Witam
Mam pytanie odnośnie funkcji panoramy w OM-D E-m1.
Aparat robi każde zdjęcie osobno, nie łączy ich.
Czy jest jakaś opcja w menu, która automatycznie łączy zdjęcia?
Witam
Mam pytanie odnośnie funkcji panoramy w OM-D E-m1.
Aparat robi każde zdjęcie osobno, nie łączy ich.
Czy jest jakaś opcja w menu, która automatycznie łączy zdjęcia?
Aparat nie łączy zdjęć.
Tg4 łączy... W omd nie mogę znaleźć tej opcji....
bo jej tam nie ma.
Wg instrukcji Em-1 (str. 48 ) do łączenia niezbędne jest odrębne oprogramowanie.
http://download.aws.olympus.eu/consu..._MANUAL_PL.PDF
Co ciekawe w firmware do wersji 2.0 "W trybie SCN dodano tryb fotografowania Panorama". O ile wiem, Oly nie aktualizuje instrukcji obsługi aparatów wraz z kolejnymi wersjami firmware,u. Tak więc: jaki tryb panorama dodali w 2.0?![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Funkcja panoramy w EM 1 polega na pozycjonowaniu kolejnych kadrów podczas robienia zdjęc. I tylko tyle.
Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 22.03.16 o 15:46
Tak, to Olympus Viewer 3, który standardowo dołączony jest do aparatów Olka, albo można również pobrać z netu, łączy automatycznie ze sobą zdjęcia przygotowane w trybie SCN - "Panorama". Zastosowany sposób przygotowania i automatycznego łączenia panoramy jest niezmienny i znany użytkownikom od wielu lat, a moduł przygotowania panoramy było obecny już w historycznej "Camedii Master 2.0". Odrębne zagadnienie, to jakość otrzymanego w nim zdjęcia panoramicznego. Jeżeli fotografowana przestrzeń składa się wyłącznie z odległego planu, to automatyka działa bardzo przyzwoicie. Jeżeli jednak przestrzeń zawiera również pierwszy plan i dużo szczegółów rozłożonych w różnych planach, to wskazane byłoby znalezienie poprawnego punktu obrotu aparatu, staranne ustalenie ekspozycji i wykorzystanie do ostatecznego montażu jakiegoś bardziej skuteczniejszego narzędzia.
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...