Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Bracketing ekspozycji - jak? W jakim celu?

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Bracketing ekspozycji - jak? W jakim celu?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami ze stosowania bracketingu ekspozycji. Do czego go wykorzystujecie i jakie preferujecie ustawienia. Mile widziane przykłady zdjęciowe.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Proszę o podzielenie się doświadczeniami ze stosowania bracketingu ekspozycji. Do czego go wykorzystujecie i jakie preferujecie ustawienia. Mile widziane przykłady zdjęciowe.
    Używałem swego czasy braketingu do robienia HDR-ów. Nastawy -1EV, 0 i +1EV.
    Ponieważ często brakowało rozpiętości (innych nastaw w E-520 nie było), wraz z zakupem E-10 przeszedłem na ustawienia HDR, gdzie mam większe możliwości.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    Przyznam bardzo rzadko stosowałem, bardziej doświadczalnie niż dla chęci uzyskania zdjęcia o wyższej rozpiętości tonalnej. Nastawy +/- 1EV wydają się (mi ) być zbyt małe. Tyle można uzyskać z jednego RAW-a (wywołując go z + i - /1EV) bez większej szkody dla jakości obrazka, nawet z matrycy panasonikowej.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.03.16 o 18:22
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam bardzo rzadko stosowałem ...
    Nie wydaje Ci się, że po takim początku mało kto potraktuje serio to co piszesz?
    Nastawy +/- 1EV wydają się (mi ) być zbyt małe.
    Ameryki nie odkryłeś:
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nastawy -1EV, 0 i +1EV.
    Ponieważ często brakowało rozpiętości ...
    Tyle można uzyskać z jednego RAW-a (wywołując go z + i - /1EV) bez większej szkody dla jakości obrazka, nawet z matrycy panasonikowej.
    A co jeśli zdjęcie szumi bo ISO wysokie a przeważająca część kadru to cienie, z których trzeba wyciągać?
    Różnica 2EV, bez dodatkowego podbijania szumów, ma swoje zalety
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    Nie mam zamiaru tu polemizować, tak masz rację, pewnie jestem w mylnym błędzie.
    ...A co jeśli zdjęcie szumi bo ISO wysokie...
    A co jeśli zdjęcie szumi /i to dość mocno/ przy najniższym iso ?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    A co jeśli zdjęcie szumi /i to dość mocno/ przy najniższym iso ?
    Wtedy podbicie EV jeszcze bardziej uwidoczni szumy.

Należy jeszcze wspomnieć o jednym zastosowaniu braketingu. Często zdarzało mi się użyć braketingu spodziewając się konieczności zrobienia HDR-a.
    W efekcie okazywało się, że rozpiętość jest mniejsza niż się spodziewałem i jedno z trzech zdjęć nadaje się wywołać bez, lub tylko z niewielkimi poprawkami naświetlenia. Wiele źródeł zaleca stosowanie braketingu tam, gdzie nie do końca wiemy jak ustawić ekspozycję. Mając trzy (lub więcej, w zależności od aparatu) naświetlenia, jest duża szansa, że jedno z nich będzie właściwe.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Ja stosuję +-1EV, maksimum co udaje się ustawić w OMD przy 3 zdjęciach. Sporadycznie w ekstremalnych warunkach i HDRach 5 fotek +-1EV. Ponieważ prawie zawsze koryguję ekspozycję obserwując histogram i sygnalizację prześwietleń/niedoświetleń te 3 foty +-1EV starczają. Korekcji ekspozycji używam gdy histogram ociera (lub przekracza) się o lewą, prawą czy też obie strony głównie dlatego że często w takich przypadkach:
    ... jedno z trzech zdjęć nadaje się wywołać bez, lub tylko z niewielkimi poprawkami naświetlenia. Wiele źródeł zaleca stosowanie braketingu tam, gdzie nie do końca wiemy jak ustawić ekspozycję. Mając trzy (lub więcej, w zależności od aparatu) naświetlenia, jest duża szansa, że jedno z nich będzie właściwe.
    wolę zdjęcie lepiej naświetlone od większego grzebania w nim.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja stosuję +-1EV, maksimum co udaje się ustawić w OMD przy 3 zdjęciach. Sporadycznie w ekstremalnych warunkach i HDRach 5 fotek +-1EV. Ponieważ prawie zawsze koryguję ekspozycję obserwując histogram i sygnalizację prześwietleń/niedoświetleń te 3 foty +-1EV starczają. Korekcji ekspozycji używam gdy histogram ociera (lub przekracza) się o lewą, prawą czy też obie strony głównie dlatego że często w takich przypadkach:
    wolę zdjęcie lepiej naświetlone od większego grzebania w nim.
    1) Znam liczne przypadki gdzie 13 EV nie wystarczy by zmieścić tonalnie zdjęcie i co wtedy?

2) Zawsze ciągnę korektą histiogram w przawo, bo w pierwszej i drugiej (choć znaczie mniej) jego ćwiartce mam wiecej informacji o kolorze.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.03.16 o 23:31
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    1) Znam liczne przypadki gdzie 13 EV nie wystarczy by zmieścić tonalnie zdjęcie i co wtedy?
    a. daję sobie spokój
    b. większa korekta lub bracketing maksymalnie ile się da i HDR za którym generalnie nie przepadam ale czasem nie widzę wyjścia
    c. złożenie kadru z 2 (lub więcej) fotek o różnych ekspozycjach np. niebo przy jednej ekspozycji, ziemia przy innej jeśli jest to realne przy sensownym nakładzie pracy
    d. filtr połówkowy
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    1)
    2) Zawsze ciągnę korektą histiogram w przawo, bo w pierwszej i drugiej (choć znaczie mniej) jego ćwiartce mam wiecej informacji o kolorze.
    Też staram się w prawo. Czasami trudno przewidzieć jak ustawić histogram - np słońce w kadrze, wielkie kontrasty gdzie i tak przepał (oraz często niedoświetlenie) będzie. Pomocna jest tu sygnalizacja miejsc przepalonych/nieoświetlonych, ale i tak wolę zrobić kilka ekspozycji (bracketing) i z tego coś wybrać bądź złożyć.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    a. daję sobie spokój
    b. większa korekta lub bracketing maksymalnie ile się da i HDR za którym generalnie nie przepadam ale czasem nie widzę wyjścia
    c. złożenie kadru z 2 (lub więcej) fotek o różnych ekspozycjach np. niebo przy jednej ekspozycji, ziemia przy innej jeśli jest to realne przy sensownym nakładzie pracy
    d. filtr połówkowy

Też staram się w prawo. Czasami trudno przewidzieć jak ustawić histogram - np słońce w kadrze, wielkie kontrasty gdzie i tak przepał (oraz często niedoświetlenie) będzie. Pomocna jest tu sygnalizacja miejsc przepalonych/nieoświetlonych, ale i tak wolę zrobić kilka ekspozycji (bracketing) i z tego coś wybrać bądź złożyć.
    Wtedy mam bracketing 5x 2 EV ustawiony pod przyciskiem HDR na grzbiecie aparatu. Inaczej nie daję rady.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro