Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Aparat do fotografii zbliżeniowej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja od siebie dodam, że można pomyśleć nad Olympusem z serii TG, model 3 lub najnowszy 4 i do tego przystawka pierścieniowa LG-1 do lampy, obiektyw o jasnym świetle f/2-4.9 , makro od 1 cm, tryb RAW na przyszłość jest, w akwariach i terrariach nic mu nie ma prawa się stać, a bez problemu rybki też można fotografować przy zanurzonym w wodzie aparatem.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Herbatka Zobacz posta
    Cześć! Szukam aparatu, który zastąpi Fuji Finepix F30, ma służyć głównie do fotografii zbliżeniowej, mam kilka kryteriów, ale nie znam się na specyfikacji aparatów, mam nadzieję, że pomożecie mi coś wybrać...
    Robisz wszystko na opak, bez statywu, bez oświetlenia (i nie piszę tu lampie w aparacie). Światło dobre do oglądania płazów czy ryb akwariowych jest często za słabe do zdjęć. Zgodzę się z Fretem, bardziej od aparatu potrzebujesz lamp, ja dodałbym że ze stałym światłem, które wzmocnią scenerie, a przede wszystkim będziesz mógł zastosować światłocień. Uwypuklisz tym fakturę fotografowanych zwierząt. Warto byłoby też poczytać o wabieniu zwierząt pod obiektyw, zwłaszcza jeśli są to kontrolowane warunki akwariowe.

Ale jeśli przy okazji chcesz zmienić aparat to koledzy (szczególnie Szafir51) napisali w tym względzie już prawie wszystko.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Obiektyw oczywiście najlepiej Zuiko Macro 60/2,8 - Super wygodny w użyciu, ma dobry AF w makro, sigma tu się gorzej sprawdzi, bo nie daje takiego powiększenia (pająki?)
    Duże makro nie jest niezbędne, bo to spore ptaszniki, ale chętnie popróbowałabym też zdjęć z dużym powiększeniem, np. na części składowe ptasznika

Aparat i tak chcę zmienić, bo Fuji ma już 10 lat i wolno pracuje. Statywu używam, kiedy robię zdjęcia "portretowe" zwierzakom, ale kiedy coś się dzieje i trzeba za nimi podążać, dużo wygodniej jest z ręki, a ważniejsze dla mnie jest uchwycenie fajnego momentu, nawet kosztem jakości zdjęcia. Popracuję nad dodatkowym oświetleniem akwariów, muszę jeszcze sporo poczytać o pracy ze światłem.

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i masę informacji. Będę jeszcze czytać podane linki i porównywać aparaty zanim podejmę decyzję, ale w tej chwili najbardziej skłaniam się ku Olympusowi PL-6 z kitowym obiektywem. Na początek wystarczy, bo i tak muszę się mocno doszkolić jeśli chodzi o podstawy fotografii, a jednocześnie będę polować na używany obiektyw makro Olympus 60mm.