Cześć! Szukam aparatu, który zastąpi Fuji Finepix F30, ma służyć głównie do fotografii zbliżeniowej, mam kilka kryteriów, ale nie znam się na specyfikacji aparatów, mam nadzieję, że pomożecie mi coś wybrać.
- robię głównie zdjęcia małych zwierząt w akwariach i terrariach (płazy, gady, pająki), światło sztuczne, niezbyt mocne, rzadko używam lampy w aparacie. Warunki raczej trudne, a zależy mi na ostrych zdjęciach, wyraźnych detalach.
- aparat powinien mieć szybki i celny AF i dość szybkie zdjęcia seryjne. Zwierzaki nie są bardzo dynamiczne, ale chciałabym móc uchwycić jakiś ruch
- większość zdjęć robię z ręki, aparat musiałby sobie radzić przy niezbyt mocnym oświetleniu bez statywu
- mieć możliwość ustawień manualnych, ale też robić przyzwoite zdjęcia na auto - kiedy robię dłuższą sesję, kombinuję z ustawieniami aparatu, ale kiedy widzę, że w akwarium dzieje się coś ciekawego, nie ma czasu na dobieranie ustawień
- nie szukam uniwersalnego aparatu, do krajobrazów, zdjęć nocnych, filmowania itd., tylko możliwie jak najlepszego do fotografii zbliżeniowej
- wielkość aparatu nie ma znaczenia
Czy system mikro 4/3 będzie odpowiedni do fotografowania zwierząt wielkości ok. 10-30cm? Tak żeby ostry był cały zwierz, nie tylko głowa.
Chciałabym kupić samo body i jakąś stałkę - jaki obiektyw byłby najlepszy do moich celów?