Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Problemy z cieniem

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    A przypadkiem nie jest tak, że lampka świecąca z prawej jest bez dyfuzora i stąd ten cień za postacią? Prócz odsunięcia się od ściany na metr, wypadałoby zmiękczyć czymś światło. Np. odbić światło od białego ekranu skierowanego w postać.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 7.03.16 o 21:01

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    A przypadkiem nie jest tak, że lampka świecąca z prawej jest bez dyfuzora i stąd ten cień za postacią? Prócz odsunięcia się od ściany na metr, wypadałoby zmiękczyć czymś światło. Np. odbić światło od białego ekranu skierowanego w postać.
    Zobacz na mój powyższy rysunek - klasyka.
    Jedna mocna lampa i efektów kilka, brak cienia w tle, doświetlenie lewej strony twarzy, ogólne oświetlenie modelu... modela...?
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Owszem, przykład jak najbardziej konkretny i poprawny, ale Twoja lampa z rysunku już na wstępie daje światło rozproszone. W pierwszym poście w przykładowych zdjęciach, cień rysuje się bardzo wyraźnie. Podejrzewam, że lampa nie ma żadnego, nawet minimalnego rozpraszacza na sobie. Wystarczyłoby powiesić przed nią jakąś białą płachtę lub skierować ją światło na biały ekran odbijający. Wówczas zniknąłby ostry cień postaci, ale i reszta byłaby mniej kontrastowa i lepiej doświetlona.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Zgadzam się... Lampa dawała światło odbite od odbłyśnika, całkiem sporego "talerza" Teraz są białe parasoli do tego samego..
    No ale to byli inne czasy... Lata 90-te A "Służbowy" Nikon" dla mnie był cudem techniki, w tym dwa słoiki Tamron No i lampy, (oprócz dużej, miałem jeszcze Metza do zdjęć grupowych) jakie nawet dzisiaj były by super.
    Ale sorry, taka z łezką chwila nostalgii kiedy Pan Fotograf to była persona...!
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Panowie, świetne propozycje, nie wiem tylko, czy dla jednego zdjęcia warto tworzyć studio, choćby nawet najprostsze
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Panowie, świetne propozycje, nie wiem tylko, czy dla jednego zdjęcia warto tworzyć studio, choćby nawet najprostsze
    W pochmurny dzień prześcieradło białe zamiast firanki w oknie i lampa błyskowa trzymana w ręce.... Po co studio mystarczy pomyśleć albo wyskoczyć z 2,5 dyszki u fotografa.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W pochmurny dzień prześcieradło białe zamiast firanki w oknie i lampa błyskowa trzymana w ręce.... Po co studio mystarczy pomyśleć albo wyskoczyć z 2,5 dyszki u fotografa.
    Czasem warto popatrzeć na exif, 1/15s, ISO 1600. Lampa błyskowa, to 2,5 stówki. Fotograf wyjdzie taniej nawet od blendy lub parasolki. Dlatego podtrzymuję swoja propozycję: podnieśc lampkę na tyle, żeby cień się schował za modelką i będzie ok i bez dodatkowych kosztów. Ew. wyjść na balkon, przed dom, ustawić się przodem do jasnej ściany i zrobić zdjęcie na tle jasnoszarego nieba, niebo się przepali i będzie ok
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

ajh_weasley
    Gość
    Wooow, właśnie o takie coś mi chodziło. Dzięki wielkie. Jakiego programu używałeś?