Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Wyciąganie i prześwietlenia

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie wiem, jakoś trudno mi się z tym zgodzić. U mnie w LR ta barwa (taka jak w Twojej wersji) powstała tylko wskutek podniesienia ekspozycji i rozjaśnienia cieni. Nic innego nie dodawałem.

Tu też sie nie zgodzę. Zdjęcie zostało wykonane z korektą ekspozycji -2EV moim zdaniem niepotrzebnie i jest niedoświetlone. Podnosząc tę ekspozycję o +2EV przepalenie wtedy jest minimalne (wcześniej nie ma go wcale) i bardzo łatwe do usunięcia.
    edit.apz

W wywoływanych przeze mnie plikach w DXO nie ma magnenty, po podciągnięciu o kolejne 4 EV ujawnia się w tych miejscach szum kolorowy między roślinami, więc z tym naświetleniem tak dobrze nie ma. Ten fiolet jest tam, gdzie nie ma już informacji.

Rozbawiła mnie propozycja by maskować białe po przepaleniu piksele... czym? Proponujesz jakąś formę interpolacji pędzlem? Po co komu taka zabawa.
    Mam więcej rawów pod słońce, mogę pokazać...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.03.16 o 06:28
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Co do wyciągania z cieni to oczywiście taki zafarb będzie. Ale nie trzeba tego tak mocno wyciągać. Można do tego momentu, gdy jeszcze tego zafarbu nie ma. A resztę można zrobić inaczej. Można też wyciągnąć tak, że ten zafarb będzie a następnie usunąć zafarbienie w tym miejscu, lub zastąpić go innym kolorem. Możliwości jest dużo.

Jeżeli chodzi o naświetlenie to dla mnie jest ważne aby nie było prześwietleń, bo wtedy nie ma informacji w tych miejscach. Jak jest niedoświetlone to można jeszcze coś wyciągnąć i to widać na zdjęciu. Oczywiście najlepszym wyjściem było by wykonanie kilku naświetleń z różnymi parametrami i złożenie w całość.
    W tym konkretnym zdjęciu użycie filtra połówkowego też dużo by pomogło

RAW ma przepalenia w tym miejscu i tylko w czerwonym kanale. To jest do usunięcia. To co jest poza przepaleniem ma bardzo zblizony kolor i te przepalenia można zrobić tak, że będą średnią przepaleń i sąsiednich nie przepalonych pikseli.
    .Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	127,5 KB
ID:	169508
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 16.03.16 o 22:20

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Co do wyciągania z cieni to oczywiście taki zafarb będzie. Ale nie trzeba tego tak mocno wyciągać. Można do tego momentu, gdy jeszcze tego zafarbu nie ma. A resztę można zrobić inaczej. Można też wyciągnąć tak, że ten zafarb będzie a następnie usunąć zafarbienie w tym miejscu, lub zastąpić go innym kolorem. Możliwości jest dużo.

Jeżeli chodzi o naświetlenie to dla mnie jest ważne aby nie było prześwietleń, bo wtedy nie ma informacji w tych miejscach. Jak jest niedoświetlone to można jeszcze coś wyciągnąć i to widać na zdjęciu. Oczywiście najlepszym wyjściem było by wykonanie kilku naświetleń z różnymi parametrami i złożenie w całość.
    W tym konkretnym zdjęciu użycie filtra połówkowego też dużo by pomogło

RAW ma przepalenia w tym miejscu i tylko w czerwonym kanale. To jest do usunięcia. To co jest poza przepaleniem ma bardzo zblizony kolor i te przepalenia można zrobić tak, że będą średnią przepaleń i sąsiednich nie przepalonych pikseli.

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	127,5 KB
ID:	169508
    Takie przepalenia co pokazałeś w jednym kanale czerwonym to trąci o "aptekarstwo" Podtrzymuje to co napisałem wcześniej, że lepiej byłoby dla zdjecia bez tej korekty -2EV.
    Z przepaleniami też by się spokojnie poradziło, a to co w cieniach wyglądałoby znacznie lepiej po lekkim rozjaśnieniu. Ale to tylko moje zdanie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    To różnica w przepaleniach

Nazwa:	333.jpg
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	250,1 KB
ID:	169512

Przy tym +2EV dół zdjęcia jest dużo lepszy i pewnie w dalszej obróbce było by łatwiej z wyciąganiem szczegółów ale czy z niebem było by też lepiej? To już jest spore przepalenie i powstaje biała plama.
    Tak wyglądało by to zdjęcie przy +2EV
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	444.jpg
Wyświetleń:	263
Rozmiar:	860,6 KB
ID:	169513
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 16.03.16 o 23:10

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Przy tym +2EV dół zdjęcia jest dużo lepszy i pewnie w dalszej obróbce było by łatwiej z wyciąganiem szczegółów ale czy z niebem było by też lepiej? To już jest spore przepalenie i powstaje biała plama.

Najjaśniejszy tiff przekonwertowany do jpg użyty przeze mnie do HDR. Do fioletów jest jeszcze 2EV zapasu...

Co do filtra połówkowego mogę sie zgodzić, ale nie powróciłem jeszcze do filtrów po dziesiątkach zdjęć wschodów popsutych mi przez filtry dodatkowymi flarami i odblaskami przed laty. Dziś raczej korzystam z mozliwości przypisanych do przycisku HDR w drugiej olkowej piątce.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	375,3 KB
ID:	169514  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 16.03.16 o 23:24
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Jak wyżej napisałem to zdjęcie w formacie RAW jak dla mnie jest OK.
    Z tego zdjęcia zrobiłem sobie kilka różnych wersji (patrz niżej) a następnie składałem w jedno zdjęcie. Po złożeniu dopiero obróbka. Jak widać można wiele z tym zdjęciem zrobić. Co do filtra połówkowego to mam podobne zdanie i zawsze barwa potrzebuje korekty.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z1.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	598,5 KB
ID:	169515Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z2.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	736,3 KB
ID:	169516Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z3.jpg
Wyświetleń:	240
Rozmiar:	882,0 KB
ID:	169517Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z4.jpg
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	859,8 KB
ID:	169518Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z5.jpg
Wyświetleń:	226
Rozmiar:	669,4 KB
ID:	169519Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z6.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	526,3 KB
ID:	169520

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Dla mnie lepiej (w sensie bardziej prawidłowo) jest naświetlone to z lewej, dla Ciebie z prawej i pewnie pozostaniemy przy swoich zdaniach.
    To "spore przepalenie" (białą plamę) można zniwelować suwakiem Highlights już przy wartości -25. Pozostaną jeszcze pewnie przepalenia w kanale czerwonym sprawdzane Twoją metodą. Moim zdaniem bez większego wpływu na odbiór zdjęcia, a można je przecież też jeszcze skorygować tym bardziej, że to malutki obszar na zdjęciu.
    PS.
    W pierwszym porównaniu użyłbym +2EV i 0EV
    +/-2 EV sugerowałoby róznicę 4 EV
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.03.16 o 00:48
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Dla mnie lepiej jest naświetlone to z lewej, dla Ciebie z prawej i pewnie pozostaniemy przy swoich zdaniach.
    To "spore przepalenie" (białą plamę) można zniwelować suwakiem Highlights już przy wartości -25. Pozostaną jeszcze pewnie przepalenia w kanale czerwonym sprawdzane Twoją metodą. Moim zdaniem bez większego wpływu na odbiór zdjęcia, a można je przecież też jeszcze skorygować tym bardziej, że to malutki obszar na zdjęciu.
    Zgadzam się z tym co napisałeś w 100%. Tak właśnie można to zrobić.
    Ale mamy tu zdjęcie takie jakie mamy i z niego też można zrobić dobre zdjęcie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    ...
    ...
    Highlights -25 to dosyć spora ingerencje dajaca szarą plamę lub kiepsko podbarwioną plamę w centrum obrazu. To już nie jest ciekawy efekt.
    Fotografia to nie jest tylko brak przepaleń...

edit.apz
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.03.16 o 06:29

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Wrzucę jeszcze kilka moich uwag.
    Zapomniałem podać w jakim programie robiłem obróbkę, teraz to naprawiam.
    Program to Photoshop CS6
    Teraz uwaga o tym jaśniejszym zdjęciu, które można było zrobić.
    Powyżej pokazałem jak by wyglądały prześwietlenia przy takim zdjęciu. Pokazałem to rozjaśniając, te które dostarczono do obróbki. Na nim są w miejscach przepaleń informacje (kolor, chmury, kontrast). Gdyby zdjęcie zostało zrobione z tymi prześwietleniami to w tych miejscach już nie było by zarysu chmur, koloru, kontrastu tylko biała plama. Z takiej plamy nic już nie wydobędziemy, możemy tylko zmniejszyć jej jasność doprowadzając piksele do najjaśniejszych ale nie przepalonych. Chmur nie będzie. W takiej sytuacji w jakiej znalazł się fotografujący musi sam decydować, czy chce mieć jaśniejszy dół kosztem chmur na niebie, czy che mieć chmury kosztem gorszego dołu.
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 17.03.16 o 12:22