Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Wątek: Metz 48 AF1 czy 58 AF1

rocco
    Gość
    Mówisz i masz Dopisane do testu:

Lampa nie ma gniazda do kabla studyjnego. Jest w niej tylko port USB do aktualizacji firmware.
    Fotki przy 1/3 sekundy robilem dlatego, że taka kombinacja wynikała ze wskazań światłomierza aparatu w dość ciemnym w pokoju.
    Aparat w manualu, przysłona i czas według światłomierza aparatu, dopalanie lampą bez korekcji blysku. Dalsze fotki, w czasach 1/30 i 1/60 pozwoliły na wyeliminowanie wpływu światła zastanego więc oświetlała tylko lampa.

Ilości wykonanych zdjęć na komplecie baterii/akumulatorów chyba nie przetestuję, robię teraz niewiele zdjęć a błyskanie tylko w celu przetestowania jakoś mnie nie przekonuje. Szkoda mi palnika

Dziś robiłem parę fotek z korekcją i ustawiłem ją właśnie wprowadzając korekcję na korpusie lampy.
    Po kolei -1EV, 0EV, +1EV, reszta danych w exif.

Zauważyłem przy tym, że wprowadzenie korekcji w ten sposób jest szybsze i wygodniejsze, wystarczy klikać przyciski +-, kazde kliknięcie to 0,3EV i zmiana widoczna jest na wyświetlaczu lampy. Nawet bardziej mi to odpowiada niż szukanie guzika na korpusie aparatu.
    Jak pisalem, lampa przy pomiarze matrycowym wydaje się lekko niedoświetlać. Robiąc RAWy to może nawet lepiej? Łatwiej wyciągnąć coś z cieni niż przepalonych swiatel.

Dodatkowo zrobiłem jeszcze cztery ujęcia w ciemnym składziku, oświetlając lampą na wprost plan w różnych kombinacjach czas/przysłona, po kolei: 1/250-f/4, 1/125-f5.6, 1/60-f/8 i 1/30-f11.

Jedno ujęcie skadrowałem nieco inaczej więc pomiar matrycowy troche inaczej doświetlił fotkę. Poza tym chyba nie ma większych różnic.

Moderatora bardzo proszę o ewentualne doklejenie powyższego tekstu do testu a jeśli ktoś jeszcze ma jakieś życzenia to chętnie zrobię. Tyle, że już nie dzisiaj

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Fotki przy 1/3 sekundy robilem dlatego, że taka kombinacja wynikała ze wskazań światłomierza aparatu w dość ciemnym w pokoju.
    Właśnie o to mi chodzi - gdybyś zrobił zdjęcia bez lampy, najprawdopodobniej wyglądałyby tak samo (albo bardzo podobnie).

Ten pomiar "generował" aparat z przykręconą lampą - czy goły? Pytam, bo pamiętam, że z przykręconymi FLkami aparat sam ustawia migawkę na wartość 1/ogniskowa (trochę to bez sensu, bo migawka nie ma wpływu na oświetlenie i spokojnie mogłaby to być jedna wartość - jeśli lampa jest potrzebna - ale tak aparat sobie wymyślił... )

Dzięki za resztę

rocco
    Gość
    Aparat niczego nie ustawiał, ani przysłony ani czasu.
    To był pełny Manual a parametry ustawiłem ręcznie według "drabinki" pomiarowej przysłonę na f/4.5 i do niej dobieralem czas. Trochę inny wychodzil według pomiaru matrycowego i trochę inny z pomiaru punktowego na szyjkę niebieskiej butelki, w centrum kadru.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Aparat niczego nie ustawiał, ani przysłony ani czasu.
    To był pełny Manual a parametry ustawiłem ręcznie według "drabinki" pomiarowej przysłonę na f/4.5 i do niej dobieralem czas. Trochę inny wychodzil według pomiaru matrycowego i trochę inny z pomiaru punktowego na szyjkę niebieskiej butelki, w centrum kadru.
    To to samo.
    Pytanie - czy ustawiałeś 1/3 sek. z przykręconą i włączoną lampą - czy bez?

rocco
    Gość
    Mariush, zauważ, że pierwsze dwie fotki zrobione sa bez udziału lampy. Byla na sankach ale wyłączona.
    Stąd też te parametry. Potem według nich robiłem kolejne fotki z wlączoną lampą, która blyskała mieszając światło.
    Jak widać, pomiar punktowy spisuje się tu lepiej i na nim oparte są wszystkie pozostałe zdjęcia. Parametry ich to ISO 100, ogniskowa 54mm, f/4.5, czas 1/3 sekundy...
    Niczego nie ruszałem, zmieniałem tylko położenie głowicy i sprawdzałem, czy drabinka jest na zerze. Oczywiście była
    Mam wrażenie, ze niezbyt dokładnie wczytałeś się w tekst
    Albo ja tak mętnie to napisałem, pewnie raczej to drugie

PS
    Następna seria w teście zrobiona jest bez udziału światla zastanego (ustawiłem krótki czas ekspozycji i niedoświetlenie nie mieściło się na skali drabinki pomiarowej) i wyraźnie widać różnicę.
    Przy pierwszej serii lampka tylko troche doświetlila i zmiękczyła cień z okna po prawej. Fotki moim zdaniem, wyglądaja lepiej, niż przy samym świetle zastanym na pierwszych dwóch.
    Dobra, muszę znikać, będę wieczorkiem

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dziś zakupiłem tą lampe i jestem bardzo zadowolony z pierwszych testów. Jedyna moja uwaga to dotyczy wbudowanego dyfuzorka. Przy 14mm nie rozprowadza równomiernie swiatła ale to nic dziwnego bo metz podaje że dyfuzorek rozprasza światełko tylko do 18mm. I tu moje pytanie do Wojtka. Czy wiesz gdzie mogę kupić jakiś lepszy pasujący dyfuzorek na tą lampe plastik albo skarpetę dobrej jakości. Szukałem na allegro ale nic nie znalazłem.

rocco
    Gość
    Hmm, u Olympusa 14mm, po cropie, to jest 28mm, dyfuzora wyciągac nie trzeba.
    Dyfuzor może co najwyżej przydać się do Sigmy 10-20 czy Zuiko 11-22, to po cropie jest 20-40 i 22-44. 14mm Olympusa to 28mm przy FF i dyfuzora nie potrzebuje.
    Chociaż faktycznie, zbyt równo to on światła nie rozprasza.
    Świeć w górę z ekranikiem, kiedy możesz, takie światło najbardziej mi się podoba.
    Jeśli chcesz palić na wprost, zrób sobie dyfuzor o dużej powierzchni świecenia albo kup jakiegoś Lumiquesta.
    A jeżeli chesz skarpetę, to są na Allegro:
    http://www.allegro.pl/item318682346_...ewelacja_.html
    http://www.allegro.pl/item313469958_...olta_sony.html
    Pasuje na pewno, jest na gumce.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Poradziłem sobie z problemem nierównego oświetlenia włączając "tryb zoomu rozszerzonego". foty sa dużo lepiej doświetlone przy paleniu na wprost. Przy urzyciu "ekranika" światło jest bardziej miekkie i rzeczywiście wygląda chyba najlepiej. Próbowałem odbijania ale efektu ekranika nie udało mi się do tej pory przebić. Oczywiście to w dużej mierze kwestia gustu ale jako że mamy z Wojtkiem tak samo na nazwisko to pewnie podoba nam się podobnie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czmielek
    Czy wiesz gdzie mogę kupić jakiś lepszy pasujący dyfuzorek na tą lampe plastik albo skarpetę dobrej jakości. Szukałem na allegro ale nic nie znalazłem.
    Poszukaj po sklepach Mecabounce (bodajże z symbolem 48-90), lub Stofena pasującego na tę lampą - potrzebne będą wymiary. Z doświadczenia wiem, że Stofeny podpisywane przez tę firmę jako pasujące na Metz 58, pasują na tę lampę średnio. Ten sam trick może być z dyfuzorem na Metza 48. Co do Mecabounca, to nie ma obawy, to dedykowany plastik od Metza dla Metza i moim zdaniem prezentuje się o niebo lepiej na lampie.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Rocco - chyba sie nie rozumiemy - zrób tak:

1. ISO 100
    2. f 10 (czy coś koło tego)
    3. tryb A (prior przesłony)
    4. załóż lampę na sanki i włącz ją
    5. sprawdź wieczorem w pokoju jaki czas (migawkę) wskaże ci aparat