Jeżeli MB1 nie ogarnie choć minimum wiedzy o podstawach fotografii to wyrywkowa pomoc może mu nie wystarczyć i wróci do foto-auto![]()
Jeżeli MB1 nie ogarnie choć minimum wiedzy o podstawach fotografii to wyrywkowa pomoc może mu nie wystarczyć i wróci do foto-auto![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
No chyba, że pies jest dmuchany albo inna nie mechaniczna atrapa.
Za to dzieci przynajmniej moje ogonami nie machały, za to już na czworaka zasuwały prędkością większą ze dwa trzy razy od tempa ucieczki żółwia stepowego.
PS. Zacząłbym od priorytetu czasu na 1:250 i auto iso z górną granicą 3200. A najlepiej od stalki nie ciemniejszej od f 2,0 lub lampy błyskowej. Może poczytasz trochę o strobingu?
Ostatnio edytowane przez apz ; 2.03.16 o 11:41
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Może na początek idź do lodówki i skrój kilka plasterków kiełbasy do woreczka. Następnie załóż na aparat krótki obiektyw 14-42. Nie ganiaj za psem tylko usiądź na podłodze i zaczekaj na niego. Może sam przyjdzie, ale jak nie, zawołaj go. Daj mu dwa plasterki kiełbasy po kolei. A później schowaj worek. Zgaduje tylko, ale pewnie położy się przed tobą i będzie czekał na kolejne. Wykorzystaj ten moment na zdjęcia.
połóż plaster kiełbasy na aparacie. pies będzie się gapił w aparat bez końcaMożesz ustawiać czasy liczone w sekundach :P
Co za rada.. Tego się nie spodziewałem... szczerze.
Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:
a poźniej równie umiejętnie - apz:
Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniżya chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.
Hades dał praktyczną radę, brawo! Warto z tego skorzystać.
pozdrawiam,
Wybacz, nie lubię jak on (aparat) sam sobie coś robi. dlatego zostawiam mu tylko autoiso. Dlatego ustawiam mu czas i przysłonę, zostawiam możliwość zmiany tylko iso. Zacząłem od ustawiania czasu.... wydaje sie mi to być tożsame z ustawieniem na sztywno migawki.
Parametry związane z przysloną mają istotne znaczenie o tyle, że z jaśniejszym szkłem (lub lampą) masz szansę na niższe ISO. (Mniej szumu i ziarna w zarejestrowanym obrazie.)
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro