Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 172

Wątek: Odyn - rozmyty pies

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wybacz, nie lubię jak on (aparat) sam sobie coś robi. dlatego zostawiam mu tylko autoiso. Dlatego ustawiam mu czas i przysłonę, zostawiam możliwość zmiany tylko iso. Zacząłem od ustawiania czasu.... wydaje sie mi to być tożsame z ustawieniem na sztywno migawki.
    Parametry związane z przysloną mają istotne znaczenie o tyle, że z jaśniejszym szkłem (lub lampą) masz szansę na niższe ISO. (Mniej szumu i ziarna w zarejestrowanym obrazie.)
    Ty nie, ale pytający nie wie gdzie znaleźć ustawienie czasu, ba, nawet tego nie rozumie oraz dysponuje jednym obiektywem.
    Cytując kolegę:
    rozumiem ze czas migawki to wlasnie to f 4.0 ktorego juz nie moge obnizyc, a kazde zwiekszenie rozmywa coraz bardziej
    widać, ze kompletnie się myli co do pojęć, więc trzeba go z błędu wyprowadzić, a nie pogrążać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Jest szansa, że zadziała nie tylko ze smartfonem

The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ... Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.
    Cytat Zamieszczone przez MB1 Zobacz posta
    tyle ze ja w moim aparacie nie widzialem takich czasow, ktos ma pomysl gdzie sie je ustawia
    Tu nie chodzi o pomysł tylko o podstawową wiedzę. Musisz zapoznać się z trybami P,A,S,M, kiedy jaki używać w zależności jaki efekt chcemy uzyskać.

Co do tych czasów przestaw kółko trybów na "S" (tzw. priorytet czasu). Na pewno będziesz miał możliwość ustawienia czasu 1/60, 1/80s oraz dowolnie innego. Inna kwestia czy dla wybranego czasu wyjdzie dobrze naświetlone zdjęcie... Od czego to jest uwarunkowane załapiesz jak poczytasz o tych podstawowych zagadnieniach.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 2.03.16 o 17:35
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Co za rada.. Tego się nie spodziewałem... szczerze.
    Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
    Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:

a poźniej równie umiejętnie - apz:

Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniży a chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
    Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.

Hades dał praktyczną radę, brawo! Warto z tego skorzystać.

pozdrawiam,
    Jeeezu, jestem debil
    Czy szanowny Pan byłby łaskaw powiedzieć jaki skutek na czas migawki da najszersze otwarcie obiektywu i podniesienie ISO tak wysoko jak wskazałem ? W trybie A oczywiście.
    Bo u mnie w pokoju w miarę oświetlonym wychodzi 1/100 s.
    Co daje tryb S ?
    Ustawimy w nim czas równy 1/80 lub 1/100 s. Automat otworzy nam maksymalnie obiektyw i..... ? podniesie ISO - przy ustawieniu autoISO.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jeeezu, jestem debil
    Czy szanowny Pan byłby łaskaw powiedzieć jaki skutek na czas migawki da najszersze otwarcie obiektywu i podniesienie ISO tak wysoko jak wskazałem ? W trybie A oczywiście.
    Bo u mnie w pokoju w miarę oświetlonym wychodzi 1/100 s.
    Co daje tryb S ?
    Ustawimy w nim czas równy 1/80 lub 1/100 s. Automat otworzy nam maksymalnie obiektyw i..... ? podniesie ISO - przy ustawieniu autoISO.
    Nie oceniaj się tak srogo, wyżej napisałem co daje tryb S, trzeba doczytać, przeanalizujmy ten przypadek, najlepiej próbując na obu ustawieniach - proponuję to zrobić koledze MB1.
    1. Tryb A - jaki parametr jest zmieniany w trybie A?
    Odpowiedź: W trybie A zmieniamy przysłonę, nie czas. Zmieniamy, czyli parametr który mamy pod rolką to przesłona.
    Jeszcze raz zacytuję autora wątka:
    rozumiem ze czas migawki to wlasnie to f 4.0 ktorego juz nie moge obnizyc, a kazde zwiekszenie rozmywa coraz bardziej
    Trzeba go z tego błędu wyprowadzić, a nie pozwalać mu się pogrążyć i utonąć,wszak jak on sam pisze - kręci kółkiem i mu się rozmywa coraz bardziej.
    Ustalając przysłonę, przy ISO 2500, uzyska "jakiś' czas, może 1/100 może 1/500 ale też może to być dowolnie coś innego również czasy 1/10 - w zależności od oświetlenia pomieszczenia. Tym samym tryb A nie daje nam pewności realizacji zdjęcia w taki sposób, aby obiekt był nieporuszony, gdyż uzależnione to jest od obecnego światła.

2. Tryb S - jaki parametr jest zmieniany w trybie S?
    Odpowiedź: W trybie S zmieniamy czas, nie przysłonę. Zmieniamy, czyli parametr który mamy pod rolką to czas.
    MB1, kręcąc rolką dowiesz się, jak to wpływa na rozmycie zwierza.
    Ustalając czas otwarcia migawki - na tyle krótki, aby zwierzę zostało uwiecznione nieporuszone (być może 1/100 lub 1/250 czy też jeśli to wybitnie szyki zwierz - jeszcze mniej), aparat zastosuje do tego nastawu pozostałe - czyli przesłonę (z pewnością, w trudnych warunkach oświetleniowych będzie tak jak zasugerowałeś - będzie to f=4) oraz - jeśli ma ustawione AutoISO - czułość, może nawet na 2500, ale może też na 1000 lub 3200, lub więcej? Kto wie. Nie stoimy z kolegą w jego mieszkaniu, i nie wiemy, jakie będą nastawy, jednak co wiemy, to to że w trybie S aparat umożliwi nam zamrożenie ruchu zwierzęcia, zdjęcia jednak mogą być prześwietlone lub niedoświetlone, ale jednak zwierz będzie nieporuszony.

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Po tych trzech stronach autor wątku może mieć dość zamieszania ; A czy S. Może by tak sprawdził parametry jakie wybrał sam aparat w automacie .
    Moim zdaniem łatwiej ustawić program P , zrobić zdjęcie, podejrzeć parametry wykonanej ekspozycji i dopiero wtedy spróbować ustawić je samemu w manualu, bądź korzystając z programów A lub S . Jeśli efekt będzie zadowalający, to można testować dalej zmieniając jeden z parametrów.
    Analizując tak wykonane zdjęcia autor sam znajdzie najlepsze dla siebie rozwiązanie.
    Jacek

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    Po tych trzech stronach autor wątku może mieć dość zamieszania ; A czy S. Może by tak sprawdził parametry jakie wybrał sam aparat w automacie .
    Akurat w tej sprawie zgadzam się z tymi, którzy proponują tryb S. Ustawić czas na np 1/250, ISO800 i zdać się na aparat. Jeżeli światła za mało, zapalić dodatkowe światło. Zrobić zdjęcie i przyjrzeć się czy zwierzę poruszone, czy zdjęcie dobrze naświetlone. Jeżeli trzeba, przeprowadzić korektę, pamiętając, że wydłużenie czasu może spowodować poruszenie psa na zdjęciu a podniesienie ISO spowoduje wzrost szumu. Łatwiej zapalić dodatkowe lampy niż walczyć z szumami. Podstawową sprawą jest "zamrożony" pies.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar BootMR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Czemu nie chcesz robić zdjęć z lampą? Z kawałka białego papieru robisz dyfuzor na lampę błyskową i już jest lepiej. W najprostszej wersji białą kartkę trzymasz z 5-10 cm przed lampą. Bez lampy przy iso800 i 2 świetlówkach(odpowiedniki 100W żarówki) uzyskałem 1/10s i w miarę ostre zdjęcie(ogniskowa 60mm).
    Ooo... Mam sygnaturę

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Piesio? Prosse...
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010102.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	785,5 KB
ID:	168611
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    A gdzie ostrość?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA