Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Kiepskie zdjęcia

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Skoro kolega nie widzi roznicy pomiedzy robieniem portretow (zakladam, ze w pomieszczeniu), a zdjeciami na zewnatrz, pod ostre swiatlo z cieniami i sporym dystansie od ludzi, to zalecalbym kompakt, albo nawet zwykly telefon... Niech robi tym, z czego mu sie podobaja zdjecia.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Blade86 Zobacz posta
    twarze są jakieś takie niewyraźne. Wogóle na większości zdjęć tak mam. nie wiem czy nie lepiej kupić zwykłego kompakta.
    Polecam! Ale niezbyt skomplikowanego, bo z niespesjalnie skomplikowanym Penem nie dajesz sobie rady....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Kol. Blade86 pyta o to dlaczego takie zdjęcie wyszło. Nie chce się tu wymądrzać. Wystarczy spojrzeć na exif, na zdjęcie, znać podstawowe zasady fotografii i można koledze pomóc w zrozumieniu dlaczego tak a nie inaczej wyszło zdjęcie.
    Moim zdaniem użycie programu "auto" nie sprawdziło się w tym zdjęciu. Pomiar światła jest matrycowy, czyli aparat zmierzył średnie światło w kadrze. Gołym okiem widać, że w większości kadru napotkał ciemne piksele. Te ciemne piksele połączył z jasnymi i wyszedł pomiar światła. Taki pomiar aparat musi odnieść do jakiejś wartości, aby mógł dobrać odpowiednie parametry do zrobienia zdjęcia. Tym parametrem jest 18-to% szarość. Zmierzona wartość wyszła większa od 18 i aparat rozjaśnił całe zdjęcie. Dlatego niebo i drzewo jest przepalone, natomiast skały i ludzie nie wyszli najgorzej. Zrobiłeś zdjęcie w dużej rozpiętości tonalnej. Zrobienie dobrego zdjęcia w takiej rozpiętości jest bardzo trudne a czasem niemożliwe i trzeba się wtedy posiłkować zrobieniem kilku zdjęć z różnym naświetleniem i złożeniem w całość.
    Twój aparat jest sprawny i pewnie inne ujęcia robi poprawnie. Proponuje zmienić program z auto na A lub S lub M i poćwiczyć takie kadry. Zmienić pomiar światła z matrycowego na inny, który jest dostępny i sprawdzić, przy którym pomiarze wyjdzie zdjęcie lepiej.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 4.04.16 o 13:11

Mieszka w
    Krosno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje za radę. Faktycznie jak robię w trybie M to zdjęcia wychodzą czasami lepsze. Jakiś czas temu zrobiłem kilka zdjęć rx100 szwagra w trybie automatycznym i zdjęcia wychodziły superrr. Zdjęcia często robię w automacie z tego względu, że moja rodzina jest mało cierpliwa Jak zaczynam ustawiać, kombinować to się zniechęcają.

---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post był o 23:33 ----------

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post był o 23:43 ----------

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post był o 23:46 ----------

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post był o 23:48 ----------

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post był o 23:50 ----------

Skoro jedno to za mało by coś więcej powiedzieć to umieszczam jeszcze kilka zdjęć. Wydaje mi się, że chyba nie są już takie złe.
    A może mi się tylko wydaje...

---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post był o 23:54 ----------

Ostatnio edytowane przez Blade86 ; 14.04.16 o 23:39

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    No cóż... Staraj się.. Pooglądaj góry u innych, budynki też...
    Skałki nieźle wyszły, reszta... niestety..
    Dworek (?) nie wiem co po prawej i po co, góry bez nieba z ciemnym pierwszym planem... Muzeum???
    Dużo daje podglądanie innych... Nie zrażaj się tylko działaj.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Na pierwszym zdjęciu (dom z czerwonym dachem) wybrałeś dziwne ustawienia - mogłeś zbić ISO do 200, zmniejszyć przysłonę (np. do 4), wydłużyć czas.
    Z kolei na zdjęciu z Muzeum Techniki totalnie przekombinowałeś z balansem bieli (ustawiony ma manual).
    Za to góry całkiem, całkiem