Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 172

Wątek: Odyn - rozmyty pies

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Jeżeli MB1 nie ogarnie choć minimum wiedzy o podstawach fotografii to wyrywkowa pomoc może mu nie wystarczyć i wróci do foto-auto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MB1 Zobacz posta
    Możesz ustawić ISO z zakresu 1600-3200 i zobaczyć jakie czasy migawki zaproponuje aparat. Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.

tyle ze ja w moim aparacie nie widzialem takich czasow, ktos ma pomysl gdzie sie je ustawia
    Przestaw chłopaku wreszcie to kółko na A (samo A ... bez iA)
    iA = idioten Auto
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    iA = idioten Auto
    No patrz, a w instrukcji pisze "inteligentne Auto". Zaś oszustwo.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Rtfm!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ... Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.

...
    Pod warunkiem, że jest to pies bez ogona. Czasem sam ogon wymaga min. 1/500, niezależnie od tego, co robi reszta psa
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Pod warunkiem, że jest to pies bez ogona. Czasem sam ogon wymaga min. 1/500, niezależnie od tego, co robi reszta psa
    No chyba, że pies jest dmuchany albo inna nie mechaniczna atrapa.
    Za to dzieci przynajmniej moje ogonami nie machały, za to już na czworaka zasuwały prędkością większą ze dwa trzy razy od tempa ucieczki żółwia stepowego.

PS. Zacząłbym od priorytetu czasu na 1:250 i auto iso z górną granicą 3200. A najlepiej od stalki nie ciemniejszej od f 2,0 lub lampy błyskowej. Może poczytasz trochę o strobingu?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 2.03.16 o 11:41
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    witam kolegow
    mam OMD M10 II i walcze od 3 dni aby zrobic zdjecie psa, zdjecie nierozmyte
    nie wiem co robie zle, poczytalem o czasach, iso i dalej nic,
    Może na początek idź do lodówki i skrój kilka plasterków kiełbasy do woreczka. Następnie załóż na aparat krótki obiektyw 14-42. Nie ganiaj za psem tylko usiądź na podłodze i zaczekaj na niego. Może sam przyjdzie, ale jak nie, zawołaj go. Daj mu dwa plasterki kiełbasy po kolei. A później schowaj worek. Zgaduje tylko, ale pewnie położy się przed tobą i będzie czekał na kolejne. Wykorzystaj ten moment na zdjęcia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    połóż plaster kiełbasy na aparacie. pies będzie się gapił w aparat bez końca Możesz ustawiać czasy liczone w sekundach :P

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie, to nie jest czas migawki. To przesłona.
    ...
    Ustaw aparat na A
    Przesłona (przysłona) najniżej - czyli na 4
    ISO na 2500
    Co za rada.. Tego się nie spodziewałem... szczerze.
    Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
    Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ... aparat w trybie priorytetu migawki (S) i czasy 1/60, 1/80, 1/100 - i robić zdjęcia z lampą. Chodzi o to, by nie używać pełnej mocy lampy tylko ograniczyć jej moc do minimum. Żeby nie zastąpić światła zastanego lampą, ale żeby je wspomóc.
    a poźniej równie umiejętnie - apz:
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    PS. Zacząłbym od priorytetu czasu na 1:250 i auto iso z górną granicą 3200. ...
    Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniży a chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
    Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Może na początek idź do lodówki i skrój kilka plasterków kiełbasy do woreczka. Następnie załóż na aparat krótki obiektyw 14-42. Nie ganiaj za psem tylko usiądź na podłodze i zaczekaj na niego. Może sam przyjdzie, ale jak nie, zawołaj go. Daj mu dwa plasterki kiełbasy po kolei. A później schowaj worek. Zgaduje tylko, ale pewnie położy się przed tobą i będzie czekał na kolejne. Wykorzystaj ten moment na zdjęcia.
    Hades dał praktyczną radę, brawo! Warto z tego skorzystać.

pozdrawiam,

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Co za rada.. Tego się nie spodziewałem... szczerze.
    Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
    Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:

a poźniej równie umiejętnie - apz:

Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniży a chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
    Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.

Hades dał praktyczną radę, brawo! Warto z tego skorzystać.

pozdrawiam,
    Wybacz, nie lubię jak on (aparat) sam sobie coś robi. dlatego zostawiam mu tylko autoiso. Dlatego ustawiam mu czas i przysłonę, zostawiam możliwość zmiany tylko iso. Zacząłem od ustawiania czasu.... wydaje sie mi to być tożsame z ustawieniem na sztywno migawki.
    Parametry związane z przysloną mają istotne znaczenie o tyle, że z jaśniejszym szkłem (lub lampą) masz szansę na niższe ISO. (Mniej szumu i ziarna w zarejestrowanym obrazie.)
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro