Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: E-510 problem przy obróbce plików i wywoływaniu RAWów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    wodzio, otworzyłem tego RAWa w RawTherapee i nie ma żadnego "szumu".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OM2 - zakłócenie przez moment na czas trwania napisu "przetwarzanie" i dalej jest ok.
    Raw Therapee - ok, Bibble - ok, CS3(Camera RAW) - ok.
    Pisząc "ok" mam na myśli brak jakichkolwiek zakłóceń i zaszumienia obrazka.

| OlyJedi Awatar vasco-rw
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dobry wieczór.
    Jestem tu nowy i nie ma za wiele do powiedzenia, więc pozwólcie, że pomilczę trochę z boku...

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    Mi się wydaje, że to jakiś problem z interpolacją. Zdjęcie, które widać, jest miniaturką oryginału.
    Tez tak uwazam. Probowales ogladac obrazek w skali 1:1 (100%) ?

Otworzylem podany przez ciebie plik w Bibble 4.9.2b i wszystko sie otworzylo jak najbardziej poprawnie. Zadnego szumu nie widze. Za to spora dyfrakcje spowodowana zbyt przymknietym obiektywem (f/16 to za duzo, w przypadku kitowych obiektywow zapewne powyzej f/8 jest juz tylko spadek jakosci obrazu....)
    Pozdrawiam,
    Przemek

Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wodzio
    ...
    Tutaj wrzuciełem plik RAW, ten z obrazka:
    Zdjęcie w RAW

Jutro dodam jeszcze pare fotek
    Nie wiem czy robisz sobie jakieś jaja ale plik, który podesłałeś jest jak najbardziej prawidłowy. Wywołałem go za pomocą CaptureOne 4 i nie widzę na nim żadnego szumu. Jedyne co mu można zarzucić to dość "rozmyty" obraz. Być może wynika to z jakości obiektywu bądź z powodu włączenia w aparacie jakiegoś odszumiania. Podobnie sprawa wygląda w wypadku Gimpa. Obraz wywołany w UFRaw wer.0.13 a następnie dość mocno wyostrzony (to "mydło") w trybie LAB nie ma żadnego szumu. Gotowe pliki jpg możesz pobrać z mojego serwera ftp. Adres serwera: jozeko.myphotos.cc, użytkownik: jozeko.myphotos.cc, hasło: olympus. Jeżeli dalej będziesz widział szum to kombinuj coś z komputerem. Ja fotki obrabiam na monitorze LCD, z matrycą PVA kalibrowanym za pomocą kalibratora sprzętowego. U mnie jest ok. Myślę, że jeśli jeszcze ktoś będzie chciał się pobawić to potwierdzi moją opinię.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Do programow jw dodam ACD see 2-OK,Element 6-Ok.Wszystkie z automata, musze stwierdzic,ze najbardziej mnie sie podoba PS Element 6

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Kolega Witia opowiadał mi w sobotę o tym problemie -- to faktycznie jakaś wada w 510.
    to nie jest zadna wada sprzetu!

ta fotka nr 2, z polowa szumu to jest zrzut z programu olympusa w trakcie pracy, akurat program wyostrzal fotke i zrobil polowe albo sie zwiesil i mu tak zostalo lub nie odswierzyl ekranu

ten program na rawie z 510 nawet jak sie wylaczy sharpeningi, wlaczy redukcje itd
    i tak wyostrza rawa wlasnie jak na ekranie (z tym ze calego)

a moze to kwestia wczesnych wersji tego olympus master ze nawet z 510 dobrze nie umie dzialac, u mnie bylo to samo, mam wszystko na off, sharpeningi na minusy a program i tak wprowadza ostry sharpening, nie udalo mi sie tego wylaczyc, dlatego program wywalilem i zaczalem rozgladac sie za czyms niezaleznym i wpadlem na adobe camera raw, i teraz jest to moj jedyny sluszny program do rawow, a olympus to sie nie popisall tym niedopracowanym i wolnym programem (przynajmiej jesli chodzi o wspolprace z 510 )

zapodaj tylko ostatnia wersja adobe camera raw + tani adobe ps elements w ostatniej wersji
    bo ten adobecamera raw plugin w wersji obslugujacej 510 dziala tylko z cs3 lub ostatnim elements

sa tez prgramy oparte na dcraw, a jest ich wiele ale zwykle nie dekoduja poprawnie, ze wzgledu na labiryntowe artefakty....

w oryginalnym nowym dcraw mozna to wylaczyc, ale zwykle dekodery oparte na tym sofcie juz tego nie supportuja

np photomatrix tak wlasnie dekoduje rawy z olka, czyli zle (oparty jest na dcraw wlasnie)

w oryginalnym textowym dcraw trzeba wlaczyc opcje (wpisac)
    -q 3
    Use Adaptive Homogeneity-Directed (AHD) interpolation.
    -f
    Interpolate RGB as four colors. Use this if the output shows false 2x2 meshes with VNG or mazes with AHD.

darmowy ufraw http://ufraw.sourceforge.net/ oparty na dcraw
    dekoduje dobrze, tylko trzeba wlaczyc opcje: ahd interpolation

polecany tu czesto raw therape, ktory bazuje na dcraw nie umozliwia wlaczenie tej opcji i ma artefakty w postaci wezykow i labiryncikow, polecam przyjrzenie sie cropowi 200% na jakims w miare jednolitym kolorze, niebieskim niebie a zobaczycie o czym mowie

| OlyJedi Awatar dziango
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a ty zapomniales o tym wspomniec iz zrobilees zrzuta w trakcie pracy
    napisał, że specjalnie zrobił zrzut w trakcie żeby pokazać o co chodzi ( do połowy juz przetworzony obraz z szumem i bez szumu część jeszcze nie przetworzona).

U mnie też w OM występuje ten efekt. W E-300 jak robię zdjęcia i wywołuję za pomocą OM nie ma go.

marcin510 ma rację, że winą tego jest wyostrzanie zdjęcia przez program. zmniejsz ostrość i wszystko bedzie ok. Na przykładzie tego zdjęcia co dałeś w OM w opcji Ostrość i rozmycie dałem na -7 i zdjęcie było dobre. poniżej zdjęcie przed korekta i po. W sumie dla mnie to dziwne, że standardowe oprogramowanie z 510 sie tak zachowuje
    Ale ja jestem laikiem w tych sprawach wiec moze tak ma być.

dzieki marcin510 za pomoc, bo sam juz myślałem, że z moim nowym aparatem jest cos nie tak

Marcin510
    Gość
    tak tak, doczytalem potem fragment iz ta polowa wyostrzona to wlasnie zrzut w trakcie pracy

to norma przy 510 i olympus master, dziwne ze zaliczyli taka wtope, moze najnowsze wersje juz tego nie maja

a dlaczego nie polecam raw therapee? ponizej przyklad

jest to taki dodatkowy szum, owe weze i labirynty

chyba ze nowa wersja juz umozliwia zmiane metody dekodowania, nie wiem bo dawno nie uzywalem tego programu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    jest to taki dodatkowy szum, owe weze i labirynty

chyba ze nowa wersja juz umozliwia zmiane metody dekodowania, nie wiem bo dawno nie uzywalem tego programu
    Nowa wersja RawTherapee 2.3RC ma kilka typów interpolacji - w tym VNG-4, dedykowany dla .orf'ów. Trzeba w preferencjach przestawić.