Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Obiektyw do fotografii sportowej w halach sportowych.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ok, pisałem o minimalizacji kosztów i szansie na zdjęcia. Szansie jednak duuużo większej niż w bezlustrze za podobne pieniądze... No i przyjmijmy, że wystarczy jakość HD, dwukrotny zoom można sobie zrobić w komputerze.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Jeśli nie zauważyłeś, to autor już ma korpus .
    Kwestia jakie szkło do tego dobrać. A szansa na zdjęcia w sporej mierze zależy od miejscówki.
    zakładam, że autor mówi o grze amatorskiej, więc zaczai się w jakimś miejscu tuz poza boiskiem.
    Niestety nie wiadomo ile tam jest światła.
    Ale kit 40-150 w takich warunkach powinien sobie poradzić, i będzie o wiele bardziej użyteczny niż stałka
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Hale do dziecięcej piłki nożnej są zazwyczaj mniejsze niż Ergo Arena Robiłam sporo takich zdjęć kitem 40-150 jeszcze z dużym e-510 i zestaw dawał radę. OM-D e-m10 ma dużo większe możliwości jeśli chodzi o wysokie iso - powodzenia!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Syn gra w polu i biega po hali jak oszalały co przy moich umiejętnościach fotograficznych skutkuje albo ciemnym zdjęciem albo synem w postaci smugi. Obiektyw który posiadam to Olympus 14-42 mm EZ. Nie wiem czy da się z tego coś wyciągnąć.

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Obiektyw do fotografii sportowej w halach sportowych.

Mój syn też charata w gałę. Często na rożnych, słabo oświetlonych salach. Wszystko co robiłem na tychże było dłubane kitem mZD 40-150. Nie musisz sprzedawać auta by ten obiektyw kupić. Doopy nie rwie jak obiektywy klasy pro ale dla mnie zdjęcia są zadawalające. Ustawienia aparatu znajdziesz w exif zdjeć.
    Druga sprawą jest robienie zdjeć seryjnych. Często cieżko trafić moment by chłopaki byli z piłka przy nodze. Jeśli ona ucieknie z kadru to będziesz miał zdjęcia tańczących chłopaków w strojach piłkarzy
    Tu przykłady sprzed kilku dni.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    exify Ci zżarło

Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    exify Ci zżarło
    Dzięki, muszę wpisać z palca
    Obydwa zdjęcia maja te same parametry:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Przechwytywanie.JPG
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	24,0 KB
ID:	168615

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Taka jakość zdjęć by wywoływała u mnie ...........pozytywne emocje.

Czy jest możliwość uzyskania takowych przy pomocy adapteraa i obiektywu systemu m42?
    Ostatnio edytowane przez KOMBA ; 3.03.16 o 15:29

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KOMBA Zobacz posta

Czy jest możliwość uzyskania takowych przy pomocy konwertera i obiektywu systemu m42?
    Jest, tylko tu się będziesz musiał dodatkowo pogimnastykować, ponieważ brak Auto Focusa w przypadku obiektywów m42, spowoduje, że z punktem ostrości będziesz zgadywał.
    Czyli zakładasz, że za 3s chłopaki będą mniej więcej w takiej odległości od Ciebie, ustawiasz i pstrykasz serię. Co jeśli źle przewidzisz? Chyba bym jednak kombinował w kierunku, obiektywów systemowych.
    Poniżej masz moje próby, gdy pierwszy raz dostałem aparat m4/3 do potestowania. To było robione E-PM2 i kitowym 14-42. JPG-i są bez jakiejkolwiek obróbki, a poniżej masz jeszcze RAW-y. Przykładowo pierwsze zdjęcie wykonane z parametrami:
    ISO1000
    f5.6
    1/160s
    ogniskowa 24mm

Dziś bym to zupełnie inaczej ustawiał, ale cóż, od czegoś trzeba zacząć naukę. Zauważ, że możesz jeszcze próbować "eliminować" rozmycie zawodników, stosując tzw. panning, czyli w trakcie serii zdjęć śledzisz poruszających się piłkarzy. W tym momencie poruszają się obiekty, które fotografujesz, ale porusza się też (mniej więcej z podobną szybkością Twój aparat), więc masz sytuację jakbyś robił zdjęcie z okna autobusu osobom jadącym w drugim autobusie sąsiednim pasem w tym samym kierunku - będą ostre lub minimalnie poruszone, bo zarówno obiekt fotografowany, jaki aparat są względem siebie "nieruchome" (to tak łopatologicznie i w baaaardzo dużym uproszczeniu).

Nazwa:	_C140150.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	1.021,9 KB
ID:	168619 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_C140073.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	1,01 MB
ID:	168620 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_C140065.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	168621

_C140150.ORF
    _C140073.ORF
    _C140065.ORF

A tu masz pierwszą fotkę, po delikatnej obróbce:

Nazwa:	_C140150_1.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	952,2 KB
ID:	168622
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KOMBA Zobacz posta

Czy jest możliwość uzyskania takowych przy pomocy konwertera i obiektywu systemu m42?
    Teoretycznie tak. Domykasz przysłonę by zwiększyć głębię ostrości (by mieć większą szansę trafienia z ostrością) ale wtedy robi się ciemno. Konwerter zwiększa ją o tyle ile ma napisane "razy coś tam". Robiłem na pleśniakach i kliszowych aparatach i da się. Całe wieki tak się robiło. Tylko po co teraz tak się męczyć?
    Mam pleśniaki OM-emowe, w miarę jasne, konwerter je przyciemnia. Cena dobrego pleśniaka to około 100 zł, konwerter drugie tyle. Dołóż 100 - 200 zyla i powinno się udać kupić 40-150.

---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:35 ----------

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Jest, tylko tu się będziesz musiał dodatkowo pogimnastykować, ponieważ brak Auto Focusa w przypadku obiektywów m42, spowoduje, że z punktem ostrości będziesz zgadywał.
    Czyli zakładasz, że za 3s chłopaki będą mniej więcej w takiej odległości od Ciebie, ustawiasz i pstrykasz serię. Co jeśli źle przewidzisz? Chyba bym jednak kombinował w kierunku, obiektywów systemowych.
    Poniżej masz moje próby, gdy pierwszy raz dostałem aparat m4/3 do potestowania. To było robione E-PM2 i kitowym 14-42. JPG-i są bez jakiejkolwiek obróbki, a poniżej masz jeszcze RAW-y. Przykładowo pierwsze zdjęcie wykonane z parametrami:
    ISO1000
    f5.6
    1/160s
    ogniskowa 24mm

Dziś bym to zupełnie inaczej ustawiał, ale cóż, od czegoś trzeba zacząć naukę. Zauważ, że możesz jeszcze próbować "eliminować" rozmycie zawodników, stosując tzw. panning, czyli w trakcie serii zdjęć śledzisz poruszających się piłkarzy. W tym momencie poruszają się obiekty, które fotografujesz, ale porusza się też (mniej więcej z podobną szybkością Twój aparat), więc masz sytuację jakbyś robił zdjęcie z okna autobusu osobom jadącym w drugim autobusie sąsiednim pasem w tym samym kierunku - będą ostre lub minimalnie poruszone, bo zarówno obiekt fotografowany, jaki aparat są względem siebie "nieruchome" (to tak łopatologicznie i w baaaardzo dużym uproszczeniu).

A tu masz pierwszą fotkę, po delikatnej obróbce:
    Ahutta chopie, ale gość puchę ma, tylko nie ma co zapiąć. Swoją droga dobry pomysł z panoramowaniem. Przeważnie hale sportowe nie są zbyt duże, więc wydaje mi się że 14-42 da radę. Najwyżej lekki crop w granicach rozsądku.