Strona 80 z 88 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 874

Wątek: Fotki rocco

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moim zdaniem od dłuższego czasu robisz coś niedobrego z obróbką. Już na małych zdjęciach widać, że pogubiły się szczegóły, a co będzie na większych? Wydaje mi się, że to przez podnoszenie kontrastu. Robisz to poziomami (levels)?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

rocco
    Gość
    Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za komentarze
    Na niektóre postaram się odpowiedzieć:
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    po ocenach w galerii oczekujesz by i w wątku sypać cukrem (ale kto tego nie lubi )
    to ja zacznę - DOSKONALE
    świetne kadry i doskonale wykorzystane światło
    Tak zrozumiałeś moją prosbę?
    Fakt, chyba kazdy lubi byc chwalony ale nie (tylko ) o to mi chodziło, raczej o konstruktywną krytykę, co się podoba, co nie i dlaczego.

Cytat Zamieszczone przez witia1 Zobacz posta
    NO - NO ! O tej porze dnia (w takim słoneczku) odważyć się fotografować "białe" ?!
    Gratuluję. Świetne foto.
    Pozdrówka.
    No właśnie
    Fotograwamie w podróży skazuje mnie na korzystanie z tego, co zastanę. Jedzie się na dwa tygodnie, chciałoby się zobaczyć (i sfocić) jak najwięcej ale nawet po wynajęciu samochodu nie ma zbyt wielkiego pola manewru. Do Fatimy miałem z hotelu prawie 150km (i jeszcze cos do obejrzenia po drodze) więc pojechałem raz i starałem się wykorzystać ten czas jak najlepiej.

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Ładnie, bardzo ładnie. Choć wolę brudne uliczki z wiszącymi gaciami nad przechodniem

Te piękne budowle to tylko jako albumowe uwiecznienie architektury można strugać. Brakuje mi detali. Nie wiem, lumpa pod pomnikiem?

Aha i pytanie podchwytliwe - te wszystkie kolumny i krzywizny prostujesz softem, czy tak perfekcyjnie się ustawiasz do zdjęcia z perspektywy?
    Lumpów do Fatimy nie wpuszczają
    Przynajmniej ja ich tam nie widziałem ale mam tez jednego czy dwóch z Lizbony w galerii. Krzywizny jak się da. Najlepiej fotografowac od razu tak jak trzeba bo poprawianie cyfrowe pogarsza jakość. Niestety, z architekturą przy braku czasu rzadko robię od razu porządnie i pozostaje komputer.

Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Moim zdaniem od dłuższego czasu robisz coś niedobrego z obróbką. Już na małych zdjęciach widać, że pogubiły się szczegóły, a co będzie na większych? Wydaje mi się, że to przez podnoszenie kontrastu. Robisz to poziomami (levels)?
    Pzdr
    Sporo w tym prawdy.
    Po prostu od pewnego czasu podoba mi się podnoszenie kontrastu lokalnego i czasem wygląda to...dziwnie Nie każdemu podoba się taka obróbka i wiem, ze nie do każdego tematu to pasuje. Całkiem fajnie to wyszło w portretach, (Benedito czy jeszcze dwa inne w galerii) ale gorzej wygląda w architekturze. Taka maniera, juz mi to mija
    Tu jeszcze doszło wyciaganie szczegółów ze świateł, jak zauważyli wszyscy, to prawie białe (lekko żołtawe czy kremowe, ja tam sie niz znam ) mury i ostre, kontrastowe światło słoneczne. Cudów nie ma.
    Do tego jeszcze ta matryca z S5 Pro, niby 12 Mpix ale po interpolacji bo tak naprawdę to 2 razy po sześć. To ma wpływ na zmniejszenie ilości szczegołów na zdjęciu.
    To naprawdę fajna pucha na śluby i pozwala wiele wyciagnąc ale ostrością i szczegółowoscią nie grzeszy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Bazylika głównie z uwagi na zagospodarowanie kadru bardzo wpadła mi w oko. Ładnie przestrzenie to przekazałeś. Złota figurka to jak patrzę na otaczającą ją zabudowę to też nie łatwe zadanie. Umieszczając ja wraz z kolumna w dolnym lewny punkcie i do tego ukazując otoczenie też wybroniłeś ten niełatwy kadr. Piony ładnie trzymają a do tego podkreślona tonacja obiektów sprawia miłe wrażenie.
    pozdrawiam Wiejo

rocco
    Gość
    Wesołych Świąt!

Szczęśliwych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
    Oby w tę szczególną noc, radość i dobro panowały wśród nas,
    Oby w ten czas szczególny, nasze serca przepełnione były miłością i radością

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Wzajemnie Wojtku
    PS. Bardzo ładne zdjęcie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    wesołych świąt! ( to piękne niebieskie niebo to zasługa filtra?)

rocco
    Gość
    Dziękuję Wam za życzenia

Niebo bez filtra, tylko podciagnięte krzywymi.
    Zresztą niewiele, to był piękny dzień a Fatima leży w górach i powietrze jest tam czyste.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    142
    Moja galeria
    Wesołych i Spokojnych Świąt

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Wojtek, nie od dzisiaj mówi się na mieście, że jesteś dobry w te architektoniczne tematy. Czujesz te klimaty. Czekam na więcej
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Regularnie odwiedzam Twój wątek i oglądam zdjęcia architektury, a potem znów wracam i oglądam. Muszę przyznać, że temat jest bardzo trudny ( dla mnie oczywiście ), a Twoje zdjęcia są naprawdę świetne.
    Pozdrawiam, Jola

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów