Strona 37 z 88 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 874

Wątek: Fotki rocco

rocco
    Gość
    Dołożę jeszcze panoramę, widok ze wzgórza na Tagiem, na którym stoi figura Chrystusa "Cristo Rei".

http://img374.imageshack.us/img374/521/pnte25us9.jpg

Widać na niej most spinający Tag, "Ponte de 25 April", panoramę Lizbony na drugim przegu i zacumowany tam akurat wtedy luksusowy, pasażerski liniowiec.
    Most zbudowano na planie słynnego, amerykańskiego "Golden Gate" i ma długość dwóch kilometrów, dwustu sześciesięciu metrów. Biegnie po nim sześciopasmowa autostrada a pod nią linia kolejowa. Zdudowany został w 1966 roku i do marca 1998 roku był on jedynym mostem w Lizbonie. Wtedy zbudowano drugi, most "Vasco da Gama" o długości 17.2 kilometra.
    Ciekawostką jest, że ruch ciężarówek na moście "25 Kwietnia" dozwolony jest tylko między godziną 2 a 5-tą nad ranem, cały tranzyt idzie tym drugim i omija Lizbonę.
    Ech, pomarzyc można, żeby tak i u nas...

Poniżej również fotka z tego wzgórza, olbrzymi posąg "Cristo Rei", Chrystusa Króla, górujący nad mostem i ujściem Tagu.
    Jest on również kopią, tak jak i most poniżej. Jego pierwowzorem jest sławny posąg Chrystusa z Rio de Janeiro.

http://img388.imageshack.us/img388/8...istoreikh1.jpg

Wewnątrz stauy znajduje się kaplica w której odprawiane są msze. Na górę wjedziemy windą. Jest tam jeszcze jedna kaplica, sklepik z pamiątkami i taras, z którego rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na Lizbonę, port, ujście Tagu i oba olbrzymie mosty.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Pierwsze zdjęcie nie do końca mi podchodzi przez jakość chyba ...
    Ale widok ładny, i zachęcający do odwiedzenia tego miejsca

Druga fotka bardzo dobra.
    Podoba mi sie sposób w jaki pokazałeś ogrom tego budynku (drzewa i ludzie)

Pozdrawiam

rocco
    Gość
    Dzięki.
    Fotka z mostem byl niedoświetlona a mnie nie chciało się szukać RAFa.
    Pokombinowalem "na szybko" z jpgiem i tak wyszło :/
    Co tam, to tylko pocztówka, do galerii nie pójdzie

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Dziękuję za komentarze i oceny

Nie przejmuj się, specjalnie dla Ciebie mam piękną, żółtą, tropikalną rybę wraz z jej nieodłączną, mniejszą towarzyszką.

http://img401.imageshack.us/img401/5453/fishfe1.jpg
    Niestety, przepłynęly tak szybko, że nie zdążyłem spytać jak się nazywają
    Może na forum przyrodniczym będą wiedzieli?
    O dziękuję bardzo to zdecydowanie bardziej moja dziedzina
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

rocco
    Gość
    Proszę bardzo
    Mam jeszcze trochę rybek i delfinów, nawet lew morski się znajdzie

Póki co znalazłem jeszcze jeszcze pingwinka:

http://img258.imageshack.us/img258/7680/penquinaj2.jpg

Zaoobrączkowany.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Ten pingwinek w jakimś tamtejszym ZOO rozumiem?
    Ja się szykuję i odliczam dni do wyjazdu nad morze... jeszcze 40....
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ładna relacja z wyjazdu.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski

rocco
    Gość
    Pisałem już wcześniej, że Lizbona ma też drugie oblicze.
    Oprócz pięknych rezydencji i ich dostatnich właścicieli, bogatych hoteli i pensjonatów i ich gości jest ulica i jej mieszkańcy.
    W ciągu kilku dni widzieliśmy olbrzymią wręcz rzeszę żebrających i bezdomnych.
    W bramie jednego z kościołów zauważyłem nawet żebraka, który wystawiał na widok odkrytą goleń na ktorej miał okropną, dużą i głęboką i widocznie niegojącą się ranę. Nie chcę być posądzony o cynizm ale to sprawiało wrażenie, jakby ją sobie "hodował" żeby wzbudzić współczucie. Trudno mi uwierzyć, żeby dzisiejsza medycyna nie potrafila zagoić tego w kilka tygodni. Nawet w darmowej, społecznej służbie zdrowia.

Oprócz ewidentnie żebrających na ulicach widać też sporo ludzi po prostu biednych, często bezdomnych i śpiących na ławkach. Ludzie ci nie przypominaja przysłowiowych meneli, są trzeźwi, spokojni, na ogół pogodni i zajęci swoimi sprawami. Zrobiłem kilka fotek takim ludziom i nawet się z tym nie ukrywałem a oni wcale nie wydawali się tym przejmować. Pamiętam, że jeden z nich tak był zajęty rozwiązywaniem krzyżowki że nawet nie podniósł głowy gdy trzaskała migawka.
    Przyznam, ze pierwsze fotki na ulicy robiłem z dusza na ramieniu, przygitowany na gwałtowną reakcję i szybki odwrót. Nic takiego jednak mnie nie spotkalo.

Staruszek, który jest na zdjęciu poniżej siedział sobie spokojnie na stopniach kościoła w niedzielne przedpołdnie. Gdy z pytającym uśmiechem wyciągnąłem w jego kierunku aparat nie zaprotestował, wyciagnął tylko dłoń po datek.

Benedito

Po zrobieniu fotki próbowałem się z nim jakoś porozumieć, niestety dziadek po angielsku rozumiał tyle, co ja po portugalsku
    Zrozumiałem tylko, że ma na imię Benedito bo kilkakrotnie pwtórzył to wskazując na swoją pierś.
    Poszliśmy więc dalej a staruszek pozostał na fotce i w naszych wspomnieniach z Lizbony.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Zazdroszcze talentu do zdjęć i weny do takich opowiadań
    Gdybyś założył WWW o temacie "7 dni w Lizbonie" napewno cieszył by sie wielką popularnością ...

Ciekawe czy Rafał powie że widziałby to w BW

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    nie powie, bo to najprawdziwszy, zywy, chodzacy (siedzacy) dragan... swietne
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów