wodzio, otworzyłem tego RAWa w RawTherapee i nie ma żadnego "szumu".
wodzio, otworzyłem tego RAWa w RawTherapee i nie ma żadnego "szumu".
OM2 - zakłócenie przez moment na czas trwania napisu "przetwarzanie" i dalej jest ok.
Raw Therapee - ok, Bibble - ok, CS3(Camera RAW) - ok.
Pisząc "ok" mam na myśli brak jakichkolwiek zakłóceń i zaszumienia obrazka.
Dobry wieczór.
Jestem tu nowy i nie ma za wiele do powiedzenia, więc pozwólcie, że pomilczę trochę z boku...
Tez tak uwazam. Probowales ogladac obrazek w skali 1:1 (100%) ?Zamieszczone przez epicure
Otworzylem podany przez ciebie plik w Bibble 4.9.2b i wszystko sie otworzylo jak najbardziej poprawnie. Zadnego szumu nie widze. Za to spora dyfrakcje spowodowana zbyt przymknietym obiektywem (f/16 to za duzo, w przypadku kitowych obiektywow zapewne powyzej f/8 jest juz tylko spadek jakosci obrazu....)
Pozdrawiam,
Przemek
Nie wiem czy robisz sobie jakieś jaja ale plik, który podesłałeś jest jak najbardziej prawidłowy. Wywołałem go za pomocą CaptureOne 4 i nie widzę na nim żadnego szumu. Jedyne co mu można zarzucić to dość "rozmyty" obraz. Być może wynika to z jakości obiektywu bądź z powodu włączenia w aparacie jakiegoś odszumiania. Podobnie sprawa wygląda w wypadku Gimpa. Obraz wywołany w UFRaw wer.0.13 a następnie dość mocno wyostrzony (to "mydło") w trybie LAB nie ma żadnego szumu. Gotowe pliki jpg możesz pobrać z mojego serwera ftp. Adres serwera: jozeko.myphotos.cc, użytkownik: jozeko.myphotos.cc, hasło: olympus. Jeżeli dalej będziesz widział szum to kombinuj coś z komputerem. Ja fotki obrabiam na monitorze LCD, z matrycą PVA kalibrowanym za pomocą kalibratora sprzętowego. U mnie jest ok. Myślę, że jeśli jeszcze ktoś będzie chciał się pobawić to potwierdzi moją opinię.Zamieszczone przez wodzio
Do programow jw dodam ACD see 2-OK,Element 6-Ok.Wszystkie z automata, musze stwierdzic,ze najbardziej mnie sie podoba PS Element 6
to nie jest zadna wada sprzetu!Zamieszczone przez irek50
ta fotka nr 2, z polowa szumu to jest zrzut z programu olympusa w trakcie pracy, akurat program wyostrzal fotke i zrobil polowealbo sie zwiesil i mu tak zostalo lub nie odswierzyl ekranu
ten program na rawie z 510 nawet jak sie wylaczy sharpeningi, wlaczy redukcje itd
i tak wyostrza rawa wlasnie jak na ekranie (z tym ze calego)
a moze to kwestia wczesnych wersji tego olympus master ze nawet z 510 dobrze nie umie dzialac, u mnie bylo to samo, mam wszystko na off, sharpeningi na minusy a program i tak wprowadza ostry sharpening, nie udalo mi sie tego wylaczyc, dlatego program wywalilem i zaczalem rozgladac sie za czyms niezaleznym i wpadlem na adobe camera raw, i teraz jest to moj jedyny sluszny program do rawow, a olympus to sie nie popisall tym niedopracowanym i wolnym programem (przynajmiej jesli chodzi o wspolprace z 510)
zapodaj tylko ostatnia wersja adobe camera raw + tani adobe ps elements w ostatniej wersji
bo ten adobecamera raw plugin w wersji obslugujacej 510 dziala tylko z cs3 lub ostatnim elements
sa tez prgramy oparte na dcraw, a jest ich wiele ale zwykle nie dekoduja poprawnie, ze wzgledu na labiryntowe artefakty....
w oryginalnym nowym dcraw mozna to wylaczyc, ale zwykle dekodery oparte na tym sofcie juz tego nie supportuja
np photomatrix tak wlasnie dekoduje rawy z olka, czyli zle (oparty jest na dcraw wlasnie)
w oryginalnym textowym dcraw trzeba wlaczyc opcje (wpisac)
-q 3
Use Adaptive Homogeneity-Directed (AHD) interpolation.
-f
Interpolate RGB as four colors. Use this if the output shows false 2x2 meshes with VNG or mazes with AHD.
darmowy ufraw http://ufraw.sourceforge.net/ oparty na dcraw
dekoduje dobrze, tylko trzeba wlaczyc opcje: ahd interpolation
polecany tu czesto raw therape, ktory bazuje na dcraw nie umozliwia wlaczenie tej opcji i ma artefakty w postaci wezykow i labiryncikow, polecam przyjrzenie sie cropowi 200% na jakims w miare jednolitym kolorze, niebieskim niebie a zobaczycie o czym mowie
napisał, że specjalnie zrobił zrzut w trakcie żeby pokazać o co chodzi ( do połowy juz przetworzony obraz z szumem i bez szumu część jeszcze nie przetworzona).a ty zapomniales o tym wspomniec iz zrobilees zrzuta w trakcie pracy
U mnie też w OM występuje ten efekt. W E-300 jak robię zdjęcia i wywołuję za pomocą OM nie ma go.
marcin510 ma rację, że winą tego jest wyostrzanie zdjęcia przez program. zmniejsz ostrość i wszystko bedzie ok. Na przykładzie tego zdjęcia co dałeś w OM w opcji Ostrość i rozmycie dałem na -7 i zdjęcie było dobre. poniżej zdjęcie przed korekta i po. W sumie dla mnie to dziwne, że standardowe oprogramowanie z 510 sie tak zachowuje
Ale ja jestem laikiem w tych sprawach wiec moze tak ma być.
dzieki marcin510 za pomoc, bo sam juz myślałem, że z moim nowym aparatem jest cos nie tak
tak tak, doczytalem potem fragment iz ta polowa wyostrzona to wlasnie zrzut w trakcie pracy
to norma przy 510 i olympus master, dziwne ze zaliczyli taka wtope, moze najnowsze wersje juz tego nie maja
a dlaczego nie polecam raw therapee? ponizej przyklad
![]()
jest to taki dodatkowy szum, owe weze i labirynty
chyba ze nowa wersja juz umozliwia zmiane metody dekodowania, nie wiem bo dawno nie uzywalem tego programu![]()
Nowa wersja RawTherapee 2.3RC ma kilka typów interpolacji - w tym VNG-4, dedykowany dla .orf'ów. Trzeba w preferencjach przestawić.Zamieszczone przez Marcin510