Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: E-510 problem przy obróbce plików i wywoływaniu RAWów

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Interpolacja to raz, ale druga sprawa jest taka, te artefakty zaczynają się pokazywać wtedy, jak RT ma włączone wyostrzanie, które nie jest jego mocną stroną. Soft jest OK, ale na profilu neutral i z wyłączonym wyostrzaniem (albo przy znacznie słabszych niż standardowe ustawieniach). RT 2.3 (na razie rc) powinien sobie nieco lepiej radzić, bo doszło wyostrzanie za pomocą USM (jako opcja, o ile dobrze pamiętam, trzeba przestawić w ustawieniach wyostrzania). Jak ktoś chce korzystać z 2.2, to wyostrzanie w RT lepiej sobie odpuścić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Korzystam z RawTherapee i nie mam takich efektów specjalnych, jak pokazuje Marcin510. I też mam wersję 2.2

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    No zależy jakie masz ustawienia/profil (@Marcin510 miał default na tym ss powyżej) - ja na 2.2 i z wyłączonym (lub delikatnym) wyostrzaniem też problemów nie miałem :).

Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    Korzystam z RawTherapee i nie mam takich efektów specjalnych, jak pokazuje Marcin510. I też mam wersję 2.2
    Czy da się na tym programie normalnie pracować? Na moim komputerze z 64bit Athlonem i 2,5GB ramu chodzi to strasznie wolno. Po poruszeniu jakiegoś suwaka w programie mija od kilku do kilkunastu sekund do wyświetlenia poprawionego obrazu. Czy to normalne, czy też ja czegoś nie potrafię poustawiać?

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie pracuj w skali 1:1, tylko w pomniejszeniu.
    Fuji S5 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jozeko
    Czy da się na tym programie normalnie pracować? Na moim komputerze z 64bit Athlonem i 2,5GB ramu chodzi to strasznie wolno.
    Da się. Mój komputer to już zabytek, a jakoś sobie radzi. Tylko rozkodowanie RAWa na początku trwa kilka sekund. No ale ja nie mam podglądu 1:1, tylko 1:5 - tak, żeby cały kadr zmieścił mi się w okienku.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wątek podobny więc napiszę tutaj coś na ten temat. Problem jest z aplikacją Olympus Master 2, która jest dołączona do e-510. Zainstalowałem ustrojstwo i okazało się że program wyświetla wszystkie zdjęcia jedynie w jednym kolorze- różu. Wszystkie zdjęcia czy to raw czy jpg jest w różu (oczywiście w odpowiednim odcieniu owego koloru w zależności od tego czy dana część zdjęcia jest ciemniejsza czy jaśniejsza). To była pierwsza instalacja więc nie mogłem namieszać w żadnych funkcjach. Odinstalowałem program i zainstalowałem ponownie. Problem w dalszym ciągu istnieje. Śmieszne jest to że miniaturki zdjęć zarówno jpg jak i raw są w rzeczywistych kolorach. Problem jest po powiększeniu zdjęcia. Jeżeli pomimo różu na chybił trafił zmieniłem parametry zdjęcia (np.nasycenie czy inny parametr) i zapisałem zmiany do jpg, to program np. IrfanView otwierał to zdjęcie normalnie tak jak nic się nie działo a obraz zawierał wprowadzone zmiany (np. zniemiłem kolor na obraz czarn-biały). Czy ktoś z Was miał podobne problemy???? System windows chodzi mi od pół roku, jest stabilny, wszystkie gry, programy graficzne chodzą bez zarzutów, filmy również więc to chyba nie karta grafiki.