Witaj
Wojtku, jakim aparatem to robiłeś ? Nie bardzo podoba mi się kolor nieba - turkus - dobrze mi się wydaje ? - bo prawie dalton jestem, ale wiesz, często mam podobne niebo na swoich zdjęciach.
Pzdr
Witaj
Wojtku, jakim aparatem to robiłeś ? Nie bardzo podoba mi się kolor nieba - turkus - dobrze mi się wydaje ? - bo prawie dalton jestem, ale wiesz, często mam podobne niebo na swoich zdjęciach.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Indiańskie lato wygląda mi na "zrobione" przy pomocy suwaczków, trochę "podrasowane", żeby wyglądało jesiennie. Przy okazji niebo nabrało dziwnego koloru.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jedziemy dalej:
Formy
![]()
Hmm, tak patrzę na tą fotkę i nie wiem co powiedzieć. Kadr wręcz idealny. Przeszkadza mi tylko to niebo lub jego brak, i to przekontrastowanie, ale to tylko moje spojrzenie na temat.
E-M10 Mark IIIs, 14-42 EZ, E-520, 14-54 ...
Podniesiony kontrast uwypukla formy żywopłotów które bez tego zlewają się z tłem. Zabieg to celowy i jego ofiarą jest niebo. Niebo jest obcięte do niezbędnego minimum bo nie ono jest tematem fotografii. Nie jest ono jednak całkiem pozbawione walorów, dobierałem kontrast tak, żeby zachował się zarys chmury nad zatoką w dole.
Tak gwoli objaśnienia![]()
Ostatnio edytowane przez rocco ; 7.09.08 o 13:35
Zdaję sobie sprawę z ujemnego wpływu jakim jest kontrastowanie zdjęcia. To że obciąłeś niebo akurat jest całkiem zrozumiałe (fakt dopiero po zrzuceniu fotki na komputer i jej powiększeniu widać że niebo tak bardzo nie ucierpiało). Myślałem jednak o innym "potraktowaniu" zdjęcia aby wyciągnąć z niego najważniejsze elementy. Niekiedy kolorowe filtry przy obróbce dają niezłe efekty, no ale pewnie o tym wiesz.
E-M10 Mark IIIs, 14-42 EZ, E-520, 14-54 ...
Eeee, marudzicie. Mnie się obróbka podoba. Kontrasty takie jak lubię. Kadr też bardzo czujny.
Za Rafałem ze szczególnym naciskiem na kadr (bdb)
Ładny kadr. Chętnie obejrzałabym jakieś bardziej abstrakcyjne zabawy z tym żywopłotem (nie mam oczywiście żadnych świństw na myśli) masz może coś z lotu ptaka?