zakochany już jestem, chociaż macania jeszcze nie było ;p
zakochany już jestem, chociaż macania jeszcze nie było ;p
Jeśli kupujesz w Hong Kongu, w USA czy gdzieś poza UE, to Olek będzie bezpiecznym zakupem. W ewentualnych sprawach gwarancyjnych serwis Olka ma dobre podejście do klienta, czasem nawet naprawia poza gwarancją, a na pewno masz przynajmniej roczną gwarancję. Poza tym Olek (w przeciwieństwie np. do Canona) chwalony jest za bezawaryjność, więc mniejsza szansa że kupiony na dalekim wschodzie aparat zepsuje się w kraju.
Gdybyś miał szanse nabyć E3 tanio, to czemu nie. Aparat świetny. AF śmiga, obudowa super solidna, odchylany LCD świetny, wizjer ogromny. Tyle że za kilka (3-5?) lat będzie tyle warty, co dziś E1, a dobre szkiełka trzymają lepiej wartość.
Jeśli masz szansę na Hong Kong, to może pomyśl o świetnym, uniwersalnym Zuiko 50-200 (z SWD lub bez)? A może nawet ewenement w cyfrowym świecie Zuiko 7-14?
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Myślę, że mam już ostatnie wątpliwości do rozwiązania.
Którą kartę pamięci najlepiej wybrać do oliego- oczywiście mam na myśli karty CF i XD (jeżeli nic nie pomyliłem) oraz pytanie kolejne-filtry. Moja wiedza jest tutaj niezwykle skromna. Z tego co mi wiadomo to warto sie zaopatrzyć w UV i myślałem tez o polaryzacyjnym(nie wiem tylko o co chodzi- bo jest kołowy i liniowy-będę wdzięczny jak ktoś mi wyjaśni)
Wyjasni ci to.. wyszukiwarka... Bylo miljony [M.] razy... Podpowiem frazy "jaka karta" "xd" "jaki filtr" etc...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Kartę xD sobie daruj. jest wolna i szkoda na nią pieniędzy. Najlepiej kup CF: SanDisc III extreme, Pretex x 133, Lexar x 133, może Kingston x 133 - 2 lub 4 GB pojemności.Zamieszczone przez Felipe
Święte słowa...Zamieszczone przez zibi1303
i to niezależnie co podepniesz, niekoniecznie SWD,
nawet 40-150 czy 50 PRZYŚPIESZAJĄ NIESAMOWICIE
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
szukałem sensownych wiadomości na temat filtrów i tylko się utwierdziłem w tym że kupię UV i polaryzacyjny, ale może ktoś może coś polecić, coś co używa i jest zadowolony![]()
Ja mam pytanko następujące: czy warto wziąć Sigmę AF 55-200 mm f/4,0-5,6 DC 3/4 zamiast kitowego 40-150? I czy ten obiektyw jest w ogóle godny uwagi? Cenowo wypada podobnie więc zacząłem się zastanawiać.
Witam i odswiezam watek!
jestem nowy na forum i zielony jak szczypiorek jezeli chodzi o lustrzanki cyfrowe. Mam zamiar nabyc e-510 i teraz wacham sie nad obiektywami. Zastanawiam sie jak spasuje do 510-tki ZD 12-60 SWD, czy niebedzie zbyt duzy i ciezki do tego body? Sprzet raczej do nauki zabawy w fotografie, bedzie noszony w gory bardzo czesto, dlatego chce miec obiektyw ktory da szerokie pole widzenia, a gdy jakas "kozicka" nagle wyskoczy to pozwoli na przyzwoite zblizenie na jej jagody![]()
To bylby moj 3 olek, mam c765 (leciwy troche), FE-340 (nosze ciagle w kieszeni), teraz czas na cos powazniejszego.
pozdr.
W góry 12-60 to kapitalny wybór. Nie będzie do tego body zły.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.