Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Co w RAW-ie piszczy?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snejku Zobacz posta
    SHQ to w E-510 najwyższa jakość w formaciwe jpg, jego rozmiar w pikselach i jpega otrzymanego po wywołaniu RAWa jest taka sama. Skąd więc dwukrotna różnica w wielkości pliku ?
    kwestia kompresji 1/4; 1/8 i 1/16
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Stopień kompresji można ustawić w aparacie dla "gorszych" HQ i SQ ale nie dla SHQ, która jest z założenia "super". Dla mnie zgadka wciąż pozostaje nierozwiązana.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    SHQ to w E-510 najwyższa jakość w formaciwe jpg, jego rozmiar w pikselach i jpega otrzymanego po wywołaniu RAWa jest taka sama. Skąd więc dwukrotna różnica w wielkości pliku ?
    Pewnie w tym ze jpg jest kompresja stratna, wiec czesc danych wylatuje z wynikowego pliku. Raw jest zrzutem matrycy wiec ma w sobie wiecej danych. A poza tym raw ma wieksze wymiary niz jpg (jpg ma 3648 x 2736 a raw 3720x2800)
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Stawiałbym na brak optymalizacji w aparacie tzn aparat musi to zrobić szybko przy ograniczonych mocach obliczeniowych i robi to szybko ale juz niekoniecznie dobrze.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Pewnie w tym ze jpg jest kompresja stratna, wiec czesc danych wylatuje z wynikowego pliku. Raw jest zrzutem matrycy wiec ma w sobie wiecej danych. A poza tym raw ma wieksze wymiary niz jpg (jpg ma 3648 x 2736 a raw 3720x2800)
    Nie przeczytałeś uważnie: porównywany jest JPG do JPG o identycznych wymiarach a nie JPG do RAWa
    Ostatnio edytowane przez skow ; 2.06.08 o 10:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fakt, niedoczytalem. Jpegq (http://www.mediachance.com/digicam/jpgq.htm) twierdzi, ze zdjecia w trybie hq aparat uzywa kompresji ~90% a sqh ~100%. Raw wywolany do tiffa i dopiero stad zapisany jako jpg o w/w parametrach ma podobna wage jak z aparatu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawa trochę się rozmydla, widocznie nie dość precyzyjnie napisałem o co mi chodzi. Problem jest następujący: po wywołaniu pliku RAW i zapisaniu go w formacie JPG dostaję plik dwukrotnie mniejszy niż JPG generowany przez E-510. Czy robiąc fotki w RAW i zapisując je później w JPEGu nie tracę na jakości - chyba te 2,5-3 MB czemuś służy ?
    Dodam, że RAW wywołany do TIFFa a nastepnie zapisany do JPG (najwyższa jakosc) wciąż jest o 1/3 mniejszy od JPG z aparatu.
    Czy to urok aparatu, programu, czy może ja coś knocę ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Porownaj w/w programem jaki poziom kompresji masz w wynikowym pliku. Duzo tez zalezy on tego czy obraz przed zapisem do jpg byl wyostrzany/odszumiany bo to ma wplyw na koncowy rozmiar pliku.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Sprawa trochę się rozmydla, widocznie nie dość precyzyjnie napisałem o co mi chodzi. Problem jest następujący: po wywołaniu pliku RAW i zapisaniu go w formacie JPG dostaję plik dwukrotnie mniejszy niż JPG generowany przez E-510. Czy robiąc fotki w RAW i zapisując je później w JPEGu nie tracę na jakości - chyba te 2,5-3 MB czemuś służy ?
    Dodam, że RAW wywołany do TIFFa a nastepnie zapisany do JPG (najwyższa jakosc) wciąż jest o 1/3 mniejszy od JPG z aparatu.
    Czy to urok aparatu, programu, czy może ja coś knocę ?
    Powtórzę to jeszcze raz: aparat to nie komputer.

Poza tym oprócz jakości/kompresji jest cos takiego jak próbkowanie/downsampling/subsampling.
    Piksel w jotpegu nie jest zapisywany w postaci RGB lecz w modelu YCrCb tzn luminancja+dwie składowe kolorów.
    Składowe Cr i Cb mogą być zapisywane dla każdego piksela - wtedy mamy duży plik lub brane średnie z obszaru 1x2, 2x1 lub 2x2. Przy 2x2 mamy najmniejszy plik (przy ustalonej jakości).
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Plik RAW z E300 = 13,4 MB
    JPG (Standard, Bez subsamplingu, jakość 100%) = 10,067,439 bajtów
    JPG (Standard, Subsampling YUV411, jakość 100%) = 5,939,813 bajtów
    JPG (standard, subsampling YUV422, jakość 100%) = 7,321,180 bajtów
    JPG (Standard optymalizowany. bez subsamplingu, jakość 100%) = 9,335,440 bajtów
    JPG (Standard optymalizowany, Subsampling YUV411, jakość 100%) = 5,572,290 bajtów
    JPG (standard optymalizowany, subsampling YUV422, jakość 100%) = 6,850,430 bajtów
    JPG (Progresywny, Bez subsamplingu, jakość 100%) = 9,153,591 bajtów
    JPG (Progresywny, subsampling YUV411, jakość 100%) = 5,573,733 bajtów
    JPG (Progresywny, subsampling YUV422, jakość 100%) = 6,809,174 bajtów

Jak widać, wiele zależy od metody kompresji i próbkowania.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawa się wyjaśniła, a właściwie wyjasnił ją doradcatechniczny Olympusa. Wszystkiemu winien jest Olympus Master - nawet przy wybraniu najwyższej jakości mocno kompresuje pliki. Doradca doradził mi korzystanie z Olympus Studio

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów