Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 100

Wątek: Metz 48 AF1 czy 58 AF1

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Metz 58-ka może zastępować stroboskop na dyskotece (testowane na imprezie po paru głębszych), latarkę (często testowane), światła ksenonowe (hmmm.. jeszcze nie) i co tam jeszcze nie wymyślono - i jestem przekonany że wyjdzie cało z takich eksperymentów. Nie udaje mi się przestrzegać zaleceń producenta co do odczekania kilku minut po serii "pełnych" błysków - ładuję aż aku klęknie - jeszcze nigdy nie jękła. Sprzedawcy czasami zamiast powiedzieć "nie mam" "nie chce mi się sprowadzić" "daj mi Pan spokój" albo w duszy "oby kupił to co na półce leży od roku" mówią że to, co Ty chcesz jest do bani. Biznes Kochany, biznes... Pzdr
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ja zamówiłem w tym sklepie - nie było, zamówili, powiadomili że jest (sam odbieram), ceny nie podnieśli (740,-) - miło i przyjemnie.
    Nikt nie opowiadał pierdół że to badziewie. Na Twoim miejscu, to pewnie już bym do tego sklepu nie zaglądał.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Stąd właśnie pytanie, bo mi się też z lekka dziwne to wydało.
    Ale dziękuję za rozwianie (bądź co bądź) wątpliwości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za zdjęcie w HSS. Teraz jestem ciekaw jak to wychodzi w porównaniu z FL50.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Dzięki za zdjęcie w HSS. Teraz jestem ciekaw jak to wychodzi w porównaniu z FL50.
    Metza 48 to raczej do FL36 można przyrównywać, bo w zestawieniu z FL50 na pewno braków się ktoś dopatrzy.

rocco
    Gość
    Dokładnie.
    Poza tym trudno porównywać lampę za 750 złotych z lampą za 1700
    Z FL-50 to raczej można porównywac Metza 58 AF-1 a i on jest tanszy od FLki.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Niektóre sklepy są na forum chwalone i polecane. Ja chciałbym opisać i ostrzec przed sklepem z którym miałem niemiłą przyjemność.
    Występuje pod dwoma nazwami - jaki to ma cel ?? nie wiem foto-beta oraz d-photo
    Zgadza się tylko adres i numery telefonów.
    Jak gdzieś wcześniej napisałem, zamówiłem u nich Metz 48-AF1 z dedykacją do Olka. Uzgadniałem chyba ze dwa razy,a w ostatni piątek pan ze sklepu potwierdził, że lampa jedzie, więcej - zadzwonił do mnie na komórkę potwierdzając że we wtorek lampy będą na sklepie. Powiedziałem że we czwartek będę w Krakowie i sobie osobiście odbiorę. Uzgodniliśmy cenę i zakończyłem rozmowę zadowolony jak skowronek.
    Dzisiaj tam pojechałem - przedstawiłem się i..... widzę takie wielkie oczy faceta za ladą. Ocho, myślę, coś nie tak. Gość zaczyna dłubać w zeszycie i - pamiętacie jak się tłumaczyliście w szkole gdy nie przeczytaliście lektury - ten się też tak zachowuje. Zaczyna głupio tłumaczyć że w niemczech nie ma, że największa polska hurtownia też nie ma, i że Metz zakończył już produkcję tych lamp.
    Bardzo grzecznie mu powiedziałem, że jestem zdrowy na umyśle i się z tego sklepu zabrałem, tylko szkoda mojego czasu.
    -------edit----------
    Muszę to jeszcze dodać
    W trakcie naszej dyskusji, wszedł jakiś facet i zapytał o Canona na gwarancji. Z zaplecza się rozległo: przecież tu k...wa nie ma żadnego Canona. Zdaje się że ten facet będzie miał większy problem niż ja.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Czytam sobie bo myślę o wymianie Fl-36 na coś mocniejszego - FL-50(R) lub Metz 58...

Cytat Zamieszczone przez rocco
    Zapraszam do przeczytania amatorskiego opisu tej lampki w Olypedii.
    rocco - Wydaje mi się, że wkradł Ci się błąd. W swoim opisie Metz'a 48 piszesz:
    -automatyczną kontrolę błysku w trybie TTL, lampa nie posiada własnego czujnika pomiaru więc nie jest dostępny tryb "Auto", podobnie zresztą, jak w FL-36.
    Przecież Fl-36 ma własną automatykę - często jej używam bo o dziwo czasem lepiej się sprawdza niż TTL...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

rocco
    Gość
    Faktycznie, to pomyłka.
    Tak krótko używałem FL-36 że nawet nie miałem okazji z tego trybu skorzystać i tak jakos zapisało mi się w pamięci, że tego trybu w niej nie ma.
    Oczywiście, FL-ka dysponuje trybem Auto a lampa Metza (48 AF-1) już nie.
    Oczywiście test dotyczył Metza więc błąd nie rzucał się tak w oczy ale dziękuję za informację

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    za to Metz 58 ma tryb auto