ggolus
wydaje mi się, że KOMBA pisząc konwerter miał na myśli adapter m43-->m42, nie telekonwerter
ggolus
wydaje mi się, że KOMBA pisząc konwerter miał na myśli adapter m43-->m42, nie telekonwerter
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Grześ, ale przecie napisał, że ma z kitem, to mu podałem przykład, jak to wygląda na podobnym sprzęcie z kitem, który on na 99% ma u siebie
A to, że kombinuje z innym szkłem, to kwestia pierwszych rozczarowań z wyników. Tylko przy bardzo ograniczonym budżecie, to chyba lepiej zastanowić się nad zmianą ustawień i techniki przy tym co się ma, niż na siłę kombinować ze stałkami z innych systemów, przejściówkami itp.
The question is, who cares?
Dokładnie. Już poprawione.
---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:34 ----------
Bardzo Wam dziękuję za zaangażowanie i pomoc. Postanowiłem posłuchać waszych cennych rad i póki co szlifować umiejętności na kicie i gromadzić pieniążki na szkło systemowe.
Jeśli jeszcze ktoś mógłby mi zaproponować (o ile jakiś konkretny istnieje) poradnik/kompendium taki w pigułce które by mi lopatologicznie przybliżyło podstawy pstrykania fotencji to byłbym wdzięczny.
jako uzupełnienie książek i artykułów polecam ćwiczenia:
http://camerasim.com/apps/original-camerasim/web/
http://dofsimulator.net/pl/
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ponieważ już Ci się zapomniało, a pisałem to onegdaj - to jeszcze raz.
Rozumiem, że "To samo (a raczej lepiej) można zrobić w programie graficznym" dotyczy obróbki RAW'a. Otóż zoom cyfrowy dotyczy tylko i wyłącznie jpg'a z puchy, a co za tym idzie to i tego co podglądasz podczas kadrowania zdjęcia - a to nawet bardziej niż pomaga. A matryca i tak zarejestruje całość z obiektywu mając w doopie zoomy cyfrowe.
Oj tam,"porządne" aparaty (mam na myśli lustrzanki) nie mają w ogóle takiego czegoś jak zoom cyfrowy. Zoom cyfrowy to "wynalazek" ery kompaktów. Odnośnie RAW, w Panasoniku jak jest włączona opcja RAW lub RAW+JPG nie ma możliwości użycia zoomu cyfrowego i bardzo dobrze. Nie raz już o tym pisałem, najlepiej wyłączyć i zapomnieć, że takie cuś jest w aparacie.
Jeśli już ktoś jest całkowitym laikiem w fotografii to może rzeczywiście takie "udogodnienie" się przydać.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.03.16 o 21:32
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg