiełkę" dodającą nieco tajemniczości, a jednocześnie sugerującą, że portretowana osoba była podglądana. To moje zdanie na ten temat.
Dopisek:
Zmień nazwę wątku na kojarzącą się z twoim nickiem (np. "kaammiil - moje pierwsze tutaj"). Będzie łatwiej odszukać wątek. Moderator pomoże w zmianie (ma do tego uprawnienia).
Ostatnio edytowane przez hades ; 10.10.08 o 13:05
Witam,
MSZ nr 5 to najlepsza fotka (portret) w tym wątku (do tej pory...).
Ciekawy kadr i dobrze obrobiona.
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
11 leci w prawo. Narożnik budynku w rzeczywistości jest pionowy. Nie podobają mi się te gałęzie po lewej u dołu.
Widzę ze próbujesz architkturę i różne w niej formy. Zajrzyj do galerii "prostościany, krzywościany, kątulce" k@czego lub galerii "Architektura" rocco. Być może znajdziesz tam sposób na fotorgrafowanie architektury, który Ci będzie odpowiadał.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA