Strona 2 z 88 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 874

Wątek: Fotki rocco

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na moście w Besalu. to prawie brzmi jak tytuł jednej znanej piosenki. Ale zostawmy klasykę mimo, że ona tu pasuje. Analog, kompakt i strzał na most z wysokości jego główki. Przyglądałem się liniom, które powstały na zdjęciu. I próbowałem zrozumieć dlaczego narzekasz na brak ostrości. przecież w tym przypadku to nie przeszkadza. moim zdaniem dodaje wiele uroku, że zginęły szczegóły. przecież jest pięknie wyostrzona pierwsza wieża. Widać prawie każdą cegiełkę. linie dużych kamieni z muru poniżej prowadzą wzrok w kierunku returnu tematycznego - w oddali wieża jakiegoś budynku. to takie kompozycyjne echo. Śliczne. Trzy otwory strzelnicze w wieży ro prawie "oczy i nos" a pod nimi czeluść gardzieli wejścia z wielkimi zębami (krata). To prawie bramy jakiegoś zaczarowanego miasta. na zdjęciu jest dużo szczegółów, które jednakże go "nie przegadują" Właśnie nawet świetnie, że brak tej ostrości nie odwraca uwagi tylko każe skupić sie na klimacie. ciemne jamy pod mostem, prawie jak bramy piekieł prowadza niewidzialną drogę "gdzieś" daleko pod tym miastem. Ciężkie niebo i sztafaż chmur zamyka ramę obrazu. Mnie bardo brakuje wody i jej uroku. Tak sobie próbowałem wyobrazić jak by to było z wodą i odbiciem tego mostu. Może wówczas zdjęcie nabrałoby innego wyrazu? A może to co widać było świadomym wyborem twórcy? Pytania pozostaną bez odpowiedzi i niech tak zostanie. Powiesiłbym sobie ten obrazek. Uznanie.
    Pozdrawiam (w mojej prywatnej skali 0-10 stawiam 8,50)
    marwik

rocco
    Gość

Dziękuję za tak wnikliwe przyjrzenie się tej pracy
    Przyjmij również równiez gratulacje za styl komentarza i artystyczną wręcz, interpretację obrazu.
    W kolorowym, oryginalnym skanie, woda jest ciemnozielona i nieruchoma, jak to w fosie. Odbicie mostu widać w niej doskonale. Jednak po obróbce, jakiej poddałem to zdjęcie, woda jest mocno ciemna ale, na moim monitorze, odbicie mostu jest całkiem czytelne.
    Fotka w kolorze jest bardzo "pocztówkowa" a ja chciałem stworzyć bardziej dramayczny efekt więc zdjęcie ma wygląd, na miarę moich umiejętności.
    Oczywiście wiem dobrze, że obrazek ma wiele wad ale po to go tu wstawiam, żeby uzyskać opinie i porady
    Jeszcze raz dziękuję za wszystkie komentarze

rocco
    Gość
    Banalny temat z podroży:

Meczet Sułtana Hassana i Kair w smogu

Jak poprzednie, stary kompakt analogowy i skan.
    Która z wersji wygląda lepiej? A może obie są do d...?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    ja wolę kolor

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Według mnie też zdecydowanie pierwsza w kolorze lepiej wygląda.

rocco
    Gość
    No to spróbujemy szczęścia w galerii

rocco
    Gość
    Kolejna ciekawostka z podróży:

Twórca ikon

Dziś równiez w Grecji są pracownie, w których ręcznie maluje się ikony. Nie jest to zapewne wielce artystyczna twórczosć, niemniej obrazy malowane są przez dobrych rzemieślników i nie mają nic wspólnego z tanimi, drukowanymi masowo, reprodukcjami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nieładne światło (lampa na wprost?).
    Nie wiem, czy tak trzeba malować ikony, ale obrazek rozwala pręt na środku, bo nie widać, co się dzieje. Fajna ciekawostka, ale zdjęcie mi się nie podoba.
    Zapraszam do oglądania, komentowania i krytykowania na moim wątku

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mam wrażenie - nie ja jeden - olerykowe te fotkiprzepraszam autora za takie skojarzenia,co wcale o Oleryku zle nie swiadczy

rocco
    Gość
    Olerykowe czy nie, fotka nie jest najlepsza ale, moim zdaniem, ciekawa.
    Pstryknąłem jak warunki pozwalały, pokazałem bo facio ma bardzo interesujacą pracę.
    Gdybym miał czas, to bym nad tym popracowal, niestety, przez pracownię przewijała się chmara ludzi i fotkę zrobiłem ponad glowami stojących "na czuja", coś jak Rafał na ulicy
    Warsztat "mistrza" był bardzo ostro oświetlony i nie było czasu poszukać lepszego miejsca.
    Potraktujcie to jak egzotyczną ciekawostkę

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów