Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Dobór sprzętu. help.

| OlyJedi Awatar He
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dobór sprzętu. help.

2000 zł to fundusz jakim dysponuje w ramach zakupu nowego aparatu. Dotychczas byłem użytkownikiem Kodak-a Z7590 który sprawował się dobrze, jednak z czasem wymagania rosną i czas na zmiany. Zaznaczam, że nie posiadam znaczącej wiedzy dlatego temat jest taki a nie inny dodatkowo proszę się nie irytować, że jest to kolejne pytanie z serii jaki aparat?

e-510 to wstępny wybór bo wg. mnie jest to najlepsza opcja dysponując kwotą z początku tematu, do tego dochodzi pytanie odnośnie nikona d40 i definitywnego rozstrzygnięcia o różnice (szkła, i opinie o produkcji najlepszych aparatów) pomiędzy obydwoma modelami bo na kilku stronach testy i ich wyniki znacząco sie różnią i trudno powiedzieć czy jest to wiarygodne źródło info. Czy ktoś mógłby się do tego krótko odnieść?

Jest jeszcze kilka innych propozycji nad którymi jakiś czas temu sie zastanawiałem:

Pentax K100D
    FujiFilm S9600
    Canon EOS 400D + obiektyw EF-S 18-55
    Sony Alpha A200 + obiektyw DT 18-70 F3.5-5.6

Jeżeli ktoś miał styczność z e-510 to jak się sprawuje podczas nocnych sesji, miasto itp.

Thx za pomoc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    sam aparat kupujesz czy z jakimś obiektywem w tej cenie?
    E-510 to bardzo dobry wybór jeśli pozostaniesz przy amatorskiej fotografii z zacięciem. Jesli zamieżasz w przyszłości zarabiać na stadionach i halach sportowych to już nie....
    Jesli zamierasz kupić dobre obiektywy w rozsądnych cenach - Olympus Ci to da. W innym systemie lekko licząc dopłacasz za podobne ogniskowe i jasność od 10 do nawet 30%, Nikon w tym temacie będzie najdroższy...
    E-510 ma stabilizację w body co jest wielkim plusem ( podobne rozwiązanie znajdziesz tylko u Sony).
    Minusem systemu Olka jest mały rynek szkieł innych producentów ( np Sigmy ) choć ostatnio bardzo się poprawiło w tym temacie.
    Tak czy inaczej, uważam że do hobbystycznej fotografii lepszego sprzętu w takich cenach nie znajdziesz...
    Jeśli w przyszłości szedłbyś w kierunku pełnej klatki itd...już teraz wybierz inny system ( Canon/Nikon )

Za nieco powyżej 2 tys dostaniesz już E-510 z dwoma kitami pokrywajacymi zakres 28-300mm. Czyli zestaw do wszystkiego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    E-510 ma stabilizację w body co jest wielkim plusem ( podobne rozwiązanie znajdziesz tylko u Sony).
    Pentaxa i Samsunga

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Pentaxa i Samsunga
    też mają? to nie wiedziałem...ale jakoś nie śledzę poczynań tych firm. Miałem okazję skorzystać z K10D i poza wizjerem nic mnie w nim nie podnieciło...

| OlyJedi Awatar He
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chciałbym zmieścić się w 2 tyś z dobrym obiektywem jednak z cen które widziałem będzie ciężko.
    Obecny zakup będzie kolejnym z etapów korzystania z coraz to lepszego sprzętu (przynajmniej mam taki skromny plan) wcześniej tylko pełne automaty i chciałbym stopniowo przystosować się do opcji manualnych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    112
    Moja galeria
    Jeśli zdecydujesz się na Canona, to na dzień dobry czeka Cię wymiana obiektywu kitowego. To co dodaje Canon to dziadostwo. Więc licz się z kolejnym wydatkiem. Olympus, Pentax i Nikon mają przyzwoite obiektywy kitowe. Nie wiem jak Sony.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zgadza się, chyba w żadnym systemie zmiana kita choćby na 50 1,8 (choć to zupełnie inna funkcjonalność) nie da takiego skoku w jakości zdjęć. Jest nowy stabilizowany kit Canona, ale chyba niewiele lepszy. Po prostu wchodząc w Canona MUSISZ ten wydatek zaplanować. Dla własnej wygody i spokoju ducha

Pozdrawiam
    Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    W testach na slrgear.com ten nowy stabilizowany kit Canona wypada nieźle. Ale ten dotychczasowy to porażka, podobnie jak kit Sony. Tyle, że Nikon wcale tutaj nie wypada szczególnie lepiej.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja tez jestem na kupnie aparatu i już trochę "zaśmieciłem" to forum "głupimi"pytaniami ale mam jeszcze jedno. Przerabiałem już: k100d, canona 400d, nikona d40x, sony a200 double kit i z tych aparatów wybrałem e510double kit :] .
    Ale w tym tygodniu wyhaczyłem pentaxa k10d(z kitem) w tej samej cenie co e510 double kit czyli ok. 2500zl. Warto? Jestem totalnym amatorem i nie wiem czy wykorzystam możliwości pentaxa. Poza tym musiałbym obrazu zbierać na dodatkowe szkło a na to se pozwolić na razie nie mogę. Ponadto niby nie warto kupić dobrego body a potem używać kitowców bo i tak nic to nie da (jakościowo) no i po co mi szczelna obudowa jak obiektyw będzie przepuszczał...
    Wielu doradza kupienie taniego body i jak najlepszego szkła - widziałem różnicę między tanimi-średnimi- i bardzo drogimi i rzeczywiście jest spora. Co radzicie?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    sam sobie juz dawno odpwiedziales na pytanie, to po co te nerwowe ruchy? bierz tego olka i masz problem z glowy
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++