Strona 11 z 88 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 874

Wątek: Fotki rocco

Stefan
    Gość
    Moim zdaniem - za czarno . I wyprostowałbym. Zrobiłbym tak:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	katedra_a_160.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	190,2 KB
ID:	3502  

| OlyJedi Awatar rafakk
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z tym prostowaniem to bym nie przesadzał. Gdzie się nie pojawi architektura to wszyscy doradzają prostowanie pionów. Moim zdaniem wygląda to dość nienaturalnie i o ile na zdjęciach do jakiegoś tam periodyku architektonicznego jest uzasadnione w pewien sposób, to tutaj akurat bym tego nie ruszał. Dodaje dynamiki. Często po wyprostowaniu pionów, jak perspektywa była dość ostra, a tak jest w tym przypadku, tworzy się taki nieprzyjemny efekt, że to co powinno lecieć do trzeciego zbiegu, do góry, wydaje się większe niż to co jest na dole. Ale to tylko może moje odczucie.

rocco
    Gość
    Rafakk, masz sporo racji.
    Stefan, ja sam jestem lekkim maniakiem prostowania
    Tu akurat zostawiłem pochylone kolumny celowo, kierują wzrok patrzącego na ołtarz, na włuściwy piękny, złocisty Majestat.
    Rozjaśniając zdjęcie, zabrałeś mu jego, lekko mroczny, klimat, w końcu to katedra a nie supermarket

PS
    Jutro pokażę fotografię wieży katedry we Florencji.
    Również nie wyprostowaną, ciekawe, czy będzie dla Ciebie do przyjęcia?

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja również podzielę zdanie rafakka - jestem za oryginalną perspektywą.
    Co innego krzywy kadr, co innego perspektywa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimny
    Co innego krzywy kadr, co innego perspektywa.
    dokładnie, na przeróbce Stefana odnosi się wrażenie rozjeżdżającej się góry - wygląda to dość nienaturalnie, natomiast podoba mi się bardziej kompozycja w kwadracie- ale ja jestem fanatykiem kwadratu

rocco
    Gość
    Kolejne, nie prostowane

Wieża katedry Santa Maria dei Fiore

Stefan
    Gość
    Jeśli chodzi o mnie - to zdjęcie do wyprostowania. O ile w poprzedniej fotce mogę się zgodzić, że perspektywa dodawała dynamiki, to tu (wg mnie) chyba byłoby trudno tę tezę obronić. Mam wrażenie, ze ludzie spadają (zsuwają się) z lewej strony na prawą. Chyba, że w tym miejscu jest taki skos - nie byłem tam.

rocco
    Gość
    Nie, w tym miejscu jest płasko, "skos" wynika z zadarcia obiektywu do gory.
    Wiedziałem, ze Ci się nie spodoba
    Otóż zostawiłem tak dlatego, że glównym motywem jest wieża. To ona jest prosta i prawidlowo naswietlona i to na nią ma kierować się wzrok oglądającego. Otaczające ją budynki, nawet ściana katedry po prawej, są ubocznymi szczegółami, mają raczej kierować wzrok oglądającego na wieżę niż być oglądane.
    Czy tak jest do przyjęcia, są różne zdania, oceńcie sami.
    Następne już będą proste

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Majestat naprawde ładny. Robi duże wrażenie malutki ołtarz i potega kolumn i ścian. Perspektywa jest ok i nieprostowalbym bym nic w tym zdjeciu. Co do wieży to wszystko ok oprócz anten na budynku po lewej i chyba piorunochron na wieży, on to mnie poraził najbardziej

rocco
    Gość
    Wnikliwie obserwujesz zdjęcia, jak widzę
    To dobrze, ja na piorunochron nie zwróciłem uwagi. Po prostu jest.
    Na większości wież we Włoszech widzialem podobne, na tej w Pizie nawet powiewał proporzec więc nawet nie myślałem o tym "elemencie architektonicznym" i jak widać, nawet zostawiłem mu miejsce w kadrze
    Anteny, faktycznie można bylo wystemplować.
    Dziękuję za komentarz

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów