Jeżeli włączysz w body, "podświetlanie AF" - to jestZamieszczone przez Rychoo
na zadawaljącym poziomie - na hali sportowej niewiele
usprawni przez ograniczony zakres odległości wspomagania
AF.
Jeżeli włączysz w body, "podświetlanie AF" - to jestZamieszczone przez Rychoo
na zadawaljącym poziomie - na hali sportowej niewiele
usprawni przez ograniczony zakres odległości wspomagania
AF.
Ja bym brał Metza. Choć sam mam Fl36. Ten pierwszy jest mocniejszy. Fl36 to fajny flesz, ale ma jedną wadę - działa tylko na dwa akumulatory przez co dość długo się ładuję. Z tym Metzem prawdopodobnie nie będzie takiego problemu.
Zamówiłem sobie tego Metza 48 AF-1 za 770 zlotych.
FL-36 mialem, jest ciut za słaba i ciut za długo się ładuje.
Na FL-50R szkoda mi kasy i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję aż takiej funkcjonalności.
Dorjanowi dziękuje za szereg przydatnych informacji w tym wątku i o lampach Metz w ogólności, w innych wątkach.
Mam prośbę do forumowiczow, jeśli ktoś posiada instrukcję do lampy w języku polskim, proszę o PW. Postudiowałbym sobie![]()
A czy ten Metz też rzuca wzorek wspomagający AF, tak jak to robią lampy FL?
Tak.Zamieszczone przez epicure
Edycja
Znalazłem "datenblata" tej lampy po niemiecku (kliknąć na zakładkę Olypmus/Panasonic)
http://2007.metz.de/de/foto-elektron...atenblatt.html
Wychodzi na to, że obsługuje Olkowe FP:
Kurzzeitsynchronisation (HSS bzw. FP) •
Trochę szkoda, że nie ma własnej automatyki ale za tę kasę nie będę wydziwiał
Ma ktoś tę instrukcje po polsku?
Witam
To ja też jestem chętny na instrukcję - przedwczoraj zakupiłem Metz ' a 48 i teraz czekam z napięciem....
Pozdrawiam
P.S. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc w wyborze.
Dzięki Wam też zdecydowałem się na Metza 48 - już jedzie
Też jestem chętny na instrukcję.
Zamieszczone przez Bodzip
Instrukcja zapewne będzie w pudełku z lampą jedyny minus to musisz nauczyć się szprechać .![]()
Pzdr
Tak była - po francusku, niderlandzku (flamandzku ?), i hiszpańsku plus dwa nieco bardziej strawne: niemiecki i angielski.
jak jest po angielsku to ok. Po niemiecku dawniej świetnie szprechałem, teraz już dużo zapomniałęm- no ale myślę że dam radę.